Ecouture får nye tøjstørrelser

Ecouture
28/02/2017

Dengang vores mormødre og farmødre var unge, var der ikke noget, der hed tøjstørrelse. Man gik ind til en skrædder, når man trængte til nyt tøj, og så fik man syet tøjet efter mål. Eller også syede man det selv eller fik nogen i familien til at gøre det. Men så kom masseproduktionen. Og med den blev der opfundet tøjstørrelser. Pludselig blev ens krop sat i kasser efter centimetermål, og man har siden skullet tage stilling til, hvilken (tøj)størrelse man bruger – eller er.

Som du måske har bemærket, har Ecouture valgt at droppe disse meget hierarkiske tøjstørrelser, som kom til verden sammen med masseproduktionen. Vi har valgt at introducere nogle lidt anderledes størrelsesmærkater end dem, du finder hos de andre tøjbrands. Og det er der en rigtig god grund til.

De hierarkiske tøjstørrelser påvirker vores blik på kroppen

Ecouture vil gøre op med de nuværende tøjstørrelsers hierarkiske logik, hvor man går fra små til store størrelser med den indbyggede, værdiorienterede præmis, at en lille størrelse er bedre end en stor. Heri ligger også et lille oprør mod modebranchens meget ensidige repræsentation af bestemte kropstyper i medierne. Videnskabelige undersøgelser har utallige gange vist, at det smitter af på forbrugernes bedømmelse af egen krop. Og det er altså forbrugere i alle aldre.

Blandt vores egne skønne kunder synes der også at være en mere eller mindre ubevidst idealisering af mindre frem for større kroppe. Det afslører en antropologisk undersøgelse fra 2015. Undersøgelsen viste, at mange af vores kunder oplever det som værende negativt, når de skal bruge en højere størrelse, end de plejer. I nogle tilfælde kan sådan en situation føre til, at et køb helt bliver droppet.  Denne tendens, synes vi, er meget kedelig. For det er jo bare tal og bogstaver, som nogle personer engang har fundet på. Og de forskellige tøjbrands syr jo alligevel efter vidt forskellige mål og kropsfaconer, så man kan ikke engang rigtigt sammenligne tøjstørrelser brands imellem.

De værste af de hierarkiske tøjstørrelser er betegnelser som Small, Medium, Large og Ekstra Large. Disse lægger op til en oplevelse af at være “lille”, “medium”, “stor” og “ekstra stor”. Bare fordi det lige er den mærkat, der er sat i tøjet. Øh… hvem har bestemt, at lige præcis de mål skal beskrive, om man er lille eller stor? Lille eller stor i forhold til hvad og hvem?

tøjstørrelser og mål
Vi  oplever, at nogle bestiller den størrelse, de tror, de bruger – eller måske gerne ville bruge – helt uden at tjekke målene. Så vi håber blandt andet på, at de splinternye navne medvirker til, at man rent faktisk måler efter, inden man bestiller sit tøj på Ecoutures webshop. På den måde slipper du for at bestille tøj i en forkert størrelse, og vi kan spare miljøet for en masse unødvendig senden frem og tilbage.

Velkommen til vores nye tøjstørrelser

Nu hopper Ecouture af vognen og går vores egne veje. Det er også det, vi er bedst til. Derfor finder du hverken hierarkiske tøjstørrelser som 38, 40 og 42 eller M, L og XL hos Ecouture fremover. I stedet håber vi, at du vil byde vores nye størrelser hjerteligt velkommen.

De forskellige målintervaller i målskemaet har vi givet følgende betegnelser: Gorgeous, Marvelous, Beautiful, Fantastic, Lovely og Amazing. Alle positivt ladede ord; fordi alle kroppe er smukke.

Det nye målskema vil være at finde på alle vores nye produktsider. Således kan du nemt selv måle efter, hvilken størrelse der passer bedst til lige præcis dine mål. Husk, at der kan være forskel på målene, alt efter hvilken model, du kigger på. Hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du skal vælge, kan du altid skrive til os, og så guider vi dig.  Læs mere om, hvordan du måler dig selv her.

Ecouture dropper hierarkiske størrelser
Der er allerede flere af vores fantastiske kvinder, som har givet udtryk for, at de er vilde med de nye størrelser – både på de sociale medier og i vores showroom. Du er mere end velkommen til at dele billeder som disse på Instagram og Facebook. Så kan vi måske starte en debat!? Tak til Heidi og Helle for lån af billederne.

NB: Dette betyder ikke, at vi laver flere størrelser, end vi plejer

Vi bliver nemlig meget ofte spurgt, om ikke vi vil lave endnu flere størrelser. Både mindre og større. Det bliver dog ikke tilfældet, da det rent teknisk ikke er samme produktion, styles og mønstre, som vi skal arbejde med. Det vil kræve hele linjer for sig selv. Så det at spænde over flere størrelser, end vi gør nu, kan vores lille firma desværre endnu ikke bære. Men det er bestemt noget, vi vil kigge på, når vi har vokset os endnu større.

Undersøgelsen, som dette tiltag udspringer af, er lavet af vores spindoctrice Helene Liliendahl som en del af hendes specialeafhandling ved Københavns Universitet. Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du skrive til hende på helene@ecouture.dk.

Kærlig hilsen Johanne Helger Lund og Helene Liliendahl

16 tanker om “Ecouture får nye tøjstørrelser

 1. Jeg er så dybtfølt fuldstændig fan af jeres initiativ!!!

 2. Kære Ecouture, I må hjælpe mig?

  Det er taljemålet, der er det vigtigste på kjolerne, ikk’? Så må man bare proppe et par sokker eller to i overdelen, eller…?
  Jeg har 90(91) i talje og 100 i bryst…
  Hvad er jeg så?☺

  Glææder mig til at sende bestilling til jer

  Mange hilsner fra Rikke

  1. Kære Rikke. Man skal ikke være bange for 4-6 cm ekstra rørevidde. Så det kommer lidt an på hvilken kjole, men nok Lovely for det meste. Kh Johanne

 3. Nu er mennesker jo forskellige.
  Og selvom jeres ny størrelser alle har en positiv betegnelse så er forholdet stadig låst.
  Nogen en måske 2-3 størrelser forskellige i top og bund.

  Kunne det være muligt i varebeskrivelsen at skrive at man fx med en bestemt kjole hvor hoftemål ikke har den store betydning: “bruger man en størrelse marvelous kan man passe kjolen med et hoftemål på op til fantastic eller lignende.

  1. Ja det kommer man ikke uden om:) Men du har ret – nogle modeller er hoftemål lige meget, da der kan være rigeligt med vidde i. God idé at arbejde på at beskrivelserne på den måde. Tak

 4. I tøjstørrelsene skriver dere hofte. I bildet over står det hofte 1 og hofte 2. Hvilken er hofte i tøjstørrelse? 🙂

 5. Fedt initiativ! Mon der på et tidspunkt kommer forskellige størrelser på ‘den anden led’? Når man som jeg er over gennemsnittet i højden, er jeres fine kjoler desværre ikke en mulighed. Det samme gør sig sikkert gældende for de medsøstre, der ikke er så høje?

 6. Det er edderlusme godt fundet på! Stilen er vidst ikke mig, men det er en god idé med de nye “navne” til størrelserne. Når man edeleig skal sættes i kasse gør det lidt mindre at blive sat i en kasse hvor beskrivelsen af kassen hedder beautifil eller lovely.

 7. Dejligt i intiativ – kan desværre ikke passe jeres tøj.

 8. Super.
  Så mangler I bare, at I putter mere længde på kjolerne. Synes ofte vi er mange der efterspørger kjoler med flere cm
  ☺️

 9. Hvor er det genialt ??Det er så sandt!!Af hjertet tak fra en kvinde der en gang havde en spiseforstyrrelse Kh Marie-Louise

 10. I er fantastiske!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 11. Lækkert, jeg har marvelous hofter, lovely talje og en fantastic barm.

 12. God ide at få kunderne til at måle sig✔️.
  Ændring af størrelser har allerede været kendt et stykke tid hos nogle tøjproducenter/mærker – en small i dag er vel ca str 38 hvor den før var ca str 36.
  Jeres nye navne er sjove og positive, – men nu skal man jo ikke stikke sig selv blår i øjnene. Man skal hellere lade sit eget spejlbillede afgøre om man er tilfreds eller ej – og så tage den der fra. Et mærke i nakken ændrer efter min mening ikke på tilfredshedsskalaen og/eller på min virkelighedsopfattelse .
  Held og lykke med jeres projekt – håber det bliver godt modtaget.
  Hilsen Mette

 13. Supert initiativ med de nye størrelsene, det er en flott avgjørelse! Og selv om det er mange av kjolene jeg selv dessverre ikke passer i uansett betegnelse, så er det noen som går aldeles utmerket 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.