De feminine værdier skal i spil | Johannes kamptale

Johanne
05/03/2020

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts sætter Ecouture igen i år fokus på de feminine værdier. For er der noget vores verden og samfund har brug for, er det at vi får de feminine værdier i spil. Værdier som omsorg, kærlighed, bæredygtighed, skønhed, medmenneskelighed og fred.

Feminine værdier og hvordan det hænger sammen med tøj?

Jo, nu skal du høre. Noget, der altid har undret mig er, at feminister og businesskvinder, som kæmper for ligestilling, ofte ligner små mænd i powersuits og kedligdragter. Hvorfor kan man ikke være supersej, feminin og megakvinde på samme tid? Det begriber jeg ikke. Jeg ELSKER kvinder af alle slags og alt hvad det feminine står for. Femininisme kalder jeg det.

Men desværre er det bare sådan, at kvindelige værdier og femininitet ofte har en negativ klang i manges ører i det offentlige/professionelle rum. Og måske er vi kvinder bare vores egen værste fjende. Måske er vores skønhedsidealer som ’mand-lige’ noget, vi accepterer at sætte op for os selv af gud ved hvilken grund? Jeg hører MEGET ofte sætningen her: ”Det er noget superflot tøj, du laver, men det er lidt for feminint til mig. Jeg er sådan lidt mere den maskuline (læs: cool/seje) type.”

Catwalken afspejler samfundets fokus på maskuline værdier

De sidste mange, mange år har vi næsten kun set det meget slanke, androgyne drenge-look på den skandinaviske catwalk. Oftest unge piger i 16-18 års alderen. Og de er da utroligt unge og smukke. Det er slet ikke det. Men jeg studser over, at den ikke mindre smukke, feminine kvinde SLET ikke er repræsenteret, endsige accepteret i det nordiske modebillede.

Jeg tror desværre, at det afspejler vores samtid. Og at sådanne ensidige skønhedsidealer påvirker os kvinder på en negativ måde. Ingen kvinde kan jo måle sig op mod en drengekrop. Og hvorfor skulle hun egentlig også det? Når der er så mange linjer inden for mode, hvorfor er der så ikke et bredere spektrum af kvindeidealer og dermed også kvindelige værdier og kvaliteter? Jeg ved det ikke. Men det er mænd, der sidder på langt de fleste topposter, uanset hvor man vender blikket hen. Så vi bestræber os måske på at ligne og opføre os ”som mænd” i kampen om anerkendelse og ligestilling. Men det er jo helt i hegnet, for i mine ører klinger femininitet så smukt. Og jeg vil endda gå så langt, at jeg vil påstå, at verden var et bedre sted, hvis vi bragte de feminine værdier ind i det offentlige rum. Og at mange af verdens tragedier kunne undgås, hvis de feminine værdier var ligeligt fordelt med de maskuline.

Som designer og direktøse af Ecouture har jeg blandt andet det mål - og det er en del af hele vores forretningsfilosofi - at fremhæve og sætte fokus på kvindelighed, i håb om at få femininismen på agendaen. Derfor er det selvfølgelig helt naturligt for mig - i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag - at designe en pink femininist-kjole.

Hvis vi skal kæmpe for kvinder og vores rettigheder – og det SKAL vi! – så skal vi begynde med at acceptere os selv og omfavne vores femininitet. Kom nu, for f… "We Can Do It!”

'Limited edition' femininist-kjole

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag laver Ecouture en megalækker hindbærpink 'limited edition' version af Mettekjolen, som du kan bestille i forsalg. I nyere tid anses lyserød og pink som en romantisk og feminin farve. Præcis derfor er der behov for feminisme - fordi vi tror, farver har køn. Og nok netop derfor er pink blevet symbolet på ligestilling. Og er nu forvandlet til en powerfarve, der giver kvindestyrke, når man har den på.

Vi har bestilt en lille rulle af det pink stof hjem, så det er først til mølle, da vi kun vil lave et begrænset antal af kjolen. Hvis den ikke når at blive udsolgt inden søndag, er det deadline for forudbestilling.

2 tanker om “De feminine værdier skal i spil | Johannes kamptale

  1. Hørt !!!!?✊kære Johanne vigtige tanker opråb og budskaber der er vigtige, vi som kvinder sammen, og hver især kæmper videre for ?god kamp dag til alle i dag , og alle andre dage ✊?
    Kh. Synne♥️

  2. Du har så ret!!! Er selv træt af kun at se bukser, bukser, bukser og…….bukser i gadebilledet. Og det tror jeg også mændene er, hvis man spurgte dem. Hvor er de smukke kjoler blevet af? Der er mega meget power i en kvinde som går ned af gaden iført en smuk kjole og oprejst pande. Det er energien vi kommer med som mennesker der sætter aftryk, og den feminine energi er SÅ smuk:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.