Johannes nytårstale 2021

Johanne
05/01/2021

Ok 2020, din lille lort. Din skiderik, tarvelige ækle møghund – din lusepuster!

2020 for fanden, hvad skete der lige for dig og din sygt ubehagelige apokalyptiske energi?

Aldrig i mit liv, har jeg glædet mig så meget til at forlade et år! Trådte udmattet ud af stiletterne, for at hoppe håbefuld ind i det nye år, med så voldsom en kraft at bænken vi stod på brasede sammen under hoppet! Hvorefter vi festede og dansede alt hvad vi kunne, for at ryste den dårlige energi og 2020 ud af kroppen.

Året, der gik…

Corona og Klimaforandring: 2020 Har jo været det vildeste vendepunkt – også for klimaet. For selvom klimadebatten blev sat i skyggen af Corona i år – Ja så har verden, og ikke mindst vores politikkere, bevist hvor hurtigt vi kan ændre hele vores liv, vores vaner og vores såkaldte ”behov”, når det virkelig gælder. Og hvor stærkt vi kan gøre det, også selvom omstændigheden er ganske trist. Men hvis vi kan gøre så meget for folkesundheden, kan vi også gøre det for vores egen overlevelse.

Ecouture: I 2020 fyldte Ecoutures webshop 10 år. Hvilket viste sig at være nogenlund corona-kampdygtigt. Så tusinde tak til alle jer for at holde skruen i vandet på os.

Stor sort sorg: Jeg har måttet tage en ufrivillig orlov det seneste halve år, og jeg har kun arbejdet minimum. For præcis et halvt år siden tog min mand sit eget liv, i en afgrundsdyb depression han havde gemt for sig selv. Ikke engang jeg, der har kendt ham i 35 år, vidste det. Det kom som et KÆMPE chok for mig, vores store drenge og alle andre i familien, og vi har fortsat ikke helt forstået det. Men vi vil altid huske ham, og  jeg håber han har fået fred – selvom han var så højt elsket, at ingen kan begribe hans drastiske beslutning. Det kommer vi aldrig til?

Hvorfor skriver du det her Johanne?

Jo – For et selvmord er ikke en privat handling, men noget som påvirker omgivelserne dybt. Vi, som pårørende skal lære at leve med en kæmpe stor, meget besynderlig og ubehagelig sorg inden i…

Desværre er det ikke usædvanligt. Faktum er, at ca. 600 danskere tager deres eget liv hvert år (nok flere i 2020?) og det er primært mænd mellem 40 og 60, der begår selvmord. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der derfor er ca. 2 familier hver dag, som udsættes for det samme, som vi går igennem. Og derfor vil jeg gerne slå et slag for at bryde tabuet omkring selvmord.

Mænd rammes ofte af det man kalder midtvejskrise og medfølgende depression. Det går fx op for dem, at det kan være svært med et karriereskift og at skifte til en anden arbejdsplads, eller de oplever skilsmisser og brud. I disse situationer reagerer mænd ofte uhensigtsmæssigt og skjuler eller ignorerer tegn på depression. Det betyder, at de ikke får den relevante behandling. De standser ikke op i tide, men tror, de kan klare sig selv og deler ikke deres tanker med nogen. Nogle gange opstår depressioner så akut, at det kommer bag på alle, selv nærtstående. Af og til vil selv eksperter, der er vant til at vurdere den slags sager, tage fejl.

Svært deprimerede oplever alting gråt i gråt. Ting, der tidligere gav glæde, er nu ligegyldige. Denne fornemmelse af lammelse af følelserne er ofte pinefuld. Man kan ikke mobilisere følelser for sine nærmeste, og derfor kan man føle sig som et ondt eller falskt menneske. Det kan forværre depressionen. Deprimerede kan ligefrem være overbeviste om, at deres nærmeste får det meget bedre, når de selv er væk. Og jeg skal hilse og sige, at det er FORKERT!

Vi er efterladt, og sidder svigtet tilbage i 7 sind. Og nu har jeg forstået hvor stort et begreb, det faktisk er – fyldt med modstridende følelser: Et kæmpe chok, Sorg, Vrede, Frustration, Skyld, Afvist kærlighed, måske lettelse og savn – i én pærevælling! Det griber så kraftigt ind i ens sjæl, at kun jer har prøvet det selv, ved hvad jeg mener.

Mine drenge og jeg har heldigvis hinanden, vores dejlige familie og fantastiske venner omkring os. Vi har aftalt, at sammen skal vi nok klare den… Nu da vores choktilstand er landet og grådkvalte snotbobler har lagt sig lidt – Så kommer styrken… Det kan jeg så småt begynde at mærke, men det er hårdt og der sker SÅ meget. Mine tanker går til alle de familier, der udsættes for dette her, og som oven i købet bliver mødt med tavshed, afstand eller at blive set ned på midt i sådan en sorg. Derfor deler jeg min historie her – for at kaste lys på fænomenet selvmord. Det rammer vidt og bredt. Det er ikke noget, man kan lave om, så lige nu har vi mest brug for at prøve at lande i livet nogenlunde igen.

2020 har budt på ufrivillig pause – depression, selvmord, sygdom, fyringer, skilsmisser, hjemmearbejde og isolation bare i min omgangskreds.

Men jeg har også lært, at mine venner ikke kun er til pynt, men består af lutter stærke, inspirerende og meget kærlige hverdagshelte og heltinder. At mit arbejde er sjældent givende og foregår i det dejligste selskab af fantastisk seje kollegaer, man kan drømme om. Og jeg er så utrolig taknemmelig for det! At min familie betyder alt for mig og er bumstærk også i modgang. Men den vigtigste lektie for os i år, er betydningen af at snakke og tale om tingene og at turde være sårbar. Det er meget, meget vigtigt! Man KAN ikke klare alting selv.

Hjerteligt VELKOMMEN 2021

Bruger altid den første dag i det nye år på at fundere over og nedskrive mine nytårsforsætter og ønsker. Jeg tør ikke forvente for meget, men med så dejlig og sjov en start på året, håber jeg VIRKELIG det må gå fremad… Fingers crosed.

Mine hovedmål og nytårsønsker for 2021: Er at vi vil fortsætte med at sænke forbruget og være mere bevidste mennesker. For kloden, for klimaet, for fællesskabet, for freden og ikke mindst for kærligheden.

Jeg skal passe godt på mine to store vidunderlige sønner, og være der for dem i deres sorg og største tab! Og de for mig. Vi har hinanden, vores dejlige familie og fantastiske venner omkring os. Vi har aftalt, at sammen skal vi nok klare den. Og vi tager imod alt den hjælp vi kan få.

Fokus og kreativitet: Håber jeg snart kan genfinde glæde og gåpåmod i den kreative proces, for mit hoved er ved at koge over med nye idéer. Så jeg vil forsøge at lade være med at bedøve mig selv for meget med Netflix, men i stedet bruge mine vågne timer på design og udvikling. Jeg vil selvfølgelig hjælpe til – alt hvad jeg kan, med at udvikle og sætte fokus på en bedre klimapolitik i min egen branche. Tekstilindustrien har stadig et KÆMPE arbejde foran sig og Ecouture skal altid vise nye grønne veje.

Krop og sjæl: Jeg har lovet mine drenge, at jeg vil passe rigtig godt på mig selv. Så jeg kan være der for dem – så længe som muligt. Derfor er jeg er begyndt at løbe (rundt om søerne, sammen med resten af København, for ikke at blive pip) og passe min yoga, spise vegansk og sove med cykelhjelm;)

Fællesskab: Året har lært mig værdien af familie og venner. Jeg ved slet ikke, hvordan jeg skulle komme igennem dette her, uden dem! Vi skal give og dele meget mere. I det hele taget: Væk med ego og ind med mere ansvar for hinanden, venner og fællesskabet. Man kunne jo håbe, at vi ved fælles indsats genfinder os selv som en del af naturen. Som EN hel, samlet klode, hvor man hjælpes ad for at rette op på vores allesammens hjem.

Vi må begynde at fortælle de motiverende historier med nye visioner for, hvad det gode liv er. Historier om nærhed, relationer, ansvar og fællesskab med både andre mennesker og naturen. Gevinsten, hvis det lykkes, er jo den største: At sikre vores børns og efterkommeres fremtid på en planet fyldt med liv og mangfoldighed. Forandringen er jo allerede begyndt og et anderledes levet liv venter.

Miljø og klima: Når vi nu har set, hvor meget man kan ændre på under ét år, er mine forventninger til forbedring af klimaet og kærligheden til kloden i fremtiden, nogenlunde optimistisk. Det er og forbliver vores største udfordring. Så både mit, men også dit, kære læsers, ved gud vigtigste nytårsforsæt SKAL selvfølgelig altid være, at gøre en kæmpe stor indsats for at omstille os til et nyt liv, hvor vi passer godt på moder jordkuglesen! For hvis vi ikke har en moder-jordkuglesen at bo på, kan alle andre kampe, man måtte have, jo være lige meget!

The Green Revolution Så sidst, men ikke mindst, selvom jeg har sagt det SÅ mange gange før – gør jeg det igen: Kom ind i kampen for The Green Revolution. Den er her og vi har brug for et stærkt folkeoprør. Det er vores allersidste chance nu. Vores politiske magthavere har haft 30 år til at foretage det livsnødvendige klima- og naturpolitiske systemskifte, kloden kræver. Men det er langtfra sket. Tiden er kommet til forandring.

Livet er jo den sygeste rollercoaster! Men jeg synes det er SÅ skønt og spændende – også selvom det er svært. Hvis du har lyst til at dele din egen historie, tanker, eller nytårsønsker her, er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

*☆Godt nytår! Pas godt på hinanden…☆*

Klædelig hilsen

Jo H

46 tanker om “Johannes nytårstale 2021

 1. Jeg har oplevet selvmordet tæt på. Det tager tid blot at acceptere det og det tager et langt liv, at lære at leve med det. Det griber dybt ind i sjælen Rigtig godt nytår og tag for dine smukke ord.

 2. Så utrolig fint, Johanne <3

 3. Af hjertet tak for dit modige og personlige brev. For hver gang en deler på den måde, du gør, berøres så mange. Lad os øve os igen og igen. Sammen. Så tabuer mindskes og nedbrydes og ingen står alene med tavshed omkring sig, når livet viser sine barske sider.
  Du og dine drenge ønskes et glædesbringende og helende nytår.

 4. Pyha sikke et år for jer❤️ Ønsker jer alt det bedste❤️ Kh Tina

 5. Kære Johanne
  Ingen ord kan hele jeres smerte , og alle mangler dem, når livet pludselig slår koldbøtter. Jeg ønsker blot at sende dig mange knus og kram
  Kærlig hilsen lærke

 6. Tusind tak for den fine og meget personlige nytårstale, som rørte mig dybt.
  Godt nytår til dig og dine kære

 7. Kære Johanne
  Tak for din gribende, stærkt personlige og vigtige nytårstale!
  Jeg kender ikke dig personligt men kender din mor, som jeg var i Nice og San Remo med, hvor vi spillede sammen i Én gang Strømer for mange år siden. Hun har altid stået som et forbillede for mig, menneskeligt, kunstnerisk og politisk, og jeg møder hende en gang imellem ved demoer.
  Jeg sender dig og dine børn min dybeste medfølelse med jeres store tab. Jeg kender desværre mange, der har mænd, kærester og børn, der har taget deres eget liv, og det er så frygtelig tragisk og må være den sværeste måde at miste på. Så meget desto vigtigere er det, som du skriver, at tabuet brydes, at vi alle tør tale om det.
  Godt, I modtager al den hjælp, I kan få, og taler om det – bliv ved med det …
  Jeg læste, i forbindelse med en sorg, Naja Marie Aidts Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. – Giv det videre til verden, som din elskede afdøde indeholdt – så spirer de kvaliteter og dør aldrig. Det fjerner ikke sorgen, men gav mening for mig.
  TAK for at dele og for at gå foran i klimakampen, vores jord har hårdt brug for dig <3
  Strømme af kærlighed og alt godt til dig og drengene – og dine øvrige nære kære <3
  Hils og kram din mor fra mig <3
  Godt nytår <3

 8. Kære Johanne tak fordi du deler med os, for det kræver også sit at tale om det! Midt i corona, så opleve sådan en kæmpe tragedie det er næsten ikke til at bære, men du er stærk, og har fået hjælp af familie og venner det glæder mig! Ønsker jer alt det bedste for 2021 og fremtiden! Jeg vil til trods for lorte corona nyde at mine børn og mand er hjemme, og vi skal hygge, sludre og spille! Vi ses lige pludselig pas på jer selv!

 9. Jeg er virkelig berørt over det, du fortæller, Johanne. Sikke en uforståelig voldsom ting du og I har skullet takle. Alt kærlighed og styrke jeres vej <3
  Kærlig hilsen Lisbeth

 10. Vild og fantastisk nytårstale, fuld af visdom og livsmod. Sender kærlighed tilbage. Sara

 11. Kæreste Johanne!
  Tak for ordene.
  De giver mening og nærvær og retning til de tider hvor livet føles som om man har taget træskoene omvendt på ??
  Tak for opsang og klima-kamp ?
  Må 2021 give ro til at opdage glimt af ok-hed og tiltro midt i alt hvad der skal kæmpes for og gennem –
  Kram til dig og dine,
  Mette

 12. Al den smerte – al den sorg, som du har måtte gå igennem ? kæmpe trøste kram ?

  Alle gode tanker for dig – dine skønne sønner ?? Må i blive holdt og fulgt i kærlighed – et stykke frem i livet .. lige til I alle har fundet lidt fodfæste igen efter tabet.. din mor ved det – alle som har mistet – ved det… vi kommer ikke “over” sorgen ved at miste.. men lærer at være i livet – og bærer “dem, der gik forud” .. med os i hjertet ❤️ For altid ?

  Tak fordi du deler din historie ✨

 13. Tak for dine ord – varmeste hilsner herfra!
  kh Hanne

 14. Kære Johanne.
  Tusind tak fordi du deler det at have selvmord tæt inde på livet. Jeg har selv mistet min 22-årige lillebror på den måde. Meget pludseligt og nærmest uden forvarsel. Det griber så kraftigt ind i ens sjæl, at man bare ikke begriber det, hvis man ikke har prøvet det selv. Livet bliver aldrig det samme igen. Der er gået 14 år for os nu, og vi er glade og taknemmelige for alt det, vi har, men den forladthed du også sætter ord på, giver et dybt sår på sjælen. Jeg ønsker dig og din familie alt godt ♥️

 15. Kære Johanne.
  Det gør mig meget ondt at høre, at du har mistet din kære mand, dine børn deres far, Anne Marie og Jeppe, deres svigersøn – hvor er du bare et utroligt smukt ??menneske. Din stemme er med til at vi kan tale om selvmord, at det ikke bliver et tabu. Tak for din nytårstale og et godt og helsebringende 2021 til dig og familien.❤️❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.