Kvinder og Kunsten: Portræt af Frida Nash

Helene Liliendahl
26/03/2022

I Holbergsgade 7 ligger en lille, vidunderlig design- og møbelpolstringsbutik. Den er drevet og ejet af møbeldesigner og møbelpolstrer Frida Nash, som også lægger navn til butikken og virksomheden. Frida Nash er ven af Ecouture, og det er også Frida, der har lavet de fine polstrede møbler, som du finder i Ecoutures kjolesalon.

Hos Ecouture er vi smaskforelskede i Fridas farverige univers af taburetter, puder og alskens delikate interiør. Og nu vil vi dele hendes historie med dig, så du også kan få kendskab til Frida Nash og den lille gemte perle af en butik, som du finder bag Det Kongelige Teater i Nyhavns livlige kanalkvarter.

Et kunstnerisk åndehul på Christiania

Først skal vi på besøg hos Frida i hendes skønne, farvestrålende Christiania-hus, som hun byttede sig til for et par år siden. Kvarteret omkring Christiania kender Frida særdeles godt, da hun er vokset op i en lejlighed på Overgaden Neden Vandet på Christianshavn. Inden hun kom til verden var hendes far blandt de første, der bosatte sig på Christiania i start 70’erne, hvor han var med til at istandsætte en af de gamle militærbygninger, så de første christianitter kunne flytte ind.

I Fridas hus på Christiania er der ikke sparet på hverken farverne eller detaljerne. Med et lyserødt badeværelse samt farver og malerier på alle væggene, er man ikke i tvivl om, at man er trådt ind i en farveglad og kreativ sjæls hjem.

Nogle af malerierne, der pryder husets vægge, er malet af Fridas far og bedstefar, der begge er og var kunstmalere. Fridas bedstefar er Jørgen Nash, som foruden at være en anerkendt maler og bror til Asger Jorn, også huskes for at være den første, der skar hovedet af den lille havfrue. Jørgen tog sin straf for gerningen, men da det aldrig er blevet bevist, at det var Jørgen Nash, der stjal havfruens hoved, er familien heller ikke helt sikker på, at han rent faktisk var gerningsmanden. Et familiemysterium, der nok aldrig bliver løst.

Med en opvækst i kunstnermiljøet i København såvel som i andre europæiske storbyer, kan man sige at stien var lagt for Frida. I første omgang nægtede Frida dog at gå i sin fars og bedstefars fodspor, og ungdommen blev mestendels brugt på at rejse kloden tynd. Men når Frida var i Danmark i ny og næ kunne hun alligevel ikke flygte fra sit kunstneriske ophav og startede på den ene kreative uddannelse efter den anden, indtil hun blev træt af livet i Danmark og søgte ud i verden igen. Da Frida blev gravid som 26-årig sluttede nomadelivet og hun slog sig ned i København for bestandigt.

Inspirationen findes i detaljen

Efter at have studeret og færdiggjort grundforløbet på møbelpolstreruddanelsen, begyndte Frida at lave ompolstringer. Først startede hun en lille virksomhed i sin fætters kælderlokale på Wildersgade på Christianshavn, som hun kunne leje billigt. Rygtet om Fridas ompolstringsforretning spredte sig og kunderne begyndte stille og roligt at komme. Ved siden af specialbestillingerne begyndte hun så småt også at lave sine egne designs.

Et år besluttede hun sig for at tage på Christianias Julemarked og prøve at sælge nogle af de puder og taburetter, hun havde designet. Det blev en kæmpe succes. Med indtægterne fra salget havde hun råd til at købe en god symaskine, en kompressor og en klammepistol. Det blev starten på firmaet ’Frida Nash’.

Når Frida bliver spurgt om, hvor hun finder inspiration til sine designs, svarer hun: Alle vegne og i detaljerne. Hun er altid på udkig efter farvesammentætninger, teksturer og mønstre, der aktiverer sanserne og gør hende nysgerrig. Det kan være nogle bukser, der passer godt til skoene, noget mad på en restaurant, der er sat flot sammen i farver og tekstur, eller en hank på en skuffe, der passer godt med skuffefarven. Forleden blev hun betaget af et vægmønster på spillestedet Vega. Når hun designer, starter hun altid med detaljen og arbejder sig ud mod helheden.

Selvom Frida kan finde inspiration alle steder, føler hun sig særlig heldig og inspireret af at bo på Christiania, hvor det vrimler med kunst og farver, hvor end man går. Her er også fyldt med en mangfoldighed af mennesker, gode naboer og liv, der giver god energi.

At Christiania har en helt unik puls, mærker man tydeligt, når man bevæger sig væk fra Fridas hus på Staden og ud i resten af byen i det grå og regnfulde februar vejr. Det er som om, at man går fra et farverigt og kunstnerisk åndehul, helt uden bilos og larm, og kommer ud i et storbysmylder, hvor de grå nuancer stille og roligt overtager bybilledet. Heldigvis lyser gaden op, når man efter 15 minutters gang, ankommer til Fridas butik i Holbergsgade 7.

Et besøg værd!

Et besøg i Fridas butikslokale er en oplevelse i sig selv. Det er en butik såvel som et værksted. Møblerne og puderne kan du både købe i butikken i Holbergsgade og på webshoppen Fridanash.dk. Frida laver også mange polstrings- og ompolstringsopgaver på bestilling, så man kan få sit helt eget unikke møbel.

Den dag Ecouture besøgte Fridas butik, var hun i færd med at ompolstre en divan. Men hun laver også ofte store indretningsopgaver for restauranter og andre virksomheder. For nyligt fik hun en opgave ind på et mobilt bedehus, som skal stå på Herlev Hospital. Det var en af de mere unikke opgaver.

Ecouture kan ikke andet end på det kraftigste at anbefale dig at kigge forbi Frida Nash - enten online eller fysisk i hendes butik. Frida er en sej, hårdtarbejdende og dygtig iværksætter, der fortjener al den medvind, hun kan få. Og så kan dit hjem ikke andet end at blive lykkelig over at få rykket Fridas små kunstværker ind.

Du kan også følge Fridas business og arbejde her på Instagram.

1 tanke om “Kvinder og Kunsten: Portræt af Frida Nash

  1. Spænde artikel, frida,du så dygtigt i dit fag,og sikke et talent du har.❤🟡🟡🟡

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.