7 nemme råd: Sådan skåner du miljøet, når du vasker tøj

Ecouture
18/03/2017

Næsten halvdelen af et stykke tøjs miljøaftryk sættes i hjemmet

Hos Ecouture har vi taget 60% af ansvaret for, at vores tøjs miljøaftryk er så lille som muligt. De 40% skal du selv stå for, viser flere undersøgelser. Derfor har vi samlet 7 råd til tøjvask, der vil hjælpe dig med at nedsætte dit tøjs miljøaftryk markant og samtidig forlænge dets levetid.

1. Vask mindre!

Vi kender alle denne hverdagsscene: Tøj ligger og flyder på gulvet. Tøj samles op fra gulvet. Tøj smides i vasketøjskurven – Men hovsa! Havnede det tøj nu det rigtige sted? Højst sandsynlig ikke.

Mange af os har den dårlige vane, at vi smider tøj til vask, der hverken er beskidt eller lugter. Langt det meste tøj kan bruges mange gange, før det reelt har brug for at blive vasket. Tøj som nederdele og bukser kan man endda bruge rigtig mange gange, før det begynder at lugte eller har fået for mange genstridige pletter på sig. Og hey, mindre tøjvask! – Det er da en win-win situation.

2. Luft tøjet

Et godt alternativ til at vaske tøj, er at lufte det i stedet. Som regel kan et par timer udenfor til luftning fjerne lugten fra tøjet. Er tøjet lavet af uld, kan du helt undgå nogensinde at vaske det og bare nøjes med at lufte det, hvis du ellers har undgået at gøre det for beskidt. Praktisk nok er kulde og frost den bedste lugtfjerner til uldtøj.

3. Brug ærmeblade

Vores formødre syede ærmeblade ind i deres bluser og kjoler, så de kunne vaske ærmebladene adskilt fra tøjet. Herved formåede de at vaske mindre og holde tøjet flot længere. Det er rigtig godt tænkt og en tradition, som vi hos Ecouture synes er værd at indføre igen. Derfor kan du købe hvide og sorte ærmeblade (med tilhørende trykknapper) på vores webshop – bestil dem her.

4. Fjern selv pletterne

Det siger sig selv, at det ikke er nødvendigt. Alligevel er vi mange, der smider tøj til vask eller sender det til rens, bare fordi det har fået en plet eller to på sig. Men langt de fleste pletter kan faktisk klares ved hjælp af en ”lokalvask” med lidt vand. Rens er en kradsbørstig affære for både tøjet og miljøet, så send dit tøj til rens så sjældent som muligt.

Men det kan jo være svært at få af, hvis du får pletter på dit tøj. Pas på med at gnubbe for grundigt på samme sted på tørt stof. Det kan nogle gange føre til, at man fjerner noget overskudsfarve og dermed får et lysere område på tøjet. Hos Ecouture er der ikke brugt skrappe kemikalier til fiksering af farven, så man vil ofte opleve overskudsfarve i vask. Skal man fjerne en plet, skal hele kjolen vaskes. Alt stoffet skal nemlig være vådt, for at undgå nye skolder. I processen gnubber man forsigtigt håndsæbe eller brun sæbe ind i det snavsede område. Læg evt. det våde stof  i blød natten over i en plastikpose, så det ikke tørrer. Dette er dog best, hvis stoffet er nogenlunde ensfarvet, så farverne ikke smitter af på hinanden.

5. Vask ved 30°C og gerne 20°C

En helt almindelig vask af kjoler, T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, kan du sagtens vaske ved 20 grader! Det kræver dog, at du vasker i hånden eller har en maskine, der kan vaske på 20°C, og at du vasker det med koldvandsvaskepulver, som er tilsat nogle særlige enzymer. Du kan finde koldvandsvaskemiddel i de fleste supermarkeder. Irma har for eksempel et koldvandsvaskemiddel, der er Svanemærket.

Er tøjet meget beskidt kan 30°C som regel klare jobbet. 40°C er et no-go, hvis der er tale om en almindelig tøjvask.

Hvis du vil passe på dine Ecouture-kjoler, så håndvask dem nænsomt ved 20° – 30° og lad dem ikke ligge i blød, da det kan forårsage misfarvning, hvis det har flere farver. Lad tøjet dryptørre. Hvis man ikke vrider det, så det er meget vådt, når man hænger det op – retter det lidt ud. Og hænger tøjet ude, kan vinden til tider hjælpe med at “stryge” det. Hvis du derimod vasker i maskinen – med centrifuge – opstår der det vi kalder “strygestraf”, fordi tøj bliver meget krøllet i centrifugeprocessen.

6. Brug miljøvenligt vaskemiddel og dosér rigtigt

Der er et stort udvalg af miljøvenlige vaskemidler på markedet. Hvis dit lokale supermarked ikke har det i sit sortiment, findes der heldigvis en del netbutikker, der kan sende det til dig. Prøv for eksempel EcoEgo.dk

Og når nu vi taler om vaskemiddel, er vi efter sigende også lidt for sjuskede, når vi fylder vaskemiddel på maskinen. Overdosering af vaskemiddel efterlader sæberester i tøjet og er ganske enkelt spild af penge og en unødvendig gene for miljøet. Der er doseringsanvisninger på alle vaskemidler, så det kræver ikke mere af dig, end at du læser anvisningerne, og at du undersøger vandets hårdhed, der hvor du bor. Du finder et hårdhedskort over Danmark her. Til jer der bor i Københavns Kommune, kan vi afsløre, at vandets hårdhed er 18-24 dH = hårdt (Ja, vi havde da heller ikke selv tjekket det – før nu).

7. Drop den tørretumbler

Vi ved det alle sammen, og vi har vidst det i årevis. Nej, det er ikke sjovt at hænge sokker og underbukser til tørre, men det tager kun 5 min. Så den maskine skal bare droppes. Punktum.

Vi håber, at du tager vores råd til dig, hvis du ikke allerede har gjort det, så vi i fællesskab kan mindske vores tøjs miljøaftryk. Rom blev ikke bygget på en dag, men vi har lidt travlt.

Kærlig hilsen Team Ecouture og Johanne Helger Lund

2 tanker om “7 nemme råd: Sådan skåner du miljøet, når du vasker tøj

  1. Jeg synes det er fantastisk at læse om konkrete fif til at vaske mere skånsomt og i det hele taget vaske mindre! Er særlig vild med den med ærmeblade, sjovt som vi kan lære af gamle dage!!!

    1. Kære Charlotte, Ja ik´ – det er så smart 🙂 Kh Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.