Slået op d.

Ecouture Blog

Kære læser,

Her på Ecoutures blog samler vi alskens herligheder og nyheder om Ecouture og Johannes arbejde som designer – fra kjoledesign, miljø og holdning til kostumer og nogle gange bare noget om livet som miljøbevidst designer i København.

Du kan altid komme videre til Ecoutures webshop  via topmenuen.

God læselyst!

Designer kjoler og økologisk tøj

Designer og stifter af Ecouture: Johanne Helger Lund tegner på taget. Foto: Pernille Kaalund

GemGem

Slået op d.

7 fine outfits og idéer til jul & alle festerne

Julen banker på, og der er så mange hyggelige fester på vej… Heldigvis kan du finde masser af skønne designs på Ecoutures webshop, der vil sikre dig lidt ekstra jule-glæde og komplimenter med på vejen. Se med her og find inspiration til dine jule-outfits.

❤ Et vaskeægte jule-outfit med en rød Norah-kjole

Ecoutures røde Norah-kjole er et perfekt valg til julefesten eller julefrokosten. Den er superfin sammen med en sort uld-bindebluse eller en sort jakke, så du også kan holde varmen. Som accessories vil jeg anbefale hvide, runde smykker, der matcher prikkerne på kjolen og giver associationer til snefnug. Til sidst en rød vandbaseret neglelak til at fuldende det røde look. Så bliver det altså ikke mere julet! Se og bestil kjolen her.

❤ Enkelt og stilfuldt blazer-outfit med røde accessories

Vi har netop fået Helena-blazeren ind ad døren. Den er lavet af den fineste økologiske bomuld og foret med en økologisk bomuldsatin. Den fede blazer kan løfte ethvert outfit og her har jeg matchet den med vores sorte Mille-nederdel for at skabe et enkelt og elegant look. For at gøre outfittet “julet”, har jeg stylet det med røde smykker af genanvendt Eva-porcelæn og en rød vandbaseret neglelak. Se og bestil Helena-blazeren her.

❤ Rødt retro-look med Pang!

Pang er en fed retro-kjole, som kan bruges til mange forskellige lejligheder. Den røde version passer perfekt til julens fester, og når det så bliver forår og sommer, har du den dejligste sommerkjole. Style den røde kjole med røde Eva-smykker og hop i et par strømpebukser af genanvendt nylon  – og du er klar til fest! Du kan se og bestille Pang-kjolen her.

❤ Elegant og feminint flæse-look med Maren-kjolen

Maren er et af mine nyeste designs og en af mine yndlings-kjoler for tiden. Flæserne på kraven og ærmerne giver kjolen et helt særligt look, der gør kjolen ekstremt feminin og elegant på én og samme tid. Kjolen fås både i sort, rød og blå, og det er absolut en fest-kjole, du kan bruge til mange fester fremover. Jeg styler min sorte Maren-kjole med et hvidt eller farverigt silkeunderskørt og et par leggings af genanvendt nylon. Se og bestil Maren-kjole her.

❤ Stilfuldt sort/hvid outfit med vest og skjorte

Jeg elsker sammensætningen af en hvid skjorte og en sort vest. Og så lige piftet op med en kort nederdel og røde læber og negle. Det er så simpelt og smukt! Vores Veronica-vest er syet af det lækreste økologiske bomuldsatin med fine småmønstrede tittekanter, som passer med vores sorte Mille-nederdel.  Et enkelt og elegant look – men for at gøre outfittet feminint, så man ikke kommer til at ligne en “lille mand”, har jeg valgt den elegante hvide Laura-skjorte med blondekanter. Sættet er stylet med hvide smykker af genanvendt porcelæn og en rød vandbaseret neglelak. Se og bestil Veronica her.

❤ Spansk-inspireret jule-look med en rød Barcelona-kjole

Barcelona-kjolen er, som navnet afslører, inspireret af min kærlighed til Spanien og Barcelona. Den er også helt oplagt til jule tam tam. Jeg styler altid min røde Barcelona-kjole med et sort silkeskørt under og en og lækker økologisk uldponhco over. Som accessories matcher vores sorte porcelænsmykker vildt godt til kjolen – og til stort set alt andet tøj. Se og bestil den røde Barcelona-kjole her.

❤ Snyd ikke dig selv for et par bæredygtige strømpebukser, der sidder som en drøm

Strømpebukser er et ‘must have’ i vintergarderoben og til under jule-kjolerne. Og det er altså lidt federe at have strømpebukser på, når de sidder ordentligt og ikke ruller ned på numsen. Nej tak! Derfor er vi ellevilde med strømpebukserne fra Swedish Stockings. De sidder, som de skal, og så er de lavet af op til 98 % genanvendt materiale. Find strømpebukserne her.

Kærlige knus & julekjoler

 Johanne og Ecouture

foto-jo

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGemGemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Slået op d.

Vi holder igen Green Friday – i protest mod Black Friday!

Igen i år holder Ecouture Green Friday d. 24. november i protest mod Black Friday, der afholdes i størstedelen af de danske forretninger samme dag; i stedet for at sætte priserne ned donerer Ecouture 10% af dagens omsætning til et grønt formål. Det gør vi for at rette opmærksomheden mod de konsekvenser, fænomener som Black Friday og det generelle overforbrug har for miljøet og fabriksarbejdere verden over.

Vi vil ikke fodre Black Friday og alt det, dagen står for!

Black Friday og det ekstreme overforbrug, som denne markedsføringstrategi lægger op til, er nemlig yderst skadelig for miljøet og de mennesker, der arbejder med produktion af varerne. Moder Jord presses på sine ressourcer, miljøet bliver forurenet af de ufine, men omkostningsminimerende produktionsmetoder, og mange af verdens fabriksarbejdere arbejder under ekstremt kummerlige forhold og til en alt for lav løn. Alt sammen for at forbrugerne kan gøre et godt kup og spare en masse penge, mens virksomhederne klapper i hænderne over alle de penge, de har lokket op af forbrugernes lommer på dage som Black Friday.

Det vil Ecouture simpelthen ikke være med til! Vi vil ikke bakke op og fodre overforbruget ved at hoppe med på Black Friday-bølgen. Derfor boykotter vi udsalget. I stedet bruger vi dagen på at rette fokus mod, at man skal købe småt, men godt. Man skal gå efter de ting, man virkelig mangler og ønsker sig – og helst de grønne produkter, der er produceret under ordentlige forhold.

T.v. Nyfarvede tekstiler bliver vasket på en fabrik i Indien. T.h. Spildevandsforurening fra tekstilindustrien i Kina.

Og vi er ikke de eneste, der boykotter Black Friday!

Green Friday, eller GoGreen Friday, som initiativet også bliver kaldt, er startet i GoGreen Danmark-netværket, der består af over 100 grønne virksomheder i Danmark. Du kan læse alt om GoGreen Friday her. Vores venner hos Dilling laver et lignende initiativ, og andre tøjfirmaer som fx Mads Nørgaard har også rettet hård kritik mod Black Friday.

På FDIH’s (Foreningen for Dansk Internet Handel) hjemmeside kan du læse en artikel, hvor Johanne forklarer, hvorfor vi ikke holder Black Friday og helt generelt er imod udsalg. Læs artiklen her.

Afstemning på Facebook

Ligesom sidste år vil vi lade det være op til vores kunder at bestemme, hvilket godt formål pengene skal gå til. I dagene op mod Green Friday vil vi lægge en afstemning op på Facebook, hvor vores følgere kan stemme på tre grønne formål. Så hold øje med vores Facebook-side, hvis du vil være med til at afgøre, hvad vi skal støtte i år.

Slået op d.

Inspiration til en smuk vintergarderobe: Fra top til tå

Vinteren banker på, og det begynder at bide i kinder og hænder, når man bevæger sig udenfor. Så det er godt, at Ecoutures webshop er fyldt med skønne designs, der vil holde dig varm i den kolde tid. Se med her og find inspiration til din vintergarderobe.

Skønne Isolde er kommet hjem

Vores dejlige, varme vinterfrakke Isolde er landet i webshoppen denne uge. Frakken er lavet af en lækker, økologisk bomuld og foret med Thinsulate. Vi skal lige love for, at den er varm! Vi har ikke lavet så mange i år, og der er derfor kun meget få på lager af hver størrelse. Så det er nu, du skal slå til, hvis du vil nå at få fingre i din helt egen Isolde-frakke denne vinter.

Find frakkerne her.

Uldponchoer i smukt hulmønster

Vi har netop fået nye forsyninger af de fede uldponchoer ind ad døren. Ponchoerne er strikket af dygtige strikkedamer rundt omkring i Danmark. Heriblandt Aase på 87 år, som har strikket hele sit liv. Så vi kan garantere for, at håndværket er i orden! Selvom ponchoerne er lette og transparente, varmer de ganske meget. Og de er meget smukke ud over vores kjoler og bluser – eller blot over en jakke.

Find ponchoerne her.

Varme slå om-bluser af uld

På webshoppen finder du også de skønneste uldbluser. Uld har mange fantastiske egenskaber. Materialet er elastisk og varmeisolerende, og så er det ganske slidstærkt, hvorfor tøj af uld har en meget lang levetid. Vores fede Wrap-bluser er superfine ud over mange af vores kjoler. De fylder nærmest ingenting, så de er lige til at have med i tasken og finde frem, hvis du får brug for lidt ekstra varme i løbet af dagen. Smart ik’?

Find Wrap-bluserne her.

Strømpebukser, der sidder som en drøm

Strømpebukser er et ‘must have’ i vintergarderoben. Og det er altså lidt federe at have strømpebukser på, når de sidder ordentligt og ikke ruller ned på numsen. Nej tak! Derfor er vi ellevilde med strømpebukserne fra Swedish Stockings. De sidder, som de skal, og så er de lavet af op til 98 % genbrugsmateriale.

Find strømpebukserne her.

Psst…Vi får snart helt friske forsyninger og nye modeller hjem fra det svenske strømpefirma, så hold øje webshoppen de næste par uger!

Slået op d.

Opråb!

”Hvis Hennes og Mauritz har en kollektion, som de ikke får solgt på udsalg, hvad gør de så ved den, tror du…?”

Med denne sætning starter dokumentaren af Operation X Den brændende sandhed, der blev vist på TV2 i sidste uge. Her afsløres det, at både svenske H&M og danske Bestseller (Vero Moda, Vila, Only…) afbrænder tonsvis af brugbart tøj på danske forbrændingsværker – hvert år. Tøjet kasseres, som var det rådne madvarer fra et supermarked. Forskellen er bare, at tøj ikke bliver for gammelt. Så hvorfor smide det ud?

Her hos Ecouture kommer denne adfærd desværre ikke bag på os. Størstedelen af modebranchen er en grim pengemaskine, hvor kollektionerne helst skal lige så hurtigt ud af døren, som de kom ind. Fast fashion-virksomheder lever af at lave billigt tøj, der helst ikke skal holde for længe, så deres kunder kommer tilbage og køber nyt. Og ja, det der ikke bliver solgt hurtigt nok, det ryger åbenbart på forbrændingen.

T.v. nyfarvede tekstiler bliver vasket på en fabrik i Indien. T.h. spildevandsforurening fra tekstilindustrien i Kina.

Vi råber vagt i gevær. Det er nu, vi skal handle!

Til det har vi kun at sige: Hvilken skam! Hvilken krænkelse af moder jord, der lider under disse firmaers produktionsmetoder. Hvilken respektløs måde at ”takke” de mennesker på, der hver dag sidder og syr firmaernes tøj på faldefærdige fabrikker med alt for lange arbejdsdage og alt for lidt i løn. Og til hvilken nytte? At de rige landes borgere kan gå med tøjet et par gange for derefter at smide det ud – eller i værste tilfælde, som programmet afslører, at tøjet aldrig når at blive brugt og bliver brændt i stedet.

Det skal stoppe nu, hvis vi vil give vores børn en ordentligt fremtid og vores medmennesker en værdig tilværelse! Og hvis politikerne ikke vil gøre noget, og de store tøjfirmaer heller ikke har noget problem med at se sig selv i øjnene, er det jo op til os. Forbrugerne. For det er jo os, der egentlig sidder med magten og bestemmer, hvordan pengene skal fordeles. Derfor kommer her en liste med fem konkrete shoppingvaner, som vi forbrugere kan og skal ændre på, når vi køber tøj fremover.

1. Køb aldrig tøj på udsalg

Udsalg presser lønnen i bund hos dem, der syr dit tøj, og det er med til at retfærdiggøre, at de store tøjvirksomheder laver alt for meget billigt tøj, som de bare kan sætte på udsalg, hvis det ikke kan sælges til den oprindelige pris eller ikke bliver solgt hurtigt nok. Fænomenet udsalg er en direkte kilde til den ekstreme overproduktion af tøj, der er med til at forårsage klimaforandringer og har masser af menneskeliv på samvittigheden.

I forlængelse af dette vil vi også opfordre til helt at boykotte Black Friday og Cyber Monday, der jo ligger lige om hjørnet. Disse dage afspejler den allergrimmeste side af vores overforbrug og overproduktion.

Læs også om, hvorfor Ecouture boykotter Black Friday.

2. Køb tøj på forudbestilling

Du kan også vælge at købe tøj på forudbestilling. Det er et koncept, som vi holder meget af hos Ecouture, og vi håber, at mange andre virksomheder også får øjnene op for denne model.

Når du forudbestiller tøj hos Ecouture, sparer du penge på dine køb, men du hjælper os samtidig også med at vide, hvor stor efterspørgsel der er på de forskellige designs. Så undgår vi overproduktion, og du for tøjet til en lidt billigere pris, som tak for hjælpen. Ren win-win.

Du kan læse om Ecoutures forudbestillingskoncept her.

3. Køb tøj af høj kvalitet, som du ved, du bliver glad for og vil passe på i mange år

Køb mindre! Og tænk dig om en ekstra gang, før du handler. Det er spild af dine penge og jordens ressourcer, hver gang du laver fejlkøb. Det siger også sig selv, at et par bukser til 150 kr. eller en T-shirt til en flad 50’er ikke vil holde sig pæn særlig længe. Og så var det tilbud alligevel ikke så godt, som du troede, når du skal ud og købe nyt måneden efter.

4. Køb tøj, der er lavet af økologiske materialer, og kig efter miljøcertificeringer

Tøj og tekstiler, der er produceret med skrappe kemikalier, er ekstremt skadelige for både miljøet, tekstilarbejderne og din og din families sundhed. Kig derfor altid efter, hvad det tøj, du overvejer at købe, er lavet af, og om det eventuelt har en certificering. Når du er opmærksom på materialer og miljømærkninger, sender du samtidig et signal til virksomhederne om, at du vil have mere tøj af ordentlige, miljøvenlige tekstiler. Så hvis du alligevel bevæger dig ind i H&M, kan vi kun anbefale, at du styrer direkte mod deres Conscious-kollektioner og derved kun støtter den linje.

Læs Ecoutures guide til miljømærkninger i tøj og tekstiler.

5. Køb tøj hos grønne virksomheder, når du skal ud at shoppe

Hvis du mangler inspiration til, hvor du finder bæredygtige og grønne tøjvirksomheder, der sælger tøj, lavet under værdige forhold og af miljøvenlige materialer, er hjemmesiden GoGreen Danmark et godt sted at starte. Her finder du vej til Danmarks bæredygtige butikker og webshops.

Du kan også hente et af deres fysiske bykort over Københavns grønne virksomheder i Ecoutures showroom.

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Slået op d.

Maren-kjolen er landet, og vi inviterer til fødselsdagsfest

Det hele begyndte med lidt for mange bobler og en tegning…

Sidste år blev jeg 45 år, og det er jo nærmest rundt! Var som altid ud-over-det-sædvanlige-lalleglad og perlende pep hele dagen i en lille lykke-boble. Jeg bliver aldrig for gammel til at have fødselsdag. Tage en fin kjole på og blive fejret med gode venner, familie og bobler – masser af bobler!

Da jeg vågnede dagen efter, følte jeg mig GODT illustreret. Det viste sig, at Maren Uthaug, kvinden bag Marens Blog og striben “Ting jeg gjorde”, har fødselsdag samme dag som mig. Og hendes skønne “dagen derpå”-streg afslørede, at hun er lige så glad for bobler, som jeg er. Det var netop det, altså at vi har fødselsdag samme dag, der fik mig til at tænke på at indgå et lille designsamarbejde med den sindsygt sjove, dygtige forfatter og tegner.

Maren-kjolen er blevet til virkelighed

Heldigvis var Maren med på et samarbejde! Og det var med ærefrygt og røde kinder, at jeg satte mig sammen med hende i vores kjolesalon og begyndte af kradse vores kjole-idéer ned på papir. Samarbejdet har givet liv til den skønneste og mest elegante kjole, som nu er kommet hjem i tre forskellige farver. Lige i tide til, at det i år er Marens tur til at blive 45 år.

Maren-kjolen er udført i en fantastisk, økologisk bomuldsatin og har flotte, dramatiske detaljer som flæsekant i kraven og ved udskæringen samt på ærmerne. Maren insisterede på, at den skulle have bindebånd i ryggen, og det var bare helt rigtigt set. Så smukt! I nakken bor “Den lille dame” sammen med sin tro følgesvend, hjerteballonen 🖤 Federe bliver det altså ikke. Kjolen kan bestilles her.

Vil du med til fødselsdagsreception d. 7. oktober?

I anledning af, at vi har fået Maren-kjolen hjem, at kjolesalonen bliver 3 år, OG at både Johanne og Maren fylder år d. 7. oktober, holder vi fødselsdagsreception i kjolesalonen! Maren er desværre ude at rejse, men så er det godt, at “Den lille dame” kan repræsentere i nakken på alle de fine Maren-kjoler, der stiller op til fest.

Festlighederne løber af stablen kl. 12-16 i Læderstræde 5, 1201 KBH K (indgang i porten). Der vil selvfølgelig være masser af bobler og noget sødt til ganen. Du er mere end velkommen til at prøve den nye Maren-kjole, når nu du er her, og selvfølgelig få den med hjem, hvis du ikke kan leve uden den.

Vi vil blive glade, hvis du tilmelder dig begivenheden her på Facebook, så vi ved, hvor mange lækkerier og flasker vi skal diske op med.

Kærlige knus & kjolekrymmel

 Johanne og Ecouture

foto-jo

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Slået op d.

Et gensyn med Barcelona. Byen hvor jeg finder inspiration

Et dejligt gensyn med Barcelona

Jeg er netop hjemvendt fra et fedt trip down the memory lane…

Jeg besøgte “min” gamle by Barcelona! Hvor jeg for præcis 20 år siden flyttede til for at studere design og afslutte min uddannelse. Jeg blev først uddannet tilskærer hjemme i København og blev senere designer i Barcelona. At komme tilbage var lidt ligesom at møde en god, gammel ven. Man begynder lige nøjagtig der, hvor man slap. Får opfrisket minder, der lå hengemt på samme harddisk som sproget. Og det ligger der stadig alt sammen til ens store overraskelse.

Havde pakket en masse lækre, bæredygtige sager til turen, og selvfølgelig skulle jeg også lufte min røde Barcelona-kjole; et spansk/dansk design, der netop er opkaldt efter den skønne, farverige by.

Jeg elsker at designe og kreere tøj, især kjoler, jeg kan slet ikke lade være…

Det har helt sikkert været til stor inspiration for mig, at jeg som datter af skuespillerinde Anne Marie Helger og musiker Carsten Lunder er vokset op i et meget kreativt miljø med scenekunst og teaterliv overalt omkring mig. Især fordi min mor har de vilde kostumer, som hun har, skabt efter mottoet ”Det kan ALDRIG bliver for meget”. Det er nok også derfor, jeg er så fascineret af den franske haute-couture idé, hvor more is more!

Jeg ligner min mor på ekstremt mange punkter, både med hensyn til udseende, humor og holdninger. Vi har begge noget med kjoler, farver, boheme, blomster og flæser i gamle, historiske silhuetter. Dog, er mit design og min stil måske nok lidt mere klassisk og enkel, mens hendes er meget lag på lag og mere hippie-kostumepræget.

Men man behøver vist ikke kigge ret godt efter i sømmene, før man kan se, at Barcelona også har inspireret mig en hel del 😉

Birgitte Hjort Sørensen i vores Carmen-kjole og Anne Marie Helger i kostume, kreeret til filmen Fanny Farveløs

På med den vandbaserede neglelak i flyveren

Til turen havde jeg selvfølgelig også pakket nogle af mine yndlings- og vandbaserede Acquarella neglelakker, som kan købes på Ecoutures webshop. De er fri for farlig kemi og er vejen frem, hvis man helt vil undgå den brandfarlige, kemiske cocktail, når man lakerer neglene. Og så lugter de overhovedet ikke. De holder, hvad de lover, skal jeg lige love for! Så jeg turde godt testbruge en af dem i flyet! Det gik over al forventning – jeg er kæmpe fan! Se også: Neglelak-skaan-din-krop-for-farlig-kemi.

Til gengæld får jeg så skrækkelig dårlig samvittighed overfor moderjordkuglesen, hver gang jeg flyver, at jeg kan få hovedpine af det i stedet for af den grimme neglelaklugt, som jeg slap for.  Undskyld!

Ryk tilbage til start – og De indkasserer IKKE 4.000 kr!

 

 Kærlig hilsen Johanne

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Slået op d.

Ecouture har gæstet Grøn Snak. Lyt med og bliv klogere

I august var Ecouture på besøg hos GreenSpeak til en snak om bæredygtig mode og bevæggrundene for, at vi nægter at gå på kompromis med arbejdsforhold og miljøet, når vi laver tøj. Det kom der et vildt hyggeligt podcast-afsnit ud af, som er underholdende og informativt på en og samme tid. Lyt med og bliv klogere på tøjindustiens miljøpåvirkning og kom med bag kulisserne på Ecoutures arbejde med bæredygtig og social ansvarlig tøjproduktion.

Du kan lytte til podcasten Grøn Snak på YouTube, hvor du også får billeder med, samt i iTunes og andre podcast apps.

Skift til GreenSpeak med Ecouture

Ecouture er ambassadøser for Danmark velgørende teleselskab GreenSpeak. Det betyder, at hver gang en af vores kunder opretter et abonnement hos dem via vores side, får vi 100 kr. af GreenSpeak, som vi kan give videre.

Vi har valgt, at pengene skal bruges på julegratialer til de dygtige medarbejdere på systuen i Bulgarien. For selvom det er en systue med ordentlige forhold, vi kan stå inde for, er det en af de lavest lønnede brancher i verden. Så vi er sikre på, at pengene falder på et tørt sted omkring juletid for både de ansatte og deres familier. Læs mere om systuen.

Interesseret? Skift via vores link

Du kan se alle GreenSpeaks abonnementer og skifte over med Ecouture allerede i dag, når du opretter dig via dette link:  Se abonnementer og abonnér via Ecouture.

Slået op d.

Nyhed: Nu kan du sortere i Ecoutures størrelser

På opfordring af mange af jer skønne kunder, har vi nu gjort det muligt at sortere i størrelser og farver på Ecoutures webshop. Og vi forstår rigtig godt behovet og efterspørgslen. For der er da ikke noget værre end at forelske sig i en kjole for derefter at finde ud af, at den ikke er på lager i den størrelse, man skal bruge.

På computeren kan du sortere i størrelserne i menuen til venstre. På mobilen skal du ned i bunden af hver produktkategori for at finde sorteringsfunktionen. Du er meget velkommen til at sende os feedback, hvis der er noget, du studser over. Skriv til shop@ecouture.dk

Find den rette størrelse i vores størrelsesguide

Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du skal bruge hos os, kan du orientere dig i vores størrelsesguide. Men husk altid at dobbelttjekke de specifikke mål for hver model. Hvis du ikke har hørt om vores lidt specielle størrelsesnavne før, kan du læse vores blogindlæg om historien bag Ecoutures størrelser her.

Vi håber, du bliver glad for den nye funktion.

Slået op d.

Nylonstrømpens historie: Derfor skal strømpebukser være bæredygtige

Alle, der har set Matador, husker scenen fra seriens sidste afsnit, hvor forretningsmanden Mads Skjern tilbyder iværksætteren Agnes Jensen et job i sit tøjfirma. Agnes tøver, da hun selv har opbygget sin egen lille virksomhed, hvor byens damer får opmasket deres strømper. Mads tilbyder derfor at overtage hendes virksomhed og hendes ansatte – så længe der er behov for opmaskning af strømper, naturligvis, indskyder han. “Maskerne render jo hele tiden”, siger Agnes. Men til den bemærkning har Mads et modsvar:

“I Amerika fremstiller de allerede strømper så billige, at folk smider dem væk og køber nye. Reparationer og den slags er måske aktuelt nu, men ikke i fremtiden.”

Spoiler alert: Han fik ret!

Foto: DR – Agnes Jensen opmasker strømper.

40’ernes vidunderopfindelse er ikke så vidunderlig mere

De billige strømper, som Mads Skjern henviser til, er selvfølgelig nylonstrømper. Nylon er en 100% kemisk fremstillet, syntetisk fiber, som blev opfundet i 1938 af den amerikanske kemikoncern Du Pont. I 40’erne blev nylon gjort tilgængelig for de kvindelige forbrugere i form af nylonstrømper. Før opfindelsen af nylon havde kvinder to materialer at vælge imellem, når de skulle købe strømper: Silke, der var dyrt og sart, og rayon, der ålede og var et billigt og dårligt kunststoffer. Så der er ikke noget at sige til, at nylonstrømper blev en kæmpesucces.

Som udgangspunkt kan man sige, at nylon var en rigtig god opfindelse, idet nylonstrømperne, dengang de kom på markedet, var meget mere slidstærke end 30’ernes silke og rayon. Nylonstrømper havde altså en længere levetid. På grund af deres høje kvalitet blev de rent faktisk også solgt til samme pris som deres forgængere i starten. Men så blev de hurtigt billigere, hvorfor den høje kvalitet desværre ikke afspejles i størstedelen af nutidens nylonstrømpebukser. De fleste strømpebukser er lavet af nylon i dag, og ud over at de er meget skadelige for miljøet, både når de produceres, og når de kasseres af forbrugeren, så bliver de også lavet i en så ringe kvalitet, at de nærmest går i stykker, før man når at tage dem på. Hvad og hvem er det nu godt for?

Derfor skal du købe bæredygtige strømpebukser

I dag bliver der produceret ca. to milliarder par strømpebukser hvert år! De bliver som regel kun brugt et par gange, før de går i stykker og ender i skraldespanden. For de er ikke lige sådan til at reparere, og det kan jo heller ikke betale sig, når de er så billige, som de er (som den gode forretningsmand Mads Skjern pointerede i 1947). Dette, og den generelle brug og smid ud-kultur, er med til at gøre tekstilindustrien til en af de mest forurenende industrier i verden. Naturen og verdenshavene oversvømmes bogstaveligt talt af billige, ikke-nedbrydelige tekstiler.

Heldigvis findes der et enkelt firma (og der kommer forhåbentlig flere til), som har tænkt sig at rydde op efter den forurenende nylonstrømpeindustri og producere nylonstrømpebukser af høj og holdbar kvalitet. Swedish Stockings producerer bæredygtige strømpebukser, der laves af genanvendt nylon. De produceres i Italien på en fabrik, der er ledende inden for kvalitet, design og bæredygtighed. En stor del af fabrikken drives af strøm fra solceller, vandet i produktionen renses og sendes retur i naturen som helt rent vand, og der føres streng kontrol med de farver, der bruges i indfarvningsprocesserne. Dét kalder vi et ordentligt firma, og derfor kan du selvfølgelig købe Swedish Stockings på Ecoutures webshop.

Bæredygtige strømpebukser
Swedish Stocking laver bæredygtige strømpebukser, der har en lang levetid, og de er helt fantastiske at have på.

Recycling Club – vær med til at lukke cirklen

Swedish Stockings har gjort det til deres mission at rydde op efter strømpebukseindustien og samtidig producere holdbare kvalitetsstrømpebukser. Derfor indsamler de nylonstrømpebukser til genanvendelse, så de ikke ender i naturen, men bliver brugt til nye produktioner af forskellig produkter (teknologien tillader endnu ikke, at de kan blive genbrugt til strømpebukser).

Ønsker du at genbruge dine gamle, brugte nylonstrømpebukser i stedet for at smide dem ud? Så send dem til Ecouture. Vi har nemlig besluttet at samle dem ind for Swedish Stockings her i Danmark og er glade for på den måde at kunne støtte op om deres Recycling Club – for at lukke cirklen. ♻️

På forhånd tak for, at du er med til at rydde op! Se Ecoutures adresse her.

GemGem

Slået op d.

Miljømærkninger i tøj: Disse 4 skal du kende

I Danmark er vi efterhånden blevet ganske fortrolige med de forskellige økologi- og miljømærkninger inden for fødevarer. Vi bruger det røde Ø til at navigere os frem til sunde dagligvarer, der ikke skader vores krop og forurener naturen. Men vidste du, at det mindst er lige så vigtigt, at du vælger tøj, lavet af tekstiler med de rigtige miljømærkninger?

Tøj og tekstiler, der er produceret med skrappe kemikalier, er nemlig ekstremt skadelige for miljøet, tekstilarbejderne og din og din families sundhed. Og der er god grund til selv at tjekke op på de forskellige miljømærkninger i tøj, inden du svinger dankortet, for der er slet ikke samme statslige kontrol med tekstilvarer, som der er med fødevarer. Du risikerer altså at bære rundt på store mængder farlig kemi, der er i direkte kontakt med din hud hele dagen. ØV!

Fire miljømærkninger i tøj, du kan pejle efter

Hos Ecouture vil vi selvfølgelig helst have, at du bare køber alt dit tøj hos os. Vi har styr på vores materialer og går altid efter økologiske tekstiler med høje standarder. Men det kan jo ske, at du en gang imellem bevæger dig ud i andre tøjbutikker, og hvad så?

For at blive klogere på emnet og hjælpe vores kunder har vi bedt vores lokale stofpusher, Hanne fra Vivatex, om at lave en liste over mærkninger, der bruges i Danmark, og rangere dem efter, hvor miljøvenlige de er. Hanne har 20 års erfaring i at forhandle og producere miljøvenlige tekstiler, så vi føler os helt trygge i hendes hænder! Og ud fra Hannes liste har vi her lavet en lille guide til, hvilke miljømærkninger du skal gå efter. Mærkningerne er rangeret således, at de mest miljøvenlige kommer først.

1. GOTS – det globale miljømærke og mærket med de højeste standarder

GOTS er det bedste miljømærke, der findes lige nu. Ud over, at det er det miljømærke, der har de højeste standarder inden for både miljø og social ansvarlighed, er GOTS’ styrke, at det virker globalt. Det giver nemlig rigtig god mening med en international certificering, da tekstiler og tøj som regel krydser mange landegrænser, før de ender som færdig vare i en tøjbutik i Danmark, så med et internationalt mærke kan produktionen kontrolleres i alle led og lande.

Fakta om GOTS’ stadarder for tekstiler og tøj:

 • 70% af fibrene skal være økologiske (95%, hvis de bærer navnet ‘organic’)
 • Alle kemikalier, der er brugt i alle led af produktionen, skal leve op til meget høje miljømæssige kriterier
 • Vandforbruget skal leve op til høje kriterier
 • Indpakning af tekstilerne må ikke indeholde PVC, og papir, pap, hangtags osv. skal genbruges eller have særlige certificeringer
 • Alle virksomheder, der har været indblandet i produktionen, skal leve op til sociale kriterier fra International Labour Organisation (ILO)

2. Svanemærket – det nordiske miljømærke

Du er helt sikkert stødt på Svanemærket, når du skal købe husholdnings- og plejeprodukter. Men den grønne svane findes faktisk også som miljømærkning i tøj og tekstiler.

Hvis du finder et stykke tøj eller tekstil med Svanemærket, kan du ikke regne med, at tøjet er økologisk. Svanemærket viser blot, at varen er blandt de mindst miljøbelastende inden for den pågældende varegruppe. Det faktum, at reglerne fastlægges sådan, at højst 1/3 af varerne på det nordiske marked kan opfylde dem, er efter Hannes mening Svanemærkets store svaghed. Det betyder nemlig, at varerne ikke nødvendigvis er særligt miljøvenlige, men blot, at de er blandt de mindst miljøbelastende produkter på markedet lige nu.

Fakta om Svanemærkets standarder for tekstiler og tøj:

 • Krav til mange forskellige typer fibre, således at kun de mest miljøvenlige kan bruges
 • Naturfibre som hør eller bomuld skal være en vis procentdel økologisk og/eller være dyrket med pesticider, der er tilladt af EU regulationen 1107/2009
 • Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen
 • Krav til spildevandet fra bl.a. farverier
 • Det færdige produkt skal være mindst lige så godt som andre lignende produkter
 • Frivillig ordning, hvor producenten betaler gebyr for retten til at bruge mærket.

3. Blomsten – EU’s miljømærke

Miljømærkeordningen Blomsten minder meget om Svanen. Men hvor Svanemærket kun favner de produkter, der hører til de mindst belastende for miljø og sundhed i Norden, afdækker Blomsten alle produkter på markedet i EU. Til gengæld har Blomsten højere krav til økologi end Svanen. Så hvis man udelukkende bedømmer mærkerne ud fra hvor høje krav, der stilles til økologi, vil Blomsten indtage en andenplads i stedet for Svanen.

Fakta om Blomstens standarder for tekstiler og tøj:

 • Krav til mange forskellige typer fibre, således at kun de mest miljøvenlige kan bruges
 • Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen
 • Krav til spildevandet fra bl.a. farverier
 • Det færdige produkt skal være mindst lige så godt som andre lignende produkter
 • Frivillig ordning, hvor producenter betaler gebyr for retten til at bruge mærket

4. Oeko-Tex – udelukkende sundhed og skal ikke forveksles med økologi

Mange tror fejlagtigt, at Oeko-Tex-mærket er økologisk. Det er ikke tilfældet. Tekstiler og tøj med en Oeko-Tex-certificering er dyrket helt konventionelt og til slut testet for en mindre del af de hundreder af kemikalier, der anvendes i dyrkning og forarbejdning af tekstiler. Oeko-Tex garanterer derfor kun, at indholdet af udvalgte kemikalier er under en given grænseværdi.

Fakta om Oeko-Tex’s standarder for tekstiler og tøj:

 • Testet for allergifremkaldende farvestoffer eller farvestoffer, der kan afgive kræftfremkaldende stoffer
 • Testet for rester af pesticider og klorede fenoler
 • Testet for afgivelse af tungmetaller ved svedkontakt
 • Uden formaldehyd eller formaldehyd under grænseværdien
 • Har en pH-værdi tæt på hudens egen

Hvad skal jeg gøre, når der ikke er et miljømærke på tøjet?

Det er faktisk sjældent, at du vil finde tøj, der har miljømærker i nakken (lige på nær babytøj). Ecoutures tøj er heller ikke forsynet med miljømærkninger på trods af vores høje miljøstandarder. Det skyldes, at det er en meget kompliceret proces at få certificeret de enkelte stykker tøj, der ofte kun produceres en enkelt eller to gange og består af mange forskellige tekstiler, knapper, lynlåse osv.

I stedet gør Ecouture meget ud af at informere vores kunder om, hvilke materialer vores forskellige designs er lavet af. Når du shopper på Ecoutures webshop, kan du derfor altid finde materialeinformation under hvert produkt. Du kan læse om de forskellige tekstiler, hvilke firmaer vi har købt dem fra, hvor i verden de er producereret, og hvilke mærkninger de har. På den måde forsøger vi at være så gennemsigtige som muligt og give dig indblik i, hvad det er, du putter på din krop.

Spørg ind til, hvilke tekstiler tøjet er lavet af

Skal du shoppe hos brands eller butikker, der ikke har egen certificering eller miljømærke, er Hannes bedste råd, at du altid tager stilling til, om du stoler på dem, du køber dit tøj af. Er der sparsom information om tekstilerne, skal du ikke holde dig tilbage med at stille opklarende spørgsmål. Spørg ind til, hvilke materialer tøjet er lavet af, og om tekstilerne har nogle af de ovenstående miljømærkninger. Dette kan også have en positiv effekt på butikken, idet du gør opmærksom på, at der er efterspørgsel på miljøvenligt tøj blandt deres kunder. Koster en bluse 100 kr., kan du godt regne med, at den er fyldt med skrappe kemikalier og lavet under kummerlige forhold for tekstilarbejderne. Sundhed, miljø og etik hænger meget ofte sammen med prisen på tøjet.

Køb ALDRIG bomuld, der ikke er økologisk!

I Hannes øjne er ikke-økologisk bomuld en af de allerstørste miljømæssige skurke, der findes. Dyrkningen af konventionel bomuld bruger ca. 25% af verdens samlede forbrug af pesticider og sprøjtemidler. Og de konventionelle bomuldsmarker udgør kun 2-3% af jordens dyrkede arealer! Så et rigtig godt sted at starte er at gå en stor bue uden om ikke-økologisk bomuld og kun købe tøj af økologisk bomuld (eller andre miljøvenlige tekstiler). I Danmark må producenterne, ifølge lovgivningen, kun skrive på deres varer, at de er lavet af økologisk bomuld, hvis det er sandt. Hvis du finder et stykke tøj, hvor det er angivet, at bomulden er økologisk (uden en af ovenstående mærkninger), kan du derfor i de fleste tilfælde stole på, at den er god nok, siger Hanne.

Tv.: Nyfarvede tekstiler bliver vasket på en fabrik i Indien. Th.: Spildevandsforurening fra tekstilindustrien i Kina.

Og hvad er så konsekvenserne af at købe tøj med skrappe kemikalier?

Det er et godt spørgsmål, svarer Hanne! Det, vi ved, er, at det både har konsekvenser for din sundhed, miljøet og tekstilarbejdernes helbred.

Din og din families sundhed: Skrappe kemikalier i tøj kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og være med til at udvikle allergi.

Miljøet og planeten: Skrappe kemikalier, brugt til produktion af tøj og tekstiler, forurener spildevand, jorden, havet, nærmiljøet og hele verdens økosystem (da de fleste kemikalier ender i havet).

Tekstilarbejdernes helbred: De mennesker, der er med til at lave vores tøj, risikerer at få kræft, blive udsat hormonforstyrrende kemikalier, få allergi, blive syge og i værste fald dø som følge af deres arbejde i tøj- og tekstilbranchen.

Støt de grønne virksomheder, når du skal ud og shoppe

Hvis du mangler inspiration til, hvor du finder bæredygtige og grønne tøjvirksomheder, der sælger tøj af tekstiler med de rigtige miljømærkninger, er hjemmesiden GoGreen Danmark et godt sted at starte. Her finder du vej til Danmarks bæredygtige butikker og webshops. Du kan også hente et af deres fysiske bykort over grønne virksomheder i København i Ecoutures showroom.

Mærkningsordninger til tekstiler udvikler sig løbende. Hvis du gerne vil følge med i udviklingen anbefaler Hanne, at du af og til tjekker op på mærkernes hjemmesider. I EU findes der miljømærkninger i tøj, som vi ikke ser så tit i Norden, f.eks tyske mærkninger som IVN Better, IVN  Best og kbA. Måske er der kommet nye mærker til Danmark om få år – og så opdaterer vi selvfølgelig med en ny, spændende artikel.

Slået op d.

Hvordan opstod ideen med de nye størrelser?

I juli måned kan du læse et lille Interview med Ecoutures designer i magasinet Liv.

 Foto: Thomas Dahl   –   Stylist: Yunah Rädecker
 Det er aldrig helt til at kende sine egne ord, når der er blevet redigeret og skåret ned. Så her på vores blog bringer vi Johannes ufiltrerede version af historien – og så kan du jo selv sammenligne, hvis du vil.

Hvordan opstod ideen med at droppe small, medium og large?

Blandt andet fra prøverummet. Jeg har prøvet tøj på RIGTIG mange kvinder og skuespillerinder, gennem mange år, via mit arbejde som designer og kostumier. Og kan se, at den feedback kvinder giver sig selv, er meget negativ! Som oftest er det et helt andet ærgerligt spejlbillede de selv ser – end det vi andre ser. Jeg kan blive ret forbløffet over, hvad kvinder tænker om sig selv, og det er vel og mærker helt almindelige, smukke og skønne kvinder. Så formålet med Ecoutures nye størrelses-betegnelser, er at tale til kvinder, som de skulle se sig selv! Nemlig som: Amazing, Beautiful, Marvelous, Lovely, Fantastic og Gorgeous. Alle positive ord, fordi alle vores kroppe er smukke.
De standart størrelsessystemer, der blev født med industrialiseringens masseproduktion. var oprindelig tænkt til at vejlede forbrugeren. Men den ”hjælp” er alligevel for længst ødelagt. En størrelse 38 er nemlig ikke mere den samme brands imellem. Og vi forventer heller ikke, at størrelserne er ens. Så der kunne jo ligeså godt stemples noget sødt i nakken på én, som man bliver glad for. Og jeg mener det er tid til at gøre op med størrelsestyraniet. Især den skala der hedder Small, Medium, Large, Extra Large. Da det selvfølgelig smitter af på kvinders vurdering af deres egen krop.
 
Den anden lille krølle er, vi håber, med de nye navne, at kunne forvirre vores kunder lidt – Nok til at få dem til ren faktisk at måle sig selv, så de ikke ender med at bestille en forkert størrelse. For hvis vi kan sende færre varer forgæves, ville det bestemt også være en stor gevinst! Både for os, kunden og miljøet.

 

Hvornår klimapjækker du?

1. Jeg vil helst ikke pjække. Men selv om jeg skaber miljøvenligt tøj, vil produktion altid sætte et klimaaftryk. Der har du allerede et kæmpe ”pjæk” Surstainable & fashion er to modsigende ord. Så jeg er i et kæmpe stort dilemma mellem at være producent og klima aktivist! Derfor skal jeg vælge mit fokus med omhu. Og jeg vægter, hvad der er bedst for moder jordkuglesen, aller højest! For hvis vi ikke har et sted at bo, kan alle andre kampe jo være lige meget.
 
2. Køber stort set kun økologisk, men især fordi jeg gerne vil støtte de firmaer der arbejder for et bedre miljø. Derhjemme går jeg ikke særligt op i, om jeg bruger en gammel giftig neglelak, for jeg anser nemlig allerede mig selv som en byrotte – så det er ikke på grund af min egen sundhed jeg er miljøfreak.
 
3. Jeg køber også virkelig meget genbrug, og der tænker mere på stil, udseende og pris ikke mindst. Nåja – men bæredygtige aspekt er jo også rigtig fedt!
 
4. Jeg har virkelig dårlig samvittighed over, at vi spiser meget kød i min familie, så jeg arbejder lidt på, at vi måske kunne blive fleksitarer – og have flere kødfrie dage om ugen.
 
5. Sidst jeg fløj til Aalborg, havde jeg også vildt sort samvittighed, men så tænkte jeg på, at vi normalt altid kun cykler, og ingen bil har. Så jeg håber det udligner vores rejser.

Hvor i dit design kan man se, at du er din mors datter?

Jeg ligner min mor på ekstremt mange punkter, både fysisk, humor og i vores holdninger. Men jeg ved ikke, om man kan se det i mit design. Vi har begge noget med kjoler, farver, boheme, blomster og flæser i gamle, historiske silhuetter. Jeg synes dog, min stil er mere klassisk og enkel – mens hendes stil er meget lag på lag og mere hippie – kostumepræget end min.
Da jeg var helt ung, ville jeg gerne lægge lidt afstand til mine forældre, nok fordi jeg ikke selv havde fundet en identitet så tidligt. Jeg har bare altid lignet min mor så meget, at folk kom hen og spurgte, ‘er du ikke Anne Marie Helgers Datter?’ Så det kan jeg ikke løbe fra! Men nu er jeg heldigvis nået til en alder, hvor jeg bare brand stolt af min lille mor. Så det vil jeg heller ikke.

Hvor er du i livet lige nu?

Desværre der hvor jeg er meget ængstelig på vores børns vegne, i forhold til vores jord.
Jeg håber, vi kommer til at se tilbage på en klimarevolution. En revolution som jeg var med til. Måske var det kun en dråbe i havet, men jeg gjorde, hvad jeg kunne – Tænk hvis vi alle gjorde det! Helt ydmygt vil jeg gerne være med til at ændre hele tekstilbranchen radikalt. Heldigvis er jeg i den arbejdsdygtige alder, og selv om jeg er ængstelig, er jeg også midt i livet, med ærmerne smøget op! Vi er totalt i gang med at rette op… Og det er også vildt sjovt at være med til!

40+ er…?

Det er virkelig det bedste tidspunkt indtil videre. Jeg var lidt skeptisk, da jeg blev fyrre, men det er jo pragtfuldt og den sjoveste og rareste alder. Også i forhold til ens egen krop. Nu kan jeg se mig selv i spejlet, og nogle dage synes jeg faktisk, jeg er meget flot. Den accept er først sket nu. Det tænkte jeg ikke om mig selv, da jeg var i 20’erne, men når jeg ser billeder af mig selv fra dengang, så var jeg jo sindssygt flot. Det kunne jeg slet ikke se dengang. Nu er alderen ellers begyndt at sætte sine små spor, men det synes jeg er helt ok. Og jeg er meget gladere nu.

Slået op d.

Skift til Danmarks velgørende teleselskab med Ecouture

Lad dine penge gå til gode formål i stedet for høje direktørlønninger

Ecouture har netop rykket alle vores mobilabonnementer over til Danmarks velgørende teleselskab GreenSpeak. GreenSpeak skiller sig ud fra andre teleselskaber, idet alt overskud går til velgørende formål – og du er med til at bestemme hvilke. De har ingen aktionærer, der sluger indtægterne, ingen udgifter til reklamer og lige løn til alle medarbejdere samt lønloft for alle.

Allerede når du opretter dit abonnement, skal du vælge, hvilket formål du ønsker, at GreenSpeak skal donere 100 kr. til. Vi valgte selvfølgelig Verdens Skove, men du kan vælge imellem en hel række NGO’er og velgørenhedsprojekter som f.eks. Projekt Hjemløs, Dyreværnet og Afrika Kontakt.

Donér automatisk 100 kr. til vores systue i Bulgarien

GreenSpeak har spurgt os, om vi vil være ambassadøser for dem. Og det vil vi gerne! For det betyder, at hver gang en af vores kunder opretter et abonnement hos dem via vores link her på siden, får vi 100 kr. af GreenSpeak, som vi kan give videre (se linket længere nede i indlægget).

Vi har valgt, at pengene skal bruges på julegratialer til de dygtige medarbejdere på systuen i Bulgarien. For selvom det er en systue med ordentlige forhold, vi kan stå inde for, er det en af de lavest lønnede brancher i verden. Så vi er sikre på, at pengene falder på et tørt sted omkring juletid for både de ansatte og deres familier.

Pronto Moda er en lille, bulgarsk systue, som vi har samarbejdet med i flere år. De står for opsyning af alle vores jakker og frakker. Systuen er lille, men virkelig hyggelig, og ligger lige midt i centrum af byen Varna.

Interesseret? Skift via vores link

Du kan se alle GreenSpeaks abonnementer og skifte over med Ecouture allerede i dag, når du opretter dig via dette link:

Se abonnementer og abonnér via Ecouture

Husk, at du skal oprette abonnementet via ovenstående link, hvis du ønsker, at Ecouture skal få 100 kr. af GreenSpeak til systuen ud over de 100 kr., du selv vælger et godt formål til ved oprettelse. Green Speak sørger for at opsige dit gamle abonnement, når du stifter abonnement hos dem. Alt, hvad du skal gøre, er at vælge den pakke, der passer til dig, og indtaste dine oplysninger. Det tager max 10 minutter, og det skal kun gøres én gang!

Du kan læse meget mere om GreenSpeak her.

GemGem

GemGem