Glædelig jul

Johanne
22/12/2016

Selve ordet jul er gammelnordisk, og betyder noget i retning af årsskifte og vintersolhverv. En lysfest. I virkeligheden var det jo allerede den 21. december, lyset begyndte at komme tilbage, og der er et helt halvt år til Skt. Hans. Det skal selvfølgelig fejres!!!

Husk at passe på Moder Jord mens I julehygger

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul – med en lille opfordring til også at huske at passe godt på moder jordkuglesen undervejs…

Julen betyder nemlig også masser af spild. Jeg giver dig derfor en lille guide med nogle af mine egne fif til, hvordan du får en hyggelig jul og stadig tænker på miljøet.

Nu vi taler om lys

Levende lys forurener mest. I forhold til CO2-udslip, javist, og dertil udsender stearinlys partikler, der forurener både luften og dine lunger. Stearinlys er en af de allerstørste kilder til indendørs partikelforurening. ÆV altså! Jeg elsker levende lys:(

Nå, men jeg er også et X-astmabarn, der voksede op i tyk, støvet velour og masser af røg, så jeg hoster faktisk stadig ret meget. Så jeg har bidt i det sure æble – og lyskæder er jeg heldigvis også stor fan af. Brug en juletræskæde og bloklys med LED-lys i stedet. Det er den mest energivenlige løsning, og så indeholder de ikke kviksølv. Insisterer du alligevel på levende lys, så vælg lys af bivoks eller et svanemærket stearinlys.

Gaver

23 milliarder kroner brugte vi danskere på julegaver sidste år. Det kan faktisk godt rykke noget, hvis man forestiller sig, at vi alle sammen tænker over, hvilke gaver vi giver til vores kære, og hvilke vi selv ønsker os! Jeg synes selvfølgelig, du skal ønske dig en økologisk kjole eller et gavekort fra Ecouture, det er klart! Men når det er sagt, er det altid en god og bæredygtig idé at give lækre, økologiske råvarer eller en god oplevelse. Og til onkel Erik, som ved gud ikke er til at finde på noget til og ej heller ønsker sig noget, kan du vælge den bæredygtige julegave-klassiker: At købe et stykke regnskov hos Verdens Skove, så du sikrer et stykke af vores klode.

Selv har jeg købt en del gaver hos Ego-Eco. Bl.a. naturskrubbesvampe, fryseposer og biovokspapir, og så har jeg syet nogle øko-karklude af vaffel-bomuld fra Vivatex – med en vedlagt lille, træls, dengse-bedrevidende note om, hvorfor og hvordan vi sparer på plastikken i hverdagen:)

Indpakning

Der bliver smidt ca. 825 ton gavepapir ud hvert eneste år alene i Danmark. 825.000 kg gavepapir, som der er brugt store mængder vand, energi, træ og kemikalier på at fremstille. Derfor er det en god idé at finde på alternativer. Hvis du ikke er til at pakke dine gaver ind i gamle aviser, så kan du købe FSC-mærket papir eller bruge gavepapir, der kan genbruges. I min familie har min mor og jeg en ongoing konkurrence om, hvis pakker er de flotteste. Derfor gemmer vi alt det fine, som kan bruges igen i løbet af året til fødselsdage og til næste jul…

Her får du lige nogle af mine pakker fra i år:) 

Jeg har i øvrigt en challenge på Ecoutures Instagram: Post et fint foto af din bedste pakke og hashtag #MyChristmasWrapping & #Ecouture. Jeg deler også nogle af mine.

Træ

Pakkerne skal ligge under træet, men tag at købe et bæredygtigt juletræ i år! Det kunne for eksempel være en version med rødder, som du kan plante i haven, når julen er slut. Alternativt et økologisk træ, som er produceret uden brug af miljøbelastende kemikalier. Og når pynten er taget ned igen, skal du helst sørge for at køre dit juletræ på genbrugsstationen, så det kan ende livet CO2-neutralt.

Julemiddagen

Jeg ved ikke en pind om mad, så der må du spørge en anden:) Men jeg ved da, at julemaden hovedsageligt består af kød, og at det mildest talt ikke er særligt bæredygtig. Så flere grøntsager og køb øko, det kan i hvert fald ikke være helt forkert.

I vores familie er det mændene, der er gourmeørerne, og heldigvis for det! Julen er jo også hjerternes fest – Jeg elsker go´ mad, og jeg har opdaget, at man godt kan købe inderlig, næsegrus beundring og ægte kærlighed med mad – i hvert fald fra mig.

Madspild

Og apropos mad, så er julen det perfekte tidspunkt at have fokus på dit madspild. Ifølge Landbrug & Fødevarer kyler du og din familie nemlig ca. 1.000 kroner i skraldespanden her i december.

Indkøbsnettet

Uanset hvad skal der købes en masse ind her i julemåneden. Hvis du køber eller får en plastikpose til hver enkelt ting på dine indkøbsture, løber det hurtigt op. Øv dig derfor i at sige nej tak til plastikposerne, hver gang du bliver spurgt, OG når du ikke bliver spurgt. Hav altid et eller flere indkøbsnet i din alligevel medbragte, altopslugende dametaske, som du kan transportere sagerne i.

Nåh ja – og så har jeg for øvrigt håndprintet nogle sorte indkøbsnet af økologisk bomuld med flotte GULD traner på den ene side og logo på den anden, så man kan gå rundt og flashe Ecouture;) – bestil her:

 

Kærlig hilsen ❤Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.