Jordens Dag: Historien bag og mine råd til, hvordan du tager del i den grønne revolution

Johanne
22/04/2022

Glædelig Fru Moder Jordkuglesens Dag ! Der findes utallige mærkedage. Men i dag stiller vi skarpt på noget lidt mere seriøst efter min mening – nemlig Earth Day – der så småt er ved at vinde indpas i Danmark.

Historien bag Earth Day

Earth Day, eller Jordens dag, er en mærkedag, som er blevet fejret den 22. april hvert år siden 1970. Formålet er at gøre opmærksom på verdens miljøproblemer. Den 22. april er derfor en dag, der har en særlig plads hos os, som ønsker at tage del i den bæredygtige transformation eller The Green Revolution, som jeg kalder det.

Dagen er sat i verden for Moder Jords skyld. Og på Jordens Dag bliver der gjort en ekstra indsats for miljøet og skabt øget fokus på vigtigheden af en bæredygtig udvikling.

Earth Day stammer fra USA i 70’erne og var en reaktion på et olieudslip, der fandt sted i delstaten Californien. Drivkraften bag bevægelsen var senatoren Gaylord Nelson, der formåede at skabe stor opbakning blandt den amerikanske befolkning. 20 millioner stimlede dengang sammen på gaderne for at protestere mod miljøforureningen og for at skabe større fokus på miljøet.

Siden da har mærkedagen kun fået større betydning, og dagen markeres nu over hele verden.

Hvorfor?

Vi var knap bladret en fjerdedel ind i året, da Danmark allerede havde brugt sin andel af verdens naturressourcer for 2022. Og vi er således det 15. land i verden, der har opbrugt sin del af naturressourcer, som kloden kan nå at genskabe på et år, ifølge tænketanken Global Footprint Network.

Det betyder, at Danmark gik ind i et rent overforbrug resten af året d. 28. marts.

Vi opfatter muligvis os selv som et grønt foregangsland, men vi er i virkeligheden et af de mest ressourcekrævende lande i hele verden. Vi lever for meget over evne med vores markante overforbrug.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening ville det kræve mere end fire jordkloder at dække forbruget af ressourcer, hvis alle levede som i Danmark. En af grundene til, at Danmark så tidligt på året går fra forbrug til overforbrug, er, at Danmark er det land i EU, der producerer mest affald per indbygger. Derfor kan vores affald være et sted at starte.

Klimaforandringerne er en alvorlig trussel, både nu og for kommende generationer. Jeg tænker, at det måske kan være anledningen til, at vi ved fælles indsats genfinder os selv som en del af naturen. Og måske kan vi genforenes som EN hel, samlet klode, hvor man ikke har tid til at bekæmpe hinanden, men i stedet hjælpes ad for at rette op på vores alle sammens hjem.

Vi må begynde at fortælle de motiverende historier, der kan give os nye visioner om, hvad det gode liv er. Historier om nærhed, relationer og ansvar, fællesskab med både andre mennesker og naturen. Præmien er STOR: At vi kan sikre vores børns og efterkommeres fremtid på en planet, fyldt med liv og mangfoldighed. Tiden er inde til forandring og et anderledes levet liv.

Hvad kan du gøre?

Ja hvad kan vi overhovedet stille op med dette afgrundsdybe klima- og miljøkaos, vi står over for? Når man, som jeg, af og til mister modet og overblikket. Jeg kan blive så uendelig ramt af verdenssmerte ved tanken om, at universets milliarder af års udvikling er endt med dette: En kultur, hvor vi falder om med stress for at få råd til alt det, der undergraver vores eget, vores børns og mange andre arters livsgrundlag.

Men der må jo gøres noget! Og vi må starte med os selv. For tænk, hvis alle gør noget! – så meget man kan, i den hverdag, man nu har – hjemme og på arbejdet.

Aller først - Join The Green Revolution - “Be the change that you wish to see in the world.”

Først og fremmest må vi snart begribe og erkende situationens alvor! Dernæst må og skal vi gribe i egen barm og åbne øjnene for nødvendigheden af at ændre livsstil markant. Og det skal være NU. Vi er den første generation, der mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, og vi er den sidste generation, der kan gøre noget ved dem. Og det haster!

Også selvom det kan virke som en uoverskuelig opgave at gøre sin hverdag mere bæredygtig. Derfor er Earth Day en oplagt mulighed for, at du kan gentænke dine vaner og gøre en ekstra indsats for miljøet.

Jeg har derfor her 7 simple bud på, hvordan du kan gøre dit liv lidt mere bæredygtig.

  1. Det der med skraldet! Sorter eller genbrug dit affald.
  2. Lad bilen stå. Stig op på jernhesten og væk dine benmuskler. Ikke nok med at det er bedre for miljøet, så er det også gratis motion og godt for din sundhed. Det er vist win-win.
  3. Spis mindre kød og mælkeprodukter. Jer har selv ændret på i mit liv og genfundet madlavningsglæden - ved nu at spise 100% plantebastet. Og jeg skal hilse og sige at kødfrie retter slet ikke behøver være kedelige. Men 2-3 kødfrie dage om ugen er bedre end ingen.
  4. Sluk lyset efter dig. Jeg mente det, når jeg sagde simple råd. Husk at slukke lyset efter dig, når du går ud af et rum. Og så letter det også på elregningen.
  5. Sluk for vandet, når du kommer sæbe i håret. Det her råd behøver vidst ikke nærmere forklaring. Sluk vandet, når du ikke bruger det.
  6. Spis årstidens frugt og grønt. Køb efter sæsonens varer og forsøg at købe danske råvarer; så skåner du miljøet for unødvendig belastning.
  7. Køb genbrug og småt, men godt. Skal du have nye møbler, tøj eller andre dimsedutter, så undersøg først, om du kan få mere kvalitet for pengene ved at købe det brugt. Og når du køber nyt, så gå efter bæredygtigt kvalitet, der holder længe, frem for billige produkter, der går i stykker efter kort tids brug.

På med klimauniformen!

Hvis du har brug for en klimauniform, der kan minde dig om at tage bæredygtige valg i hverdagen, har jeg efterhånden designet en del "klimakriger" print, som du kan bestille på webshoppen.  Jeg vil personligt trykke printene, efter bestilling. Så der er nul overprodiktion:) Se hele udvalget her.

Glædelig Jordens Dag!

3 tanker om “Jordens Dag: Historien bag og mine råd til, hvordan du tager del i den grønne revolution

  1. Fedt koncept!

  2. Vi har fire tønder land, hvor vi lader naturen råde, sår vilde blomster.
    Det er godt for fuglene og insekterne
    Vi ville gerne gøre mere, men det er ikke billigt, når man selv skal prøve, at skabe en naturgrund, men vi gør forsøget og glæder os imens

  3. Super fedt koncept

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.