Re-desing: Lav din egen upcycled silkeslipse-nederdel

Ecouture
15/02/2016

Interessen for bæredygtigt og økologisk design opstod helt i starten af dette årtusinde. Dengang underviste jeg i re-design på Den Økologiske Produktionsskole. Erkendelsen af, hvor forurenende tekstilindustrien er, og hvor rå værdikæden ofte er, var en slags ”point of no return” for mig. Jeg var heller SLET ikke i tvivl, da jeg startede firma – det skulle fremstille fashion-divatøj, men med respekt for mennesker og miljøet.

Re-design og upcycling er jo en virkelig smart måde at arbejde med bæredygtigt design på!  Her kan man skabe et meget kreativt og individuelt look, ved at lave om på gammelt tøj, som ikke længere bliver brugt, af den ene eller den anden grund. Og på den måde forlænge levetiden på gamle ting. Men det er selvsagt ikke en metode, der egner sig ret godt til masseproduktion. Derfor bruger jeg mest denne “kunstart” når jeg skal designe haute-ecouture tøj.

Tillykke til min mor!

Kæmpe STORT Tillykke til min HØJT elskede lille mor som netop er fyldt 70 år! I den anledning, har jeg syet og genskabt slipse-nederdelen…mama-FB

Silkeslipse-nederdelen er faktisk en min mor opfandt tilbage i 70’erne. Hun syede den selv og har gået med den så længe, jeg overhovedet kan huske tilbage. Den er sindsyg flot! Og nu har jeg fået den, fordi hun synes, at den er blevet for kort til hende – Måtte dog liiige sy 3 ekstra slips ind, så jeg kan passe den;) Jeg havde den på til min fødselsdag, og jeg er virkelig virkelig glad for den! Den er både smuk og fyldt med gamle minder. Min mor plejer at sige, at det er slips, fra alle de mænd hun har kendt! Det passer overhovedet ikke. Tror faktisk ikke det ville blive til mere en 4-5 slips på den konto. Men hey! – det er da en go´og sjov løgnhistorie 🙂

slips3

Jeg har gået og samlet gamle silkeslips i genbrugsbutikker nu igennem det sidste års tid – for at sy en ny, lang version til min lille mor i 70-års fødselsdagsgave. Her de så – både den gamle og den nye. Og hermed er ideen givet videre…slips

Hvis man har en masse gamle slips (af den ene eller den anden årsag;) kan de bruges til mange ting. Jeg ville gerne bruge HELE slipset, så jeg har kreeret en hårblomst/hat/broche af de tynde ender og to små tasker af midterstykkerne – ja, og så selvfølgelig nederdelen.

Lav din egen upcycled silkeslipse-nederdel

Slipsene skal først klippes i den længe man ønsker nederdelen skal have, hvorefter de ganske nemt åbnes og indlægsstoffet tages ud. Folderne skal stryges ud, men spidserne beholdes. Det kan være en fordel at klippe slipsene til i den størelse man ønsker, men jeg vil anbefale at de er 3-4 cm øverst i taljen + sømrum. Og så kommer det store arbejde…

Det tager LANG tid, og det er faktisk ret svært, fordi slips er klippet på skrå og derfor trækker skævt og er meget svære at sy sammen. Så tålmodighed! Ellers bliver det ikke pænt. Man kan eventuelt ri det først. En usynlig lynlås giver den smukkeste lukning. Brug et slips med strygelærred og taljebånd til lining, for at holde det hele sammen for oven. Jeg har valgt at sætte foer i nederdelen, så den holder længere og fordi der er så mange syninger på bagsiden.

upcyling taske af slips

Midtersykkerne jeg brugte til små fine tasker, er intakte. Altså jeg tog ikke indlægsstoffet ud. De er blot syet sammen og rynket lidt til for oven. Det er nemlig meget fint, at det er lidt tykt til tasker eller punge. På foret i tasken har jeg syet alle de små logo-labels fra slipsene på en lille lomme. Bare for hyggen og historiens skyld:)

God fornøjelse!

♪To all the men I loved before♪…  Kærlig hilsen Johanne og Anne Marie Helger

Jo-Rie

 

6 tanker om “Re-desing: Lav din egen upcycled silkeslipse-nederdel

 1. Man bliver slet slet ikke misundelig på den fantastiske skaberevne(NOT!)…..Man bliver faktisk lykkelig over at der findes mennesker med så stor kreativitet og skaberevne……tusinde tak for du udlever den

  1. Selv tak skal du have Anette.

 2. Hvor sjovt at i tager slipse-nederdelen op. Min Mormor har fortalt om “svingpjalter” som de syede af blandt andet slips da hun var ung. Ingen penge men en fest i maven blev til “upcycled svingpjalt.” Hun er 88 år idag.
  Jeg er i gang med min egen, men mangler et par slips endnu. Er lidt kræsen så det tager sin tid 😉 Men tak for fif om taske og indlægsstoffet og symetode. Min Mormor kan nemlig ikke længere huske fremgangsmåden.

  1. Kære Joan. Der er mange måder, man kan sy den på. Dette er bare min måde:)
   Pøj pøj…

 3. Da jeg lærte min kæreste at kende overraskede han mig ved at have et par slipsebukser. Han havde selv syet dem vinteren 1976-77. Og brugt dem flittigt de følgende år. Til hans brors runde fødselsdag 2001 blev de brugt for sidste gang. (De var blevet for små/manden for stor?) Nu findes de på Tidens Samling i Odense.

  1. Kære Karin, SKØN historie:) tak!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.