Johannes nytårstale 2020

Johanne
04/01/2020

Farvel og tak! 2019 – et godt år på mange måder, ikke mindst for klimaet

Når vi nu har set, hvor meget man kan opnå på bare ét år, er mine forventninger for kloden, for klimaet, for fællesskabet, for freden og ikke mindst for kærligheden i 2020 meget høje!

Så atter en gang trådte jeg ud af stiletterne, for at hoppe optimistisk og håbefuld ind i det nye årti.

Grøn omstilling og økologisk livsstil er jo selve Ecoutures eksistensgrundlag. Så jeg må indrømme, at jeg er pænt høj i hatten over at den islandske statsminister valgte at holde sin nytårstale iført “min” Siakjole. Især fordi hun er så stor forkæmper for klimaet. Jeg havde selv samme kjole på, bare i Great Gatsby style selvfølgelig! Going all in on the 20s this year:)

https://www.instagram.com/p/B6ykqAQhfTx/

Året der gik

Klimaforandring: 2019 har været et vendepunkt for klimaet. For første gang er verden begyndte at vågne op. Og det går stærkt. Der er en global, omsiggribende enighed om, at vi skal handle NU. Og selvom omstændigheden er ganske trist, glæder det alligevel mit gamle klimaaktivisthjerte, at så mange ENDELIG har forstået vigtigheden af denne kæmpe udfordring, vi står midt i. Jeg har arbejdet med økologi og bæredygtighed i over 20 år nu, så du kan godt forså at det føles godt ik´? Som når man er kommet alt for tidligt afsted og har stået i stampe længe – kigget sig tilbage over skulderen og tænk ”Ihhh altsåå KOM nu for fan***” Og så pludselig! – kommer alle folk væltende ud over stepperne.

Nu vi snakker om det, så er jeg blevet totalt overhalet indenom af min lille seje mor i år. Hun er simpelthen gået hen og blevet endnu mere klimaaktivist end mig nu. Jeg synes lige du skal se fru Helgers fede nytårstale. Den 2. januar stod hun foran Borgen på en træølkasse og holdt tale for de seje, morgenfriske klimaaktivister. #SådanDerMor!

Ecouture: I 2019 fyldte Ecouture 10 år, hvilket vi fik fejret med en dejlig fest i kjoleren i København.

Vinduesudstillingerne fortætter. Hvis du kommer ind forbi Læderstræde 5, kan du p.t. se mine pop-up-scenografiske kjolekunst-udstillinger på gadeplan 24/7.

Design: Der er heldigvis blevet tid til at være lidt kreativitet i løbet af året, blandt andet i form af en masse nye designs og kjoler. En dejlig designopgave jeg fik, var at kreere en HoutEcouture galakjole i samarbejde med den skønne, danske forfatter og foredragsholder Leonora Christina Skov, som hun skulle have på til De Gyldne Laurbær 2018-festen. Det har været mig en ære – Stort tillykke med prisen, Leonora!

Jeg elsker at samarbejde på den måde! Måske fordi jeg oprindeligt er kostumedesigner, kan jeg særligt godt lide at arbejde på nye designs, som har en “grund” til at blive skabt. Meget gerne i anledning af noget kunst og kultur og allerhelst i samarbejde med nogen. Det er SÅ fedt at skabe noget sammen med andre, og Leonora og jeg havde en virkelig god og hyggelig arbejdsproces. Vi har samme forkærlighed for de feminine snit og små, delikate detaljer samt ikke mindst funktionalitet, så der kom da også lige en frakke fra os lidt senere på året, der blev opkaldt efter Leonoras store idol Geena Davis.

Du kan se og købe Geenafrakken her.

Talks: Da der tikkede en invitation ind i min mailboks, om at deltage som ‘guest speaker’ i en samtale omkring ”Fashion og Bæredygtighed” sammen med Vigga Svensson, på en festival for verdensmålene, tøvede jeg ikke et øjeblik og svarede sporenstraks – Ja tak! For jeg vil altid gerne blande mig i debatten. Læs også: Refleksioner efter guest speak pa festival for verdensmålene.

Derfor var jeg også næsegrus beæret over at blive inviteret med til dansk CPH PIX-gallapremiere i Grand Teatret senere på året, hvor jeg sad i paneldebatten efter filmen ‘Made in Bangladesh’. En spillefilm der handler om forholdene i modebranchen og kvinderne, der syr vores allesammens tøj.

Læs også: Smut til green i stedet for black friday og en tur i biffen.

At rejse – Er min Akilleshæl. Også i 2019 har jeg rejst alt for meget. Og jeg er blevet gjort opmærksom på begrebet Flyskam:/

I min familie er vi desværre ramt af, at både søskende, tanter, fætre og kusiner bor spredt ud over hele Europa. Så det der med bare at blive hjemme duer desværre ikke helt, hvis vi gerne vil ses. Jeg tror ikke på, at alle mennesker kommer til at gå offline, blive 100% selvforsynende, holde op med at bruge biler og flyvemaskiner og give afkald på at rejse. Så vi må tale om, hvordan vi fremadrettet kan rejse, leve og være turister på en mere bæredygtig måde. Og jeg sætter min lid til, at rejseselskaberne meget snart kommer op med en meget mere miljøvenlig måde at rejse på. Fingers crossed!

I år har jeg været på besøg, hos min elskede britiske del af familien i Wales, i anledning af en stor fest. En eventyrrejse fra Wales … Stonehenge … til Bath. Totalt på røven i beundring over, hvor smukt der er. Man må bare bøje sig i støvet og elske Moder Jord!

Derudover var Nikoline og jeg en lille tur i Paris, for at gå på messe for stofmisbrug i metermål. Vi var på udkig efter bæredygtige materialer. Selvom der er meget mere nu end nogensinde før, og masser “i proces” skal man kigge langt mellem laaange rækker, hvor intet er ændret…

Ét besøg hos min +søster på Mallorca. Atter forundret over, hvor smuk en ø det er. Så selvom man kun kan se sin familie én gang om året, når man ikke bor i samme land, er det sgu lidt svært at holde humøret nede her, hos min søster.

Og så elsker jeg altid de små ture til Bornholm, hvor jeg har boet i syv år med min familie. Og som jeg savner og ELSKER at besøge så ofte som muligt, sammen med familien og søde venner. Vinter og sommer.

Årets bedste loppefund handler om at gå i et med naturen.?

Farvel og tak til 2019

Hjerteligt VELKOMMEN 2020. Bruger altid den første dag i det nye år på at fundere over og nedskrive mine nytårsforsætter og ønsker. Egentlig er nytårsforsætter lidt fjollet, hvis det ikke er noget man kan overholde alligevel. Det er jo meningen, at de skal fortsætte… Nå, men jeg elsker dem alligevel. For jeg bruger en hel dag på at tænke over, hvordan jeg gerne vil bruge året, der ligger foran mig. Og får lagt slags slagplan, hvilket jeg holder meget af.

Mine hovedmål og nytårsønsker for 2020:  For kloden, for klimaet, for fællesskabet, for freden og ikke mindst for kærligheden. Jeg vil gerne leve mere ‘enkelt’, spise enkelt, handle ‘enkelt’… nedsætte forbruget og være mere bevidst, sund og mere kreativ.

Fokus og kreativitet: Mere af det – Vil finde glæde og gåpåmod i den kreative proces. Jeg elsker at designe og kreere tøj, især kjoler, og jeg kan slet ikke lade være. 2020 skal være et flittigt år, hvor jeg også vil arbejde mere med Kjole-Kunst.

Men der er også en større agenda i mit arbejde, som giver mening for mig. At prøve at gøre en forskel og lave mode på en ansvarlig måde. Tænk, hvis alle i min branche begyndte at gøre det i dag. Kom så ladies and gentlemen. I kan godt.

Grøn omstilling og økologisk livsstil er jo Ecoutures eksistensgrundlag. Så jeg vil selvfølgelig knokle videre med at medskabe en bedre klimapolitik i min egen branche. Tekstilindustrien har et meget stort arbejde foran sig, og jeg vil hjælpe til – alt hvad jeg kan, med at gå på barrikaderne for at vende den supertanker, som tøjindustrien er. Og arbejde endnu mere derudaf i håb om, at Ecouture kan klare sig og vise nye grønne veje.

Krop og sjæl: Jeg har tænkt mig at passe godt på min tro følgesvend kroppen. Blive ved med at bruge tid på spinning, yoga og god søvn. Nok især her gennem de kolde, mørke vintermåneder. Fascinerende, hvilken effekt sporten har på os selvstændige, stressede flimmergøjsere!

En anden ting, jeg allerede er godt i gang med, er mad – at erstatte kød og mælkeprodukter med grønt. Kødproduktionen er mildest talt ikke særlig bæredygtig, så jo flere grøntsager på bordet, desto bedre – og køb økologisk. Det er i hvert fald den rigtige vej… Det går rigtig stærkt for mig, når jeg først er i gang. Selvom det er en proces, når man ikke er alene om at bestemme i en familie. Men jeg fik den her Klimaudfordring januar 2020 fra Greenpeace. Vil du være med til at spise for klimaet?

Fællesskab: Vi skal dele meget mere. I det hele taget: Væk med ego og ind med mere ansvar for hinanden, venner og fællesskabet. Man kunne jo håbe, at vi ved fælles indsats genfinder os selv som en del af naturen. Som EN hel, samlet klode, hvor man ikke har tid til at bekæmpe hinanden, men i stedet hjælpes ad for at rette op på vores allesammens hjem. Vi må begynde at fortælle de motiverende historier, der kan give os nye visioner for, hvad det gode liv er. Historier om nærhed, relationer, ansvar og fællesskab med både andre mennesker og naturen. Gevinsten, hvis det lykkes, er jo den største: At sikre vores børns og efterkommeres fremtid på en planet, fyldt med liv og mangfoldighed. Tiden er inde til forandring og et anderledes levet liv.

Miljø og klima: Er og forbliver vores største udfordring. Så både mit, men også dit, kære læsers, ved gud vigtigste nytårsforsæt SKAL selvfølgelig altid være at gøre en kæmpe stor indsats for at omstille os til et nyt liv, hvor vi passer godt på moder jordkuglesen! For hvis vi ikke har en moder-jordkuglesen at bo på, kan alle andre kampe, man måtte have, jo være lige meget!

The Green Revolution

Så sidst, men ikke mindst, selvom jeg har sagt det mange gange før – gør jeg det igen: Join The Green Revolution. For nu er den her! Vi har brug for et ikkevoldeligt folkeoprør. Det er vores sidste chance nu. Vores politiske magthavere har haft 30 år til at foretage det livsnødvendige klima- og naturpolitiske systemskifte, kloden kræver. Men det er langtfra sket. Nu er det sidste udkald. Tiden er kommet til at gøre oprør. Stort og massivt folkeoprør. Jeg og resten af Ecouture-teamet har tænkt os at deltage i masser af de demoer og happenings der dukker op. En af dem er Operation KlimaHandling demonstration, hver fredag fra 11:30-13.00 i perioden 17. januar – 26. juni 2020 i Rigsdagsgården. Vil du med?

 

*☆??Godt nytår folks! 2020 – Bring it on…??☆* 
#HappyNewDecade #LoveMotherearth
Klædelig kjolehilsen
Jo H
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.