Vi har sagt det før, men det kan ikke siges for tit. Konventionel, ikke-økologisk bomuld er noget værre skidt. For eksempel udleder økologisk bomulddyrkning op til 94% færre drivhusgasser end en konventionel produktion. En økologisk bomuldproduktion forgifter ikke de mange millioner mennesker, der arbejder i bomuldmarkerne. Og det er selvfølgelig også langt sundere for dig at bære tøj af økologisk bomuld – frem for det, der er lavet ved hjælp af pesticider og andre fæle kemikalier. Hvis du har lyst til at blive klogere på de hårde fakta vedrørende økologisk vs. ikke-økologisk bomuld, så læs med her.
Vælg økologisk bomuld og skån din krop
Der er mange gode grunde til, at udbudet af økologisk baby- og børnetøj er eksploderet de sidste par år. Det er sket i takt med, at forbrugere og forældre er blevet mere bevidste om, hvor slem en indvirkning ikke-økologisk tøj kan have på vores kroppe. Helt almindelige gener der kan opstå, når huden kommer i kontakt med rester af sprøjtegift og giftige farvestoffer, er allergi, udslet og åndedrætproblemer. Dertil kommer mistanken om, at sprøjtegiftresterne kan være hormonforstyrende og kræftfremkaldende. Det skal de små poder selvfølgelig ikke udsættes for. Men det er også værd at overveje, om du vil udsætte din egen krop for disse kemikalier. For en voksenkrop er stort set lige så påvirkelig som en barnekrop.
Sådan dyrkes henholdsvis økologisk og konventionel (ikke-økologisk) bomuld
Lad os starte med de hårde fakta. Til konventionel bomuldproduktion bruges der både sprøjtegift og insektgift. Faktisk bliver 16% af verdens forbrug af insektgift og 10% af verdens forbrug af sprøjtegift brugt på bomuldmarkerne hvert år. Kigger vi på dyrkningen af økologisk bomuld, er farlig sprøjtegift helt forbudt at bruge i marken. Det er rigtig gode nyheder for dig som slutbruger, med henblik på ovenstående problematik. Og det er også en stor gevinst for moder jord og bomuldbønderne.
Ved økologisk bomulddyrkning udledes der 94% mindre drivhusgas. CO2 bindes til jorden og energi- og vandforbruget er mindre. Bønderne kan dyrke deres egen mad i de tilstødende marker. De gambler ikke med deres egen sundhed, når de arbejder i markerne, og de kan bruge deres marker igen og igen, da markerne ikke bliver udpint pga. brugen af skrap sprøjtegift. Er der til gengæld tale om helt konventionel, ikke-økologisk bomulddyrkning, så bliver bøndernes marker på sigt ødelagt. Det vil i mange tilfælde betyde, at de mister deres indtægtskilde, hvilket kan have fatale konsekvenser for dem og deres familie. Dertil er de som regel også fastlåst i dyre kontrakter med virksomhederne, der har solgt dem deres sprøjtegift, som de nu står i evig gæld til.
Hvordan sikrer du dig, at dit bomuldtøj er økologisk dyrket?
Som beskrevet tidligere, kan økologisk baby- og børnetøj nærmest findes i hver en børnetøjbutik og supermarked. Hvad angår økologisk bomuldtøj til voksne, er der lidt længere mellem snapsene. Men der findes heldigvis en del. Et vigtigt miljømærke, du skal kigge efter, er GOTS-mærket. GOTS står for ‘Global Organic Textile Standard’. Det er det bedste miljømærke, der findes lige nu. Ud over, at det er det miljømærke, der har de højeste standarder inden for både miljø og social ansvarlighed, er GOTS’ styrke, at det virker globalt. Der er flere forskellige GOTS-mærker, hvor nogle kræver at mindst 70% af fibrene skal være økologiske, mens det mærke, der hedder GOTS ‘organic’, kræver at 95-100% af materialet er økologisk dyrket. Sidstnævnte er selvfølgelig at foretrække.
Hvis du ikke kan finde miljømærket i tøjet i butikkerne, betyder det ikke nødvendigvis, at det ikke er lavet af GOTS-certificerede tekstiler. Flere tøjvirksomheder vil under deres materialeinformation angive, hvis deres tøj er lavet af GOTS-certificerede tekstiler. Det gør vi for eksempel altid hos Ecouture. Grunden til at vores designs ikke er mærket med en GOTS-certifikation, er at det er meget dyrt og tidskrævende at få certificeret hvert enkelt stykke tøj. Derfor skal du i stedet lede i teksten efter informationen om, hvorvidt tøjet er lavet af tekstiler med et miljømærke. Og det er tøjet selvfølgelig altid hos Ecouture. Som regel med GOTS ‘organic’-certificerede tekstiler.
Vores bedste råd er derfor, altid at spørge efter økologisk bomuld, når du er ude og bladre tøjet igennem i dine yndlingstøjbutikker. Kan de ikke levere økologisk bomuldtøj, så shop i stedet i de (efterhånden) mange tøjbutikker, som rent faktisk sælger økologisk tøj til voksne.
Læs også: Miljømærkninger i tøj: Disse 4 skal du kende.
Hvis du er sulten efter endnu mere viden om økologisk vs. konventionel bomuld, så dyk ned i nedenstående infografic. Den er lavet af superseje, danske Dilling. De laver lækkert, økologisk undertøj til både børn og voksne. Og så producerer de også Ecoutures skønne Twistkjoler og Twistbluser, som selvfølgelig er lavet af den lækreste og blødeste GOTS-certificerede øko-bomuld.