Nylonens Tid: Fra Vidunderopfindelse til Miljøproblem
Alle, der har set Matador, husker sikkert scenen fra seriens sidste afsnit, hvor forretningsmanden Mads Skjern tilbyder iværksætteren Agnes Jensen et job i sit tøjfirma. Agnes tøver, da hun allerede har bygget sin egen lille forretning op, hvor hun og hendes ansatte opmasker byens damers strømper. Mads foreslår at overtage virksomheden og de ansatte – men tilføjer, at det kun er så længe, der er behov for reparationer. “Maskerne render jo hele tiden,” siger Agnes. Mads svarer skarpt:
“I Amerika fremstiller de allerede strømper så billige, at folk smider dem væk og køber nye. Reparationer og den slags er måske aktuelt nu, men ikke i fremtiden.” Spoiler alert: Han fik ret!
Nylonens indtog og konsekvenserne
De billige strømper, Mads henviser til, er naturligvis nylonstrømper. Nylon blev opfundet i 1938 af den amerikanske kemikoncern Du Pont og er en 100% syntetisk fiber. I 40’erne blev de første nylonstrømper præsenteret for kvindelige forbrugere som et stærkere alternativ til silke og rayon – materialer, der enten var dyre og skrøbelige eller billige og dårlige.
Nylon blev en revolution inden for mode og blev en øjeblikkelig succes. Dengang var nylonstrømper meget mere slidstærke og holdbare end de silke- og rayonprodukter, de erstattede, og derfor var de i starten også lige så dyre som deres forgængere. Men som produktionen steg, faldt priserne, og kvaliteten fulgte med nedad.
Fra holdbarhed til spildkultur
I dag er strømpebukser stadig lavet af nylon, men kvaliteten er blevet markant forringet. De går ofte i stykker allerede ved første brug, og hvad værre er: Nylon er yderst skadeligt for miljøet, både i produktionen og som affald.
Resultatet? En uendelig cyklus af produktion og spild, som hverken gavner forbrugerne eller miljøet. Det får én til at spørge: Hvem vinder egentlig på denne udvikling?
Derfor skal du reparere og genanvende dine strømpebukser
Hvert år produceres der omkring 8 milliarder par strømpebukser, men de fleste bruges kun et par gange, før de går i stykker og ender i skraldespanden. Strømpebukser er dermed blevet en af kvinders mest kortlivede beklædningsgenstande – et „wear-and-tear”-produkt, der kan sammenlignes med modeindustriens plastiksugerør. I dag er reparation sjældent en mulighed, da det ofte betragtes som besværligt og urentabelt (som Mads Skjern allerede bemærkede i Matador i 1947). Denne cyklus af kortvarigt brugte strømper bidrager til, at tekstilindustrien er blandt de mest forurenende i verden. Verdenshavene og naturen er bogstaveligt talt fyldt med billige, ikke-nedbrydelige tekstiler.
Swedish Stockings – strømpebukser med omtanke
Heldigvis er der virksomheder, der arbejder på at ændre dette billede. Swedish Stockings er et firma, der har taget kampen op mod den forurenende nylonstrømpeindustri og samtidig skaber holdbare og bæredygtige produkter. Deres strømpebukser fremstilles af genanvendt nylon med fokus på kvalitet og miljøhensyn. Produktionen foregår på en italiensk fabrik, der sætter standarden for både design og miljø. Store dele af produktionen drives af solenergi, og vandet renses og sendes rent tilbage til naturen. Farverne, der anvendes i indfarvningen, kontrolleres strengt for at minimere miljøbelastningen.
Swedish Stockings’ strømpebukser er designet til at sidde godt og holde længe, hvilket stemmer overens med Ecoutures værdier. Derfor finder du deres produkter i vores webshop.
Hack til reparation af dine strømper
Vil du gerne reparere dine strømper, når der kommer et hul, men de ellers stadig er fine? Kommer her er et simpelt trick fra Johanne:
- Pensl kanten af hullet med klar neglelak for at forhindre, at maskerne løber – lad det tørre.
- Sy hullet sammen med en tråd, der matcher strømpernes farve.
På den måde kan du forlænge levetiden på dine strømper, og skåne kloden for en del plastikaffald.
Recycling Club – vær med til at lukke cirklen
Som en del af deres mission indsamler Swedish Stockings brugte nylonstrømpebukser til genanvendelse. Dette sikrer, at de ikke ender i naturen, men i stedet bliver til nye produkter (selvom teknologien endnu ikke muliggør genanvendelse til nye strømpebukser).
Siden 2021 har Swedish Stockings arbejdet på at genbruge strømper, indsamlet gennem deres Recycling Club, og skabt en serie af designerborde i samarbejde med Gustaf Westman. Deres mål er at introducere en nøglepræstationsindikator, der sikrer, at de fra 2025 tager flere strømpebukser tilbage, end de producerer.
Vil du være med til at genanvende dine brugte strømpebukser? Send dem til Ecouture! Vi indsamler strømpebukser for Swedish Stockings her i Danmark – og støtter deres Recycling Club for at lukke cirklen ♻️
Tak, fordi du hjælper med at rydde op og gøre en forskel 💚