Johannes nytårs tanker til 2023

Johanne
05/01/2023

Året der gik

I lyset af hvad de seneste år har budt os, og ovenpå et par ualmindeligt hårde år for mig og min familie, tør jeg så overhovedet skrive noget? Ja, kom – jeg kaster mig ud i det…

Først lige nogle af de gode ting i 2022

Kjolesalon

Nu har vi været i vores nye kjolesalon et helt år og vi ELSKER at være her. Læs evt. historien om den gamle butik. Det føles lidt som at bo i et lille museum.

Design

Der blev heldigvis lidt tid til at være kreativ. Blandt andet i form af en dejlig designopgave, med at kreere en kjole i samarbejde med en af Danmarks sejeste powerkvinder! Prisvindende iværksætter og stifter af Danmarks største bevægelse mod madspild Stop Spild Af Mad, Selina Juul. Det kom der en skøn lille sag ud af, opkaldt efter Selina. Læs også Ecouture indgår nyt samarbejde med Selina Juul

Jeg elsker at samarbejde på den måde! Måske fordi jeg oprindeligt er kostumedesigner, kan jeg særligt godt lide at arbejde på nye designs, som har en “grund” til at blive skabt. Meget gerne i anledning af en god sag og allerhelst i samarbejde med nogen.

Det var et rigtig fint samarbejde, hvor vi også fik udvekslet tanker om ansvarlighed, og hvordan vi kan inspirere hinanden på tværs af brancher. For det er så vigtigt, at vi laver om på  ALLE vores vaner, hvis vi skal nå at ændre noget. Modebranchen er en af de mest forurenende brancher i verden, og det er der alt for lidt fokus på. Ecouture er sat i verden for at vise nye veje til en bæredygtig modebranche. Her er bekæmpelsen af overproduktion og brug-og-smid-væk-kulturen en hjørnesten i den bæredygtige omstilling.

Tak Selina – for at klæde dig Ecoutureligt i vores fælles designprojekt til Stop Spild Af Mad frokosten på Den Tyske Ambassade. Jeg er meget stolt af at kunne bidrage til, at sætte fokus på at reducere ressourcespild og overforbrug i alle brancher.

Selina Juul i Ecouture kjolen. Prinsesse Marie deltog den 2. december 2022 i en frokost mod madspild arrangeret af Den Tyske Ambassade i Danmark og organisationen Stop Spild Af Mad.
Photo: Hasse Ferrold German Embassy

 

Klimakamp

Jeg har arbejdet med økologi og bæredygtighed i over 20 år nu, og jeg har aldrig set så stor en demo, som den sidste klimamarch vi deltog i lige inden valget. Det var et helt fantastisk syn, at se så mange mennesker på gaden, hvor over 50.000 deltog i København.

Så der er vel efterhånden en global, omsiggribende enighed om at vi skal handle NU. Og selvom omstændighederne er ganske triste, glæder det alligevel mit gamle klimaaktivist-hjerte, at så mange ENDELIG har forstået vigtigheden af den kæmpe udfordring, vi står midt i.

Og så var det året, hvor jeg var ved at revne af stolthed! Over vores kære kollega Helene, kom i Folketinget, med klimaforbedring for øje. Hun har været ansat her hos Ecouture i 11 år. Så det var altså ikke uden rørte tårer, at jeg måtte vinke farvel til min seje workwife og vores kloge, sjove og dygtige spindoktrice. Nu kan hun så sidde på indersiden af Christiansborgs mure, som min tipoldefar Ernst Rothe, har bygget, mens jeg bruger min tid ude foran med banner og sange.

Her er et par skønne pralebilleder af hende, iklædt Ecouture, foran Borgen – Med håbet om en meget grønnere fremtid… You go girl!

Og så var det året, hvor jeg var ved at revne af stolthed! Over vores kære kollega Helene, kom i Folketinget, med klimaforbedring for øje. Hun har været ansat her hos Ecouture i 11 år. Så det var altså ikke uden rørte tårer, at jeg måtte vinke farvel til min seje workwife og vores kloge, sjove og dygtige spindoktrice. Nu kan hun så sidde på indersiden af Christiansborgs mure, som min tipoldefar Ernst Rothe, har bygget. Mens jeg bruger min tid ude foran, med banner og sange.

Her er et par skønne pralebilleder af hende, iklædt Ecouture, foran Borgen – Med håbet om en meget grønnere fremtid… You go girl!

 

Mine Ecouturlige nytårsønsker for 2023

For kunsten, selvrespekten, fællesskabet, for freden, klimaet og ikke mindst for kloden!

Til ære for netop afdøde Vivienne Westwood vil jeg bede dig “Bye less”, selvom det lidt er at skyde sig selv i foden, da det jo er modstridende med at have et firma, der producerer tøj. Ikke desto mindre gør jeg det alligevel.

Jeg vil gerne selv leve mere enkelt, spise enkelt, handle enkelt… nedsætte forbruget og være mere bevidst, sund og kreativ.

Har du tænkt på, at ALT hvad man køber er kilde til mere stress i hverdagen? Lige meget hvad det er. Alting skal ryddes op, vaskes, ledes efter når det bliver væk, findes en plads til,  byttes, hentes og bringes. I alle fald er det kilde til mere arbejde, der skal gøres. Derfor vil jeg anbefale at købe mindre, for så til gengæld at købe gode ting, der holder, og som man ved, man bliver glad for.

 

Krop og sjæl

Jeg har stået et par utroligt hårde år igennem, og føler mig ret overanstrengt. Nu er jeg til gengæld blevet overdænget af dobbeltarbejde efter Helenes bratte opsigelse. Det viste sig nemlig, at en ansættelseskontrakt med en opsigelsesfrist ikke gælder, når man kommer i folketinget. Næh så stopper man bare vupti – fra den ene dag til en anden.

Det ord der bliver ved med at komme til mig for tiden, er respekt og selvrespekt. Indre som ydre. Med ønsket om at passe godt på sine tro følgesvendinder – krop og sind. Huske at bruge tid på sig selv og bruge og nyde det liv, der er blevet én tildelt, med stor respekt. For mit eget vedkommende, nuvel – krydret med en ornlí’ masse arbejde, der handler det om yoga, wellness og god søvn. Nok især her i de kolde, mørke vintermåneder. Fascinerende hvilken effekt sport og bevægelse har på os omtumlede menneskedyr. En ting Nikoline og jeg allerede har gjort, er at ændre vores madvaner.  At erstatte kød og mælkeprodukter med grønt, så vi nu lever 100% plantebaseret. Kødproduktionen er mildest talt ikke særlig bæredygtig, så jo flere øko grøntsager på bordet, desto bedre, sundere og billigere. Herfra skal derfor lyde en kærlig opfordring – til at huske dig selv, og snige en kødfri dag mere ind i hjemmet.

Fokus og kreativitet

Mere af det. Jeg elsker at designe og kreere tøj, og jeg har haft alt for lidt tid til det, alt for længe! 2023 håber jeg kan blive et flittigt år, hvor jeg kan arbejde mere med Kjole-Kunst og finde glæde og gåpåmod i den kreative proces. Hånd i hånd med den overordnede agenda i mit arbejde, som giver mening for mig: At prøve at gøre en forskel og producere tøj på en ansvarlig måde.

Grøn omstilling og økologisk livsstil er jo Ecoutures eksistensgrundlag. Så jeg vil selvfølgelig knokle videre med at skabe en bedre klimapolitik i min egen branche. Tekstilindustrien har et meget stort arbejde foran sig, og jeg vil hjælpe til, alt hvad jeg kan, med at gå på barrikaderne for at vende den supertanker som tøjindustrien er. Og arbejde endnu mere derudaf i håb om, at Ecouture kan klare sig og vise nye grønne veje.

Med lidt hjælp fra dig

Det er trange tider for alle. Det kan vi også mærke hos Ecouture! Derfor rækker jeg forsigtigt ud her, i håb om at I vil hjælpe os gennem krisen. Det kan I gøre ved at dele vores navn, hjemmeside og de produkter I godt kan lide. Huske folk på at vælge de grønne tiltag til, i tider som disse, for at holde hånden over os, så alle vi små grønne virksomheder kan bestå.

Kom med i indercirklen
Opret en konto på Ecoutures hjemmeside, så bliver du automatisk VIP-kunde, når du har købt for over 5000kr. i webshoppen. Du kan evt. bruge den fordel, det er at handle sammen med en veninde, mor eller søster, for hurtigere at opnå VIP-status, ved at oprette alle jeres køb på din konto.
Som VIP-kunde får du/I nemlig 10% i rabat på alle køb af varer, der ikke allerede er nedsat. Alt du skal huske er, at logge på din konto hver gang du handler hos Ecouture. På den måde hjælper vi hinanden.

Fællesskab

Det at bruge tid på og huske sig selv, udløser for de fleste overskud, så vi kan dele meget mere. I det hele taget; væk med ego og ind med mere ansvar. Både for sig selv, hinanden, venner, kloden og fællesskabet. Man kunne jo håbe, at usikre tider tvinger os til at ændre adfærd. At vi ved fælles indsats, genfinder os selv som en del af naturen. Som EN hel, samlet klode, hvor man ikke bruger tid på at bekæmpe hinanden, men i stedet hjælpes ad for at rette op på vores allesammens hjem. Vi må begynde at fortælle de motiverende historier, der kan give os nye visioner for, hvad det gode liv er. Historier om nærhed, relationer, ansvar og fællesskab med både andre mennesker og naturen. Gevinsten, hvis det lykkes, er jo den største: At sikre vores børns og efterkommeres fremtid på en planet fyldt med liv og mangfoldighed. Tiden er inde til forandring og et anderledes levet liv.

Miljø og klima

Er og forbliver vores største udfordring. Så her til slut, selvom jeg har sagt det mange gange før, gør jeg det gerne igen: Kom med ind i kampen. Grib i egen barm. Vi har brug for alle hænder og patter i et ikke-voldeligt folkeopgør. Det er vores sidste chance nu. Vores politiske magthavere har haft 30 år til at foretage det livsnødvendige klima- og naturpolitiske systemskifte, kloden kræver. Men det er langtfra sket. Nu er det sidste udkald! Tiden er kommet til at gøre det selv, og ændre alle de steder vi kan.

 

*☆Godt nytår folks! 2023 – Bring it on…☆* 
#LoveMotherEarth
Kluns og klædelig kjolehilsen
Jo H

2 tanker om “Johannes nytårs tanker til 2023

  1. Det kalder jeg en Nytårstale med Holdning og Værdighed. Tak fra Mor

  2. Tak for dine altid kloge ord❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.