CSR-profil

Brug af tekstiler

Ecouture benytter alle former for miljøvenlige tekstiler på markedet. Oftest naturlige tekstilfibre som økologisk bomuld, hør, hamp, silke og uld; fibre, som kan dyrkes miljøvenligt og efter reglerne for økologisk jordbrug. Det er tekstiler, der som oftest er mærket af organisationer som GOTS.

Ud over økologisk bomuld (som størstedelene af vores tøj bliver lavet af) anvender vi silke, hør, hamp, bambus og uld. Disse fibre kan fremstilles økologisk, men problemerne med miljø og arbejdsmiljø ved traditionel dyrkning er langt mindre end ved bomuldsproduktion. Hør og hamp behøver for eksempel kun lidt eller ingen sprøjtning.

Da der globalt er meget begrænsede mængder certificerede stoffer til rådighed, anvender vi både økologisk og konventionel silke, hør, hamp og uld i vores produkter, men sørger for, at efterbehandlingen (det vil sige farvning, tryk m.m.) er så skånsom for miljøet som muligt. Indfarvninger foretages uden brug af AZO farver og tungmetaller. Krølbehandlinger sker ikke med formaldehyd. Der er ingen processer, hvor formaldehyd indgår.

Vores valg af råvarer og processer skaber derfor så rene produkter, som det er muligt, når man samtidig skal arbejde med en industriel fremstillingsproces. Det sikrer hudvenlige, bløde produkter, som ikke har skadet natur og mennesker i fremstillingsprocessen.

Men der sker heldigvis meget og vi er altid på udkig efter nye økologiske og bæredygtige tiltag…

Print

Der er mange fine detaljer i Ecoutures tøj. Print er noget af det, som giver designet den ekstra finish. Vores print laves i Danmark. Til dette bruger vi bindere og pigmenter af miljørigtige og ugiftige pigmentbindere.

Arbejdsmiljø

De systuer vi bruger ligger alle i Europa, hvor der er en nem og tæt dialog, og vi har mulighed for at komme på besøg, så der ikke opstår fejltagelser i produktionen. Og hvor vi ved, at de ansatte har ordentlige forhold og et godt arbejdsklima. Der benyttes ikke børnearbejde. Vores systuer ligger i henholdsvis Polen, Bulgarien og Litauen, og vi har fra 2017 indgået samarbejde med en systue i Danmark: CanAlt Redesign på Sjælland.

Design, efterbehandling og salg foregår i Danmark. For den del af vores produktion, som foregår i Danmark, opfylder vi kravet om arbejdsforhold – herunder ulykker – ved at overholde de danske arbejdsmiljøregler.

Et krav om sunde og sikre arbejdsforhold betyder bl.a., at virksomhedens indretning og arbejdsprocesser er tilrettelagt, så arbejdet ikke medfører en forringelse af medarbejdernes fysiske eller psykiske tilstand. Kravet om sunde og sikre arbejdsforhold er tæt knyttet til vores arbejde for at undgå ulykker.

Ecouture sikrer, at produktionen i alle led er planlagt og tilrettelagt, så den foregår på en sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlig måde.

Emballage

Hos Ecouture genbruger vi emballage. Det betyder, at vi så vidt muligt genbruger papkasser, plastposer m.m. Indimellem kan din forsendelse derfor se lidt genbrugt ud, men det er der en mening med. Der smides ufattelige mængder af emballage ud – og det meste kan bruges et par gange, inden det går i stykker. Vi arbejder hele tiden med at mindske vores miljøbelastning, hvad angår emballage, pakning og affald.

Affald

Ecouture sikrer, at virksomheden frembringer så lidt affald som muligt.

– For at mindske papiraffald tegner vi mønstrene på computer i pad-system.

– Vi udnytter så vidt muligt stofrester til mindre opgaver for at minimere affaldsmængden i virksomheden.

– Vi minimerer mængden af anvendt emballage i det omfang, det er muligt.

Bank 

Ecouture er kunde i Merkur Andelskasse fordi…
Merkur Andelskasse er en erhvervsbank for mindre og mellemstore virksomheder – virksomheder, der arbejder for et samfund, der kan bære langt ud i fremtiden. Merkur stiller derfor krav til bæredygtighed hos de erhvervskunder, de finansierer. Og låner kun penge ud til virksomheder og institutioner, der arbejder inden for bæredygtig og miljøvenlig produktion, det sociale område, kultur og undervisning.
Et pengeinstitut med holdning til det der sker omkring os. Deres holdning, at penge ikke gør noget af sig selv. De er et redskab. Merkur ønsker at bruge det redskab til at fremme en bæredygtig samfundsudvikling.

Pengevirke er Merkurs nyhedsmagasin, der opdaterer og orienterer kunder og interesserede i økologi, klima og etisk investering. Pengevirke har skrevet en stor artikkel om Ecouture by lund og vores forretningskoncept. Pengevirke er online: Du downloade nuværende og tidligere udgaver af Pengevirke her:

Og artiklen om Ecouture kan ses her.

CO2-neutral hjemmeside

Ecouture er deltager i ordningen for CO2-neutrale hjemmesider. Herved er CO2-udledningen fra både website og brugerne af websitet neutraliseret ved opstilling af vedvarende energi samt køb af CO2-kvoter. Kvoterne cleares i Energistyrelsens kvoteregister.

Læs mere her.

Miljøinfo: Fakta om tekstiler og tøj

Den konventionelle forarbejdning og produktion af tekstilfiber er meget forurenende og sker ofte under meget dårlige arbejdsforhold.

Udsmykning af kroppen, herunder beklædning, har altid været et statussymbol, så det kan ikke undre, at forbruget af modetøj er steget støt i takt med, at teknologien har gjort det muligt at producere hurtigere og billigere. Fokus er primært rettet mod økonomi; billig produktion lader producenterne tjene flere penge og giver forbrugerne mulighed for at købe billigt og dermed mere tøj. Beklædningsindustrien har fuld fart på for at følge med efterspørgslen.

Imidlertid har de konventionelle (billige) dyrknings- og produktionsmetoder en række kedelige bivirkninger i form af enorme omkostninger for natur og mennesker. Bomuld er den helt store hovedsynder: 25% af verdens forbrug af sprøjtemidler bruges på bomuldmarker, som kun fylder 5% af landbrugsjorden, og til forarbejdning af et kilo bomuld bruges der et kilo kemikalier! (Se mere om bomuld nedenfor.)

Der er større og større fokus på økologiske non-food varer, og udvalget, designet og kvaliteten bliver bedre og bedre. Som vestlige storforbrugere af alverdens goder giver vi kloden en hjælpende hånd ved at vælge miljøvenlige produkter. Imidlertid vil der ikke kunne dyrkes økologisk bomuld i tilstrækkelige mængder, selv hvis hele bomuldproduktionen blev lagt om til økologisk jordbrug. Det er således ikke blot vigtigt, men nødvendigt, at modeindustrien sætter farten ned og begynder at se sig om efter alternativer.

Naturfibre  

Animalske fibre og plantefibre omtales under fællesbetegnelsen naturfibre. Ordet natur må ikke forveksles med ordet økologisk, for naturfibre er ikke nødvendigvis produceret bæredygtigt eller økologisk. Tværtimod. Ordet betyder blot, at de ikke har gennemgået den samme forarbejdningsproces, som kunstfibrene har. At de, kort fortalt, er hele fibre, der stammer fra naturen, i modsætning til kunstfibrene, der er opløst til en masse og gendannet til en lang fiber.

Plantefibre er blandt andet bomuld og hør. Alle planter består af cellulose, og det er det, tekstiler af plantefibre dannes af.

Animalske tekstilfibre kommer af uld fra får, geder, kaniner og andre pelsdyr. Uldfiberen består af proteinmolekyle-kæder. Det samme gør silke, hvorfor silke også hører under kategorien animalske fibre.

Kunstfibre

Kunstfibre deles i kategorierne regenererede fibre og syntetiske fibre.

Regenererede fibre bliver blandt andet til de tekstiler, vi kender som viskose, acetat og lyocell. De laves som udgangspunkt af cellulose fra eksempelvis bomuldsaffald eller træ, men på grund af forarbejdningsmetoden kategoriseres de som kunstfibre og ikke naturfibre.

Syntetiske fibre er ligesom plast fremstillet af olie, luft og vand. Metalfibre kan også anvendes. Det bliver blandt andet til tekstilerne polyester, akryl og nylon.

Plantefibre

Bomuld

Hvorfor økologisk bomuld? Bomuld er en ganske enestående naturlig fiber til mange formål; perfekt på grund af sin blødhed og komfort og en af vores foretrukne fibre til beklædning og boligtekstiler, som vi samtidig forbruger stedse mere af.

Samtidig er bomuld er en af klodens mest miljøbelastende afgrøder. Den dækker blot fem procent af de dyrkede arealer, men sprøjtes med næsten 25 procent af verdens samlede forbrug af insektmidler!

20-30 sprøjtninger per sæson er ødelæggende for biodiversitet, jordkvalitet og grundvand, mens landarbejderne skades både under sprøjtning, plukning og den senere forarbejdning af bomulden.

FN’s sundhedsorganisation WHO anslår, at op mod tre millioner landarbejdere hvert år oplever akutte forgiftningssymptomer som følge af arbejde med sprøjtemidler. Af disse dør 40.000 ifølge den internationale arbejderorganisation ILO.

Både landarbejdere og naturen trives langt bedre, når bomulden dyrkes økologisk med sædskifte, naturgødning og biologiske bekæmpelsesmetoder. Udbyttet bliver en smule lavere, men landmændene får alligevel ofte en bedre økonomi. De har ikke udgifter til sprøjtemidler og kunstgødning, der er færre mellemhandlere, og prisen per kilo er højere.

Der dyrkes heldigvis mere og mere økologisk bomuld, dvs., at vi kan få bomuld dyrket efter EU’s regler for økologisk landbrug. Den videre industrielle proces kan foregå efter regler fra forskellige miljømærker, der har krav til vævning, farvning, vask, blegning og andre arbejdsgange, som tekstilerne skal igennem før der ligger en t-shirt på hylden i butikken.

Tekstiler af økologisk bomuld er således til gavn for grundvand, biodiversitet, landarbejderne, de ansatte i bearbejdningsproduktionen OG for dig som forbruger; du undgår nemlig at belaste din hud og dit lokale vandmiljø med kemikalierester i tøjet.

Imidlertid kan produktionen af økologisk bomuld ikke følge med efterspørgslen af tekstiler, fordi udbyttet af en økologisk dyrket mark typisk er lidt mindre end ved konventionel dyrkning. Derfor skal andre typer fibre inddrages i større grad.

Bambus

En alternativ plantefiber, der allerede findes på markedet, er bambus. Bambusfibre er lavet af cellulose, trukket ud af hurtigt voksende og ofte meget træagtigt bambusgræs. Bambusfibre bearbejdes tit ligesom viskose, der også består af cellulose. Bambus har den fordel, at den vokser hurtigt, ikke skal gødes og tåler tørke. Det er en åndbar fiber, der alligevel absorberer fugtighed, og som af nogle hævdes at have antibakteriel virkning. Derudover er den blødere end plantefiberen bomuld. Den beskrives som en blanding af kashmir og silke og har en naturlig elasticitet, og den optager farvestoffer bedre end eksempelvis bomuld og viskose, hvorfor der ikke behøves så store mængder pigmenter.

Lyocell

I USA er lyocell kendt fra brandet Tencel. Oftest bruges fibre fra eg og birk, men andre træsorter kan også bruges. Træet skæres til flis, der opløses til en fugtig masse ved hjælp af en kemisk opløsning. Lyocellmassen vaskes herefter med vand og bleges eventuelt, før massen spredes ud til store, tynde plader, der tørres og skæres ud i små kvadrater. Til slut puttes kvadraterne i varmt vessel med overtryk og aminooxider.

Miljømærker til tekstiler og tøj

Hvis du vil undgå kemikalierester i tøjet og købe tøj med renere samvittighed, kan du holde øje med de forskellige miljømærker.

Køb tøj, mærket af det internationale miljømærke GOTS. Det er det miljømærke, der på nuværende tidspunkt har de højeste standarder inden for miljøcertificering samt krav til social retfærdighed.

Køb tøj, sengelinned og andre tekstiler, mærket med ovenstående eller EU’s miljømærke Blomsten eller det nordiske miljømærke Svanen. Mærkerne garanterer, at tøjet er blandt det mest miljøvenlige på markedet. Miljømærkerne føres bl.a. i større supermarkeder.

Kan du ikke finde tøj med Blomsten eller Svanen, vælg da det private mærke OEKO-TEX. OEKO-TEX mærket stiller udelukkende krav til sundhed og kvalitet af det færdige tekstilprodukt – men ikke til miljø.

GOTS Global Organic Textile Standard.


Økologimærke for tøj, indført 2006 af International Working Group On Global Organic Textile Standard (IWG), der består af IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft), OTA (Organic Trade Association), Soil Association og JOCA (Japan Organic Cotton Association).

 

EU’S miljømærke Blomsten


Blomsten er EU’s miljømærke for produkter, der hører til de mindst belastende for miljø og sundhed i forhold til tilsvarende produkter. Miljømærkeordningen Blomsten gælder i princippet for alle produkter og tjenesteydelser undtagen levnedsmidler, drikkevarer og lægemidler. I Danmark er det Miljømærkesekretariatet, der administrerer ordningen. Blomsten er en frivillig ordning, hvor producenter betaler gebyr for retten til at bruge mærket.

 

Det nordiske mærke Svanen

Det nordiske svanemærke Svanen er Nordisk Ministerråds miljømærke for produkter, der ikke er fødevarer – de såkaldte non-food produkter. Svanemærket viser, at varerne er blandt de mindst miljøbelastende inden for den pågældende varegruppe. Der sættes bl.a. grænser for udledning af giftige stoffer og for indholdet af uønskede stoffer i varen. Reglerne fastlægges, sådan at højst 1/3 af varerne på det nordiske marked kan opfylde dem. De baseres på vugge-til-grav-vurderinger og opdateres med faste mellemrum. Reglerne vedtages af Miljømærkenævnet, hvor der sidder repræsentanter fra stat, forbruger- og miljøorganisationer samt handel og industri. Svanemærket er en frivillig ordning, hvor producenten betaler gebyr for retten til at bruge mærket. Kontrollen udføres af Miljømærketsekretariatet.

Oeko-Tex mærket – er ikke økologi


 

Oeko-Tex mærket findes på tøj, håndklæder, duge, sengetøj, puder og dyner samt madrasser. For at kunne bruge mærket skal producenten have udstedt et certifikat fra Teknologisk Institut, som den danske Oeko-Tex afdeling hører under. Produkterne må ikke afgive en række problematiske stoffer under brug (11. juli 2006). Tekstiler, der bærer Oeko-Tex-mærket:

 • indeholder ikke allergifremkaldende farvestoffer eller farvestoffer, der kan afgive kræftfremkaldende stoffer.
 • er test for rester af pesticider og klorede fenoler.
 • er testet for afgivelse af tungmetaller ved svedkontakt.
 • er uden formaldehyd eller formaldehyd under grænseværdien.
 • har en pH-værdi tæt på hudens egen.

Mange tror fejlagtigt, at bomuld med Oeko-Tex mærket er økologisk. Det er ikke tilfældet. Bomulden i Oeko-Tex er dyrket helt konventionelt og til slut testet for en mindre del af de hundreder af kemikalier, der anvendes i dyrkning og forarbejdning af tekstiler. Oeko-Tex garanterer derfor kun, at indholdet af udvalgte kemikalier er under en given grænseværdi.

Regntøj & flyverdragter – pas på PVC


I dag findes der ikke miljømærket regntøj og flyverdragter på det danske marked. Gå i stedet efter varianterne uden PVC. PVC kan indeholde problematiske stoffer og skal afleveres brugt på genbrugsstationen.

Det er ikke altid let at se, om en vare er lavet af PVC. Somme tider kan man se et trekantet symbol med et tal i. Symbolet fortæller dig, hvilken plasttype der er tale om. Et tre-tal i trekanten viser, at plasten er af PVC. Vær opmærksom på, om symbolet gælder emballagen eller selve varen. Spørg personalet i butikken, hvis varen ikke er udstyret med et symbol.

Det er svært at skelne mellem tekstiltryk med og uden PVC. Som tommelfingerregel kan du vælge tøj, hvor motivet er broderet på eller trykt med farvestoffer, som ikke minder om maling. Bemærk, at plastknopper eller plastmønster under foden på babysokker kan være af PVC. Bed evt. forretningen undersøge, om tøjet er dekoreret med PVC-tryk, før du køber det.

Kemikalier i tekstiler

Anvendelse og skadevirkninger: I fremstillingen af tekstiler anvendes kemikalier, for eksempel til farvning og blegning. Farvestoffer indeholder bly, cadmium, krom, tin og nikkel, og når tekstiler bleges kan det ske med klorbaserede kemikalier. I nogle tilfælde behandles tekstilerne også med kemikalier, der skal hæmme udviklingen af brand, såkaldte flammehæmmere, som indeholder brom eller klor.

Kemikalierne udledes sammen med spildevandet under produktionen, men der er stadig rester af kemikalier i tekstilerne, når de sælges i butikkerne. Når vi vasker tekstilerne, ryger der også rester ud i vandmiljøet.

Nogle af kemikalierne kan er miljø- og sundhedsproblematiske, og koncentrationen af kemikalierester i det færdige tøj kan i nogle tilfælde være så høj, at de kan udgøre en sundhedsrisiko for dig og dine børn. Tekstilerne kan blandt andet indeholde rester af kemikalier, der kan være kræftfremkaldende, eller kemikalier som kan give allergiske reaktioner eller irritationer ved kontakt med huden.

Alle kemikalieresterne vaskes ud af tøjet i løbet af de første par gange tøjet vaskes. Vask derfor nyt tøj, inden det tages i brug.

Undgå tøj, der lugter af kemikalier eller dufter af parfume. Duften kan være tilsat for at skjule kemikalielugten.

Det skal pointeres, at skadevirkningerne fra kemikalier er koncentrationsafhængige, og at det derfor ikke er sikkert, at tekstilerne indeholder kemikalierne i sundhedsskadelige koncentrationer. Det er imidlertid hensigtsmæssigt at forsøge at nedbringe den totale kemiske eksponering, som vi dagligt udsættes for. En del af dem umulige at undgå. Et sted, hvor vi relativt simpelt kan reducere den daglige kemiske eksponering, er ved køb af økologiske tekstiler.

Formaldehyd

Formaldehyd forekommer i mange forskellige produkter, eksempelvis som konserveringsmiddel i bl.a. malinger og tekstiler. Det findes også i mange af de imprægneringer, der gør bomuld og viskose mere krølfrit, krympefrit og farveægte, og på grund af stoffets konserverende egenskaber mindsker det risikoen for, at tøjet bliver angrebet af skadedyr under transport og lagring.

Formaldehyd er optaget på IARC’s liste over kræftfremkaldende stoffer (Gr. 2A). Formaldehyd kan desuden være allergifremkaldende.

Formaldehyd har bl.a. følgende klassificeringer:

 • R 23/24/25 Giftig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse.
 • R 34 Ætsningsfare.
 • R 39 Fare for varig alvorlig skade på helbred.
 • R 40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt.
 • R 43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.
 • R 68/20/21/22 Farlig: Mulighed for varig skade på helbred ved indånding, hudkontakt og indtagelse.

Nonylfenolethoxylat og nonylfenol

Nonylfenolethoxylat er et tensid, som tidligere har været meget anvendt i rengøringsmidler. Stoffet kan også anvendes som emulgeringsmiddel i kosmetik og som dispergeringsmiddel i farvepigmenter. Det er forbudt at benytte nonylfenol eller nonylfenolethoxylat til tekstilbearbejdning i EU, men der findes ikke noget direkte forbud mod at importere tekstiler, der indeholder nonylfenol eller nonylfenolethoxylat. Undersøgelser viser, at stoffet forekommer i importerede bomuldsprodukter.

Nonylfenolethoxylat nedbrydes let til nonylfenol, som bl.a. har følgende klassificeringer:

 • R50/53 Meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet.
 • R62 Mulighed for skade på forplantningsevnen.
 • R63 Mulighed for skade på barnet under graviditeten.

Metaller

Under dyrkningen af bomuld anvendes store mængder kunstgødning. Kunstgødningen indeholder ofte kadmium, som dels sætter sig på planten og dels skylles ned i jorden for senere at blive optaget i bl.a. bomuldsplanterne.

Metallerne antimon, brom, krom, kobber, nikkel, zink, kadmium og bly anvendes også i farvepigmenter til farvning af tekstiler.

Ud over en forurening af grundvandet udsættes vi for en øget eksponering af kadmium gennem hudkontakt med bomulden og gennem planter, som vi indtager i forbindelse med føde.

Antimon, brom, krom, kobber, nikkel, zink, kadmium og bly nedbrydes ikke og ophobes i naturen. Nogle af disse metaller er livsnødvendige for planter og dyr i små koncentrationer, men fælles for dem er, at de er giftige i højere koncentrationer. Nogle er kendt som allergifremkaldende og andre som kræftfremkaldende.

Azo-farvestoffer

Azo-farvestofferne anvendes i vid udstrækning til farvning af tekstiler. Farvestofferne er ofte billige, giver klare farver og er lette at arbejde med.

Nogle af azo-farvestofferne er allergifremkaldende, muligvis kræftfremkaldende og giftige for organismer, der lever i vand. Farvestofferne er ofte vandopløselige, hvilket vil sige, at de let optages gennem hudkontakt.