Bag om produktionen – Besøg hos systuen i Bulgarien

Ecouture
28/09/2015

Ecouture benytter udelukkende europæiske systuer i hhv. Polen, Bulgarien og Litauen.
I indeværende blogindlæg kommer I med på besøg hos systuen Pronto Moda i Bulgarien. Jeg har lige været dernede. Den europæiske nærhed betyder, at der er en tæt dialog og nem adgang til at komme på besøg for at undgå fejl i produktionen og sikre en god kvalitet, og nu skal I, kunderne, møde nogle af dem, der har syet jeres tøj.

Det forstår jeg bare ikke, Johanne – hvorfor har du brug for at samarbejde med flere systuer? Jo, forstår du, det er for at sprede risikoen lidt ud! Hvis nu jeg kun brugte én systue, og den fx lukker ned, ville Ecouture blive lammet og alt forsinket, for det tager et stykke tid at opbygge et godt arbejdsflow med et nyt sted. Jeg har faktisk også oplevet det modsatte en gang sidste år, hvor den ene systue pludselig var ved at drukne i arbejde og måtte smide håndklædet i ringen. De sendte hele molevitten tilbage til mig – men så kunne jeg sende ordren videre til produktion hos en anden. Det er der måske nogle af jer, kære læsere, der oplevede som en forsinkelse på vores pre-order – men vi fik dem!;)

Pronto Moda – En lille, hyggelig systue

Pronto Moda er en lille, bulgarsk systue, som står for opsyning af de fleste af vores jakker og frakker. Den er lille, men virkelig hyggelig, og ligger lige midt i centrum af byen Varna. Da jeg var på besøg, var de ved at lægge sidste hånd på vores vinterjakker Isolde.

Pronto1

Da vi kom, måtte vi gå ad bagvejen for at kunne tage elevatoren; jeg havde slæbt en MASSE ting med. Vi dumpede selvfølgelig ind i portnerparret. De var lidt ærgerlige over, at jeg skulle komme ind ad den ”grimme” indgang, når de nu har en fin velkomst-receptions-indgang på den anden side af huset! Vi lovede dem at gå ud den vej:)

Systue

Rundtur på systuen

Først en ”rundtur” på systuen, som fylder den ene etage i det fem etager høje hus. Både klipperiet og systuen er i samme rum. På de andre etager ligger der andre små produktions-systuer. Yana, som er indehaver af Pronto Moda og, synes jeg, SUPER-sympatisk! Hun fortalte os om alle fordelene ved at bo i samme bygning som andre små tøj produktions-virksomheder. De hjælper nemlig hinanden, fx med udlån af forskellige dyre maskiner, så de ikke alle behøver at eje alle slags maskiner (som for eksempel knaphulsmaskiner, som man kun bruger sjældendt). Nogle gange hjælper de faktisk også hinanden med produktionerne, hvis der er for travlt. Det er jo virkelig smart og meget bæredygtigt for sådan nogle små produktionssystuer!

CutHer er en lille video fra systuen: IMG_6806

Jeg fortalte og forklarede Yana og hendes mønsterkonstruktør om en fire-fem nye projekter, jeg har i ærmet… Og jeg synes, de er både meget dygtige og meget behagelige at arbejde sammen med. Så jeg glæder mig til vores fremtidige samarbejde…

SpringMåden, jeg arbejder på, er som regel, at jeg først laver en tegning, derefter et mønsterudkast, ud fra hvilket jeg syr en prøve. På det punkt designer jeg stadig og retter lidt til. Men jeg må tilstå, at jeg efterhånden har så mange opgaver, at jeg netop har indgået et samarbejde med en sød skrædderdame, Marina, som hjælper mig med at sy prøver op. Hun har sin helt egen lille systue inde i baggården, hvor mit design-studio også ligger, så Jo! En lille smule af produktionen foregår jo faktisk i Danmark;) Vi syr den første prøve op i det helt rigtige stof, dels så jeg kan se, hvordan det falder og gebærder sig, dels for at der ikke er noget, at tage fejl af, når modellen skal i produktion. Den prøve sender jeg nemlig med til systuen, for arbejdstegninger er gode, men alligevel ganske lette at misforstå. Her griner Yana nu lidt af alle mine mange forklaringer og sedler:)

Fitting

Dernæst et kig på vores produktion. Pronto Moda syede også jakkerne sidste år, og vi fik kun rettet lidt småting, inden produktionen gik i gang, så kvaliteten bliver endnu bedre i år. Men ellers var der ikke meget at gøre her andet end at kigge og hilse på.

ecouture-varna-2015-web-005Næsten alle de 12 sydamer var i fuldt sving med vores jakker, og jeg må indrømme, at det var faktisk lidt overvældende at se hvor, mange damer jeg har fået sat i arbejde:) Det minder lige en om, hvor mange mennesker der lever på værdikæden af hvert stykke tøj, som jeg producerer, og du køber! Meget sundt at se med egne øjne, hvad man har ansvar for som producent.

ecouture-varna-2015-web-006Hver af damerne sidder med en proces i jakkerne for at få effektiviseret produktionen, og det er et hårdt arbejde at være produktionssyerske, også selvom de ansatte her har det hyggeligt på den lille systue og bliver behandlet godt med ordentlige forhold, et godt arbejdsklima, pauser og ferie. De har altid PIVtravlt. Og vi producenter hiver dem altid i ørene, fordi vi gerne vil have vores varer hjem hurtigst muligt! Til gengæld er det ikke noget højtlønnet job, og systuerne ligger typisk i lande, hvor arbejdslønnen i forvejen er lav – produktionsprisen vil jo afspejle sig i prisen på det færdige produkt.

Så man kan jo godt forstå, at der ikke længere er meget produktion i Danmark!

Men der er faktisk mange, som spørger mig, om vi producerer i Danmark? Og i det hele taget er der meget debat om at få produktionerne tilbage til Danmark. Men jeg tror ikke på det. Man kan jo hurtigt regne ud, at tøj ville ende med at koste mindst det dobbelte af, hvad det gør nu, hvis der skulle betales en dansk mindsteløn – én dame kan gennemsnitligt sy én af vores vinterjakker på en dags tid, måske lidt mere. Men det er et sjovt tanke-eksperiment… For hvad nu, hvis vi betalte mere for vores tøj og købte mindre, tænkte os mere om i forhold til, hvad vi ville have og har brug for. Hvis dem, der arbejder i tøjindustrien, fik mere i løn, og vi producenter bare producerede mindre. Så ville hele verden faktisk være gladere og ikke mindst moder jord! Jeg tror som sagt desværre bare ikke på det. Faktisk kan det godt være, at tøjindustrien stille og roligt flytter sig helt ud af Europa, efterhånden som levestandarden stiger, i hvert fald at dømme ud fra meldinger, jeg fik både i Polen og her i Bulgarien: De nuværende syersker er alle sammen lidt oppe i årene. De unge gider ikke være syersker. De vil tjene mange flere penge, end man kan på en systue. Der er er heller ikke så mange uddannelser mere, hvor man får lært håndværket ordentligt (i hvert fald til de lidt sværere ting). På vores systuer i Polen og Bulgarien vurderer de, at det nok kan blive svært at få nye medarbejdere om 10-20 års tid. Med mindre, naturligvis, lønnen sættes op – og det gør den ikke. I stedet flytter producenterne deres produktioner til andre lande, hvor gennemsnitslønnen og leveomkostningerne stadig er lave…

Kærlig hilsen Johanne

Fotograf: Peter Mark (min mand;)

12 tanker om “Bag om produktionen – Besøg hos systuen i Bulgarien

 1. Jeg vil gerne købe en sort vinterjakke. Har I en i str 40-42
  Jeg måler
  97cmbryst
  Talje 78
  112 hofte
  Så vil jeg komme ind og prøve.
  Mvh Mette

  1. Kære Mette
   Du skal være så inderligt velkommen 🙂 Jeg vil skyde på, at du er en str. Marvelous.

   Mvh Johanne

 2. Kære Johanne

  Interessant at læse om din produktion i Bulgarien og dit arbejde med eget design osv. Min hustru og jeg ejer selv en syfabrik i Bulgarien i nærheden af Plovdiv siden 1997. Vi producerer arbejdstøj for export til Nord-europa med 150 ansatte. Vi har også kun gode erfaringer med at arbejde her.
  Held og lykke i dit videre arbejde.
  MVH
  MIkael

  1. Kære Mikail, tak skal du have og i lige måde:)
   Venlig hilsen Johanne

 3. Jeg har en drøm om at producere tøj. Nu vil gerne gøre noget ved det og gå i gang. Det lyder meget spændende og inspirerende. Mit spørgsmål er :
  Hvor kan jeg købe stof , en stor fabrik i samme land eller en stor forretning? kan jeg kontakte systuen direkte?

  1. Hej Shazia. Det er desværre slet ikke så enkelt.
   Det er et meget stort logistikarbejde at finde stof rundt om i verden, du selv skal gøre.
   Tag evt. på en af de største stofmesser: Première Vision i Paris og se hvad du kan finde af økologisk stof der.
   Med mindre det er meget store produktioner, så kan du godt finde en fabrik der også kan skaffe stof til dig.

   God vind…

   Mvh Johanne

 4. Hej,
  Vil du hjælpe med kontakt til en god systue? Jeg designer accessories og mangler nogle der kan sy det op.
  Kh Camilla

  1. Hej Camilla, Skriv til johanne@ecouture.dk

 5. Cool!

 6. Hej
  Jeg har nogle sy ideer, som jeg gerne vil have syet og sælge bl.a. aktivitetstæpper mm til børn.
  Hvordan kommer jeg igang med det og selvfølgelig til en fornuftig pris.
  Mvh Rikke Marie

 7. Hejsa
  Jeg går med tanker om at starte en virksomhed hvor jeg sælger tøj. Ville i kunne sy det tøj jeg selv vælger/designer?

  1. Hej Ann-Sofie, skriv til mig på jahanne@ecouture.dk
   Kh Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.