Johannes kamptale: Who run the world. Girls?

Johanne
08/03/2018

På kvindernes internationale kampdag d. 8. marts vil jeg bruge min stemme som designer til atter at sætte fokus på kvindesagen og søstersolidaritet – med ønsket om en stærk International Women’s Day.

Det er en INTERNATIONAL dag. Så vi må altså ikke glemme vores medsøstre rundt om i verden. Alle dem, som stadig kæmper... Alle dem, som stadig ikke har stemmeret... Alle dem, der knokler for vildt! Og vi skal huske på, hvor porøst det hele er. Huske på, at det tager meget kortere tid at rive noget ned end at bygge op!

johannes kvindekamp tal

Ligestilling mellem kønnene er et af FN's 17 verdensmål

Verdensmålene skal frem til 2030 sætte os på rette kurs mod en mere bæredygtig udvikling for mennesker og den planet, vi bor på. Her findes ligestilling mellem kønnene under punkt 5. Lad os håbe, at dette mål bliver nået. For kan man overhovedet tale om demokrati, når kvinder fortsat, verden over, er under-repræsenteret i politiske beslutningsprocesser? Der sidder blot 23% kvinder i verdens nationale parlamenter. Det kalder jeg i hvert fald ikke repræsentativt demokrati! (Kilde: IPU)

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

verdensmåleneVerdensmålene punkt 5:

Ligestilling er en forudsætning for en bæredygtig og fredelig udvikling. Ligestilling opnås når kvinder og mænd, piger og drenge har lige rettigheder, betingelser, muligheder og magt til at forme deres eget liv og bidrage til samfundet. Det handler om en retfærdig fordeling af magt, indflydelse og ressourcer i samfundet. Det skal være slut med, at kvinder og piger generelt har en underordnet magtposition i forhold til mænd og drenge i samfundet.

Ok – men jeg er bare designer, så hvad kan jeg stille op?

Jo, jeg vil gerne slå et slag for kvinder i toplederstillinger og verdens fattigste kvinder. Dem, der producerer det tøj, som du har på i dag. I mine ører klinger feminint så smukt! Det, de feminine værdier står for, er mindst lige så vigtigt som de mandlige værdier, og dét, synes jeg, man skal være meget stolt af at værne om og repræsentere. Jeg designer tøj til dem, der elsker at være kvinder. Og jeg elsker at inspirere kvinder til at stråle og være powerfyldte... til at blive den bedste udgave af sig selv. En supersej kvinde, der har det indre selvværd. Feminin-isme, kalder jeg det. Altså kombinationen af at være feminin OG en begavet, stærk kvinde på samme tid.

Og derfor blev jeg da også PAVEstolt, da Ecouture fik sin første statsminister-kjole! I december optrådte et af mine designs i New York Times, The Guardian og alverdens andre aviser. Det har jeg alligevel ikke prøvet før! Grunden til den store eksponering var selvfølgelig, at en rigtig vigtig person valgte at bære den på et rigtig vigtigt tidspunkt: Personen var Islands nye statsminister Katrín Jakobsdóttir, anledningen hendes indsættelse.

Vi er ekstremt stolte af, at netop Katrín valgte at tage en Ecouture-kjole på, da hun blev indsat som Islands statsminister. Hun er nemlig alt, hvad Ecouture står for: Hun er miljøforkæmper og pacifist, og så er hun et sandt bevis på, at man sagtens kan være megasej powerkvinde og samtidig holde fast i de feminine værdier. Flere af den slags på verdens magtposter!

islands statsminister kjole

Flere kvinder og mere feminin-isme repræsenteret i toppen

Hos Ecouture hører vi meget ofte sætninger som for eksempel: ”Jeg har besluttet mig for, jeg skal gå meget mere i kjole”, ”jeg prøver at gå mere i farver, nu må jeg altså ud af min comfortzone”, ”det er noget superflot tøj, du laver, men det er nok lidt for feminint til mig” eller "det kan jeg ikke rigtig have på på mit arbejde." Kan du genkende det?

Noget, der altid har ærgret mig, er, at kvinder med magt og power ofte ender med at ligne små mænd!? Men vores skønhedsidealer som ”den lille mand” er jo nok, set i lyset af disse #MeToo-tider, et forsøg på at afseksualisere og værne os mod overgreb. Virke cool og blive taget alvorligt på arbejdet. Det ER mænd, der sidder på langt de fleste topposter, uanset hvor man vender blikket hen. Så vi bestræber os måske nok på at ligne mænd i kampen om anerkendelse.

Men min påstand er altså, at du SAGTENS kan være en feminin kvinde og beholde din stolthed med stor værdighed på samme tid! Min filosofi er, at hvis du tør at rette ryggen og stråle, følger der en masse selvtillid og meget andet godt med. Smukt, feminint tøj kan godt være med til at fuldende følelsen af selvtillid.

Og mit call to action: Find din feminine kvinde frem igen. Tage hende i hånden – med ud i verden. Og udstrål mere af den kvinde, du i virkeligheden er. For verden har også brug for det, de feminine værdier står for: Kærlighed – skønhed – næstekærlighed – omsorg – familie og varme… Og dét synes jeg, man skal være meget stolt af at repræsentere!

Se nogle af vores feminine stylingtips til jobbet i blogindlægget: Femininitet og kvindelig power med værdighed

økologisk kjole

Og så var der det med alle vores medsøstre – og tøjindustrien!

Beklædningsindustrien beskæftiger på verdensplan 75 millioner mennesker. Ca. 75% af arbejderne på verdensplan i mode- og tekstilbranchen er kvinder, hvoraf utrolig mange af dem arbejder under umenneskelige forhold. Til gengæld får de næsten ikke noget for det. Hvis vi mødte dem ansigt til ansigt, ville vi aldrig kunne bære sandheden! Så vi lukker øjnene og undgår at tænke på dem, der sidder og producerer det tøj, som du og jeg bruger. Selvom vi hjælper med at holde hjulene i gang, forureningen kørende og kvinderne fast med vores forbrug.

For de fleste af disse kvinder betyder jobbet overlevelse og håb om en bedre tilværelse. Derfor giver det sig selv, at der skal være sikre arbejdsforhold og juridisk sikkerhed. Men det er der jo som bekendt ikke. Fordi den globale tøj- og tekstilindustri er totalt uafhængig af geografi. Tøjfirmaer flytter produktionen rundt efter behov, og det skaber en situation, hvor tøjproducerende lande kæmper mod hinanden for at tiltrække arbejdspladser. Dette er blevet kaldt et kapløb mod bunden, eftersom man ikke konkurrerer om, hvem der kan producere det bedste, men det billigste med færrest forhindringer og begrænsninger – som fx sikkerhed på arbejdspladsen, løn under barsel, mindsteløn, sågar betaling for strøm og vand. Og hvis tøjet produceres uden den slags "begrænsninger", koster det dyrt for arbejderne, men det giver en bedre fortjeneste til producenten og billigere tøj til forbrugerne... Altså DIG og mig!

Læs også: 4 dokumentarfilm, der tager dig bag om modebranchens glamourøse facade

Som designer har jeg selvsagt et stort ansvar, men det har du også. Vi har alle et ansvar! Så her er faktisk et sted, hvor enhver købedygtig, vestlig kvinde kan gøre en forskel! Det kræver hårdt arbejde og omtanke at mindske de miljømæssige og menneskelige fodspor, som modeindustrien afsætter, men vi kan gøre det sammen. Der skal opnås lige rettigheder for kvinder for at sikre en bæredygtig fremtid...

Nogle af de hårde facts:

Det gør en verden til forskel, om man er født som kvinde eller mand i verdens fattigste lande. 70% af verdens fattigste er kvinder. Selv om verdens kvinder arbejder 2/3 af arbejdstimerne, tjener de kun 10% af al den løn, som udbetales, og de ejer kun 1% af verdens ejendom som eksempelvis de jordlodder, de knokler på for at sikre familien mad på bordet. (Kilde: Care). Kvinders indtjeninger på globalt plan ligger 24 % under mænds. (Kilde: Unric)

Så der er GOD grund til at fokusere særligt på kvinders rettigheder, roller og muligheder her i anledning af kvindernes internationale kampdag! Og dem, der er stærke nok, har pligt til at kæmpe for dem, som ikke selv kan!  Og tale alle vores medsøstres sag...

Kærlig hilsen Johanne Helger Lund

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.