Hvem syr dit tøj? Mød de dygtige syerske på systuen i Polen

Helene Liliendahl
24/04/2018

I denne uge er det Fashion Revolution Week. Ugen, hvor forbrugere verden over kræver at få svar på et simpelt spørgsmål via hashtagget #WhoMadeMyClothes. Spørgsmålet stilles for at kaste lys på skyggesiden af den glamouriøse modebranche, hvor alt for mange mennesker arbejder under yderst skadelige og farlige forhold til en alt for lav løn. Denne event bakker Ecouture selvfølgelig op om ved at være fuldstændigt transparente og præsentere dig for alle de fantastiske mænd og kvinder, der syr vores tøj. 

Vores primære systue ligger i Polen

De systuer, Ecouture benytter, ligger alle i Europa. Det giver en nem og tæt dialog, vi har mulighed for at komme på besøg, transporten er kort og vi ved, at de ansatte har ordentlige forhold og et godt arbejdsklima under gode, lovlige forhold.

Systuen i Polen er den, der står for det meste af vores opsyning af tøj, og den er faktisk ret hyggelig. Nuvel – de står godt nok tidligt op! De møder nemlig ind kl 6:00 – men så har de til gengæld fri kl 14:00. Og det passer dem åbenbart bedst, så de kan komme hjem til deres børn og haver i fin tid. Systuen holder til i en lille bygning i tre etager i byen Złocieniec, godt 100 km fra den tyske grænse. Så der er faktisk under 600 km kørsel til København.

Se hvilken syerske, der har syet netop din kjole

I alt det tøj vi får produceret i Polen, kan du se nogle initialer skrevet på vaskemærket inde i tøjet. Og derved finder du ud af, hvem der har syet dit tøj. Det er nemlig så hyggeligt, at de fleste sydamer i Polen får ”lov” til at sy et stykke tøj helt færdigt selv, så de ikke kun sidder med eksempelvis lynlåse hele dagen.

Men selvfølgelig er opgaverne delt lidt op for at få noget effektivitet ind. Der sidder for eksempel en lille gruppe kvinder, som laver alt det, der skal sys i hånden. Og på klipperiet i stueetagen (lille hus, tre etager, ingen elevator) arbejder der kun mænd, for man skal være bumstærk! Det er nemlig hårdt arbejde at slæbe rundt på alle de store stofruller!

10 tanker om “Hvem syr dit tøj? Mød de dygtige syerske på systuen i Polen

 1. Dette er én af mine grunde til at købe tøj fra jer! Bæredygtighed OG ordentlige arbejdsforhold (inkl. løn) er meget vigtige for mig. Og så gør det jo ikke noget, at alt jeres tøj er pragtfuldt!

  1. Tusind tak for de fine ord, Inger!

 2. Hej helene
  Jeg står og for brug for personale som kan udfører strikning og hækling af høj kvalitet. Kan du hjælpe mig på vej til at få skabt kontakt til personale i Polen som kan dette ?
  På forhånd tak.
  Mvh Susanne kristensen

  1. Hej Susanne,
   Jeg kender desværre ikke til nogle, der strikker og hækler i Polen. Beklager.
   De bedste hilsner, Helene

 3. Hej Helene,

  Må jeg spørge hvad jeres systue hedder i Polen?

  Mvh Sanne

  1. Hej Sanne, Den hedder qualitex. Mvh Helene

 4. Hej
  Kan man få lavet en kjole efter ens behov?(muligvis også nogle andre tøj dele) Og hvad er priserne for dette?

  Mvh

  1. Hej Sofie, Det kan vi desværre ikke. Mvh Helene

 5. Hej Helene,
  Kan det passe, at en af de kvindelige skrædder i Polen har en mand, som hedder Les?

  1. Det ved jeg desværre ikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.