I Danmark er vi efterhånden blevet ganske fortrolige med de forskellige økologi- og miljømærkninger inden for fødevarer. Vi bruger det røde Ø til at navigere os frem til sunde dagligvarer, der ikke skader vores krop og forurener naturen. Men vidste du, at det mindst er lige så vigtigt, at du vælger tøj, lavet af tekstiler med de rigtige miljømærkninger?
Tøj og tekstiler, der er produceret med skrappe kemikalier, er nemlig ekstremt skadelige for miljøet, tekstilarbejderne og din og din families sundhed. Og der er god grund til selv at tjekke op på de forskellige miljømærkninger i tøj, inden du svinger dankortet, for der er slet ikke samme statslige kontrol med tekstilvarer, som der er med fødevarer. Du risikerer altså at bære rundt på store mængder farlig kemi, der er i direkte kontakt med din hud hele dagen. ØV!
Fire miljømærkninger i tøj, du kan pejle efter
Hos Ecouture vil vi selvfølgelig helst have, at du bare køber alt dit tøj hos os. Vi har styr på vores materialer og går altid efter økologiske tekstiler med høje standarder. Men det kan jo ske, at du en gang imellem bevæger dig ud i andre tøjbutikker, og hvad så?
For at blive klogere på emnet og hjælpe vores kunder har vi bedt vores lokale stofpusher, Hanne fra Vivatex, om at lave en liste over mærkninger, der bruges i Danmark, og rangere dem efter, hvor miljøvenlige de er. Hanne har 20 års erfaring i at forhandle og producere miljøvenlige tekstiler, så vi føler os helt trygge i hendes hænder! Og ud fra Hannes liste har vi her lavet en lille guide til, hvilke miljømærkninger du skal gå efter. Mærkningerne er rangeret således, at de mest miljøvenlige kommer først.
1. GOTS – det globale miljømærke og mærket med de højeste standarder
GOTS er det bedste miljømærke, der findes lige nu. Ud over, at det er det miljømærke, der har de højeste standarder inden for både miljø og social ansvarlighed, er GOTS’ styrke, at det virker globalt. Det giver nemlig rigtig god mening med en international certificering, da tekstiler og tøj som regel krydser mange landegrænser, før de ender som færdig vare i en tøjbutik i Danmark, så med et internationalt mærke kan produktionen kontrolleres i alle led og lande.
Fakta om GOTS’ stadarder for tekstiler og tøj:
- 70% af fibrene skal være økologiske (95%, hvis de bærer navnet ‘organic’)
- Alle kemikalier, der er brugt i alle led af produktionen, skal leve op til meget høje miljømæssige kriterier
- Vandforbruget skal leve op til høje kriterier
- Indpakning af tekstilerne må ikke indeholde PVC, og papir, pap, hangtags osv. skal genbruges eller have særlige certificeringer
- Alle virksomheder, der har været indblandet i produktionen, skal leve op til sociale kriterier fra International Labour Organisation (ILO)
2. Svanemærket – det nordiske miljømærke
Du er helt sikkert stødt på Svanemærket, når du skal købe husholdnings- og plejeprodukter. Men den grønne svane findes faktisk også som miljømærkning i tøj og tekstiler.
Hvis du finder et stykke tøj eller tekstil med Svanemærket, kan du ikke regne med, at tøjet er økologisk. Svanemærket viser blot, at varen er blandt de mindst miljøbelastende inden for den pågældende varegruppe. Det faktum, at reglerne fastlægges sådan, at højst 1/3 af varerne på det nordiske marked kan opfylde dem, er efter Hannes mening Svanemærkets store svaghed. Det betyder nemlig, at varerne ikke nødvendigvis er særligt miljøvenlige, men blot, at de er blandt de mindst miljøbelastende produkter på markedet lige nu.
Fakta om Svanemærkets standarder for tekstiler og tøj:
- Krav til mange forskellige typer fibre, således at kun de mest miljøvenlige kan bruges
- Naturfibre som hør eller bomuld skal være en vis procentdel økologisk og/eller være dyrket med pesticider, der er tilladt af EU regulationen 1107/2009
- Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen
- Krav til spildevandet fra bl.a. farverier
- Det færdige produkt skal være mindst lige så godt som andre lignende produkter
- Frivillig ordning, hvor producenten betaler gebyr for retten til at bruge mærket.
3. Blomsten – EU’s miljømærke
Miljømærkeordningen Blomsten minder meget om Svanen. Men hvor Svanemærket kun favner de produkter, der hører til de mindst belastende for miljø og sundhed i Norden, afdækker Blomsten alle produkter på markedet i EU. Til gengæld har Blomsten højere krav til økologi end Svanen. Så hvis man udelukkende bedømmer mærkerne ud fra hvor høje krav, der stilles til økologi, vil Blomsten indtage en andenplads i stedet for Svanen.
Fakta om Blomstens standarder for tekstiler og tøj:
- Krav til mange forskellige typer fibre, således at kun de mest miljøvenlige kan bruges
- Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen
- Krav til spildevandet fra bl.a. farverier
- Det færdige produkt skal være mindst lige så godt som andre lignende produkter
- Frivillig ordning, hvor producenter betaler gebyr for retten til at bruge mærket
4. Oeko-Tex – udelukkende sundhed og skal ikke forveksles med økologi
Mange tror fejlagtigt, at Oeko-Tex-mærket er økologisk. Det er ikke tilfældet. Tekstiler og tøj med en Oeko-Tex-certificering er dyrket helt konventionelt og til slut testet for en mindre del af de hundreder af kemikalier, der anvendes i dyrkning og forarbejdning af tekstiler. Oeko-Tex garanterer derfor kun, at indholdet af udvalgte kemikalier er under en given grænseværdi.
Fakta om Oeko-Tex’s standarder for tekstiler og tøj:
- Testet for allergifremkaldende farvestoffer eller farvestoffer, der kan afgive kræftfremkaldende stoffer
- Testet for rester af pesticider og klorede fenoler
- Testet for afgivelse af tungmetaller ved svedkontakt
- Uden formaldehyd eller formaldehyd under grænseværdien
- Har en pH-værdi tæt på hudens egen
Hvad skal jeg gøre, når der ikke er et miljømærke på tøjet?
Det er faktisk sjældent, at du vil finde tøj, der har miljømærker i nakken (lige på nær babytøj). Ecoutures tøj er heller ikke forsynet med miljømærkninger på trods af vores høje miljøstandarder. Det skyldes, at det er en meget kompliceret proces at få certificeret de enkelte stykker tøj, der ofte kun produceres en enkelt eller to gange og består af mange forskellige tekstiler, knapper, lynlåse osv.
I stedet gør Ecouture meget ud af at informere vores kunder om, hvilke materialer vores forskellige designs er lavet af. Når du shopper på Ecoutures webshop, kan du derfor altid finde materialeinformation under hvert produkt. Du kan læse om de forskellige tekstiler, hvilke firmaer vi har købt dem fra, hvor i verden de er producereret, og hvilke mærkninger de har. På den måde forsøger vi at være så gennemsigtige som muligt og give dig indblik i, hvad det er, du putter på din krop.
Spørg ind til, hvilke tekstiler tøjet er lavet af
Skal du shoppe hos brands eller butikker, der ikke har egen certificering eller miljømærke, er Hannes bedste råd, at du altid tager stilling til, om du stoler på dem, du køber dit tøj af. Er der sparsom information om tekstilerne, skal du ikke holde dig tilbage med at stille opklarende spørgsmål. Spørg ind til, hvilke materialer tøjet er lavet af, og om tekstilerne har nogle af de ovenstående miljømærkninger. Dette kan også have en positiv effekt på butikken, idet du gør opmærksom på, at der er efterspørgsel på miljøvenligt tøj blandt deres kunder. Koster en bluse 100 kr., kan du godt regne med, at den er fyldt med skrappe kemikalier og lavet under kummerlige forhold for tekstilarbejderne. Sundhed, miljø og etik hænger meget ofte sammen med prisen på tøjet.
Køb ALDRIG bomuld, der ikke er økologisk!
I Hannes øjne er ikke-økologisk bomuld en af de allerstørste miljømæssige skurke, der findes. Dyrkningen af konventionel bomuld bruger ca. 25% af verdens samlede forbrug af pesticider og sprøjtemidler. Og de konventionelle bomuldsmarker udgør kun 2-3% af jordens dyrkede arealer! Så et rigtig godt sted at starte er at gå en stor bue uden om ikke-økologisk bomuld og kun købe tøj af økologisk bomuld (eller andre miljøvenlige tekstiler). I Danmark må producenterne, ifølge lovgivningen, kun skrive på deres varer, at de er lavet af økologisk bomuld, hvis det er sandt. Hvis du finder et stykke tøj, hvor det er angivet, at bomulden er økologisk (uden en af ovenstående mærkninger), kan du derfor i de fleste tilfælde stole på, at den er god nok, siger Hanne.
Og hvad er så konsekvenserne af at købe tøj med skrappe kemikalier?
Det er et godt spørgsmål, svarer Hanne! Det, vi ved, er, at det både har konsekvenser for din sundhed, miljøet og tekstilarbejdernes helbred.
Din og din families sundhed: Skrappe kemikalier i tøj kan være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og være med til at udvikle allergi.
Miljøet og planeten: Skrappe kemikalier, brugt til produktion af tøj og tekstiler, forurener spildevand, jorden, havet, nærmiljøet og hele verdens økosystem (da de fleste kemikalier ender i havet).
Tekstilarbejdernes helbred: De mennesker, der er med til at lave vores tøj, risikerer at få kræft, blive udsat hormonforstyrrende kemikalier, få allergi, blive syge og i værste fald dø som følge af deres arbejde i tøj- og tekstilbranchen.
Støt de grønne virksomheder, når du skal ud og shoppe
Hvis du mangler inspiration til, hvor du finder bæredygtige og grønne tøjvirksomheder, der sælger tøj af tekstiler med de rigtige miljømærkninger, er hjemmesiden GoGreen Danmark et godt sted at starte. Her finder du vej til Danmarks bæredygtige butikker og webshops. Du kan også hente et af deres fysiske bykort over grønne virksomheder i København i Ecoutures showroom.
Mærkningsordninger til tekstiler udvikler sig løbende. Hvis du gerne vil følge med i udviklingen anbefaler Hanne, at du af og til tjekker op på mærkernes hjemmesider. I EU findes der miljømærkninger i tøj, som vi ikke ser så tit i Norden, f.eks tyske mærkninger som IVN Better, IVN Best og kbA. Måske er der kommet nye mærker til Danmark om få år – og så opdaterer vi selvfølgelig med en ny, spændende artikel.