5 myter om solbeskyttelse: Sandt eller falsk?

Helene Liliendahl
16/05/2019

Du kan nok nikke genkendende til, at der findes mange forskellige meninger og sandheder om solbeskyttelse. Ecouture har undersøgt de 5 mest udtalte myter, og giver dig svar på hvilke der er sande, og hvilke der er falske – en gang for alle.

1. “Man kan ikke få sol i skyggen”

Falsk. Selvom du opholder dig i skyggen, skærmer du dig kun imod ca. 50% af solens stråler. Du kan altså stadig blive ramt af de farlige UV-stråler i skyggen, fordi de reflekteres hen på din krop i f.eks. sand og vand.

2. “Man kan ikke blive forbrændt gennem bilruden”

Sandt og falsk. Din bilrude vil formentlig beskytte dig mod solens UVB-stråler, som er de stråler, der forårsager, at din hud bliver brun. Til gengæld vil ruden i din bil ikke skærme for UVA-stråler, som desværre er de farlige stråler, der trænger ind i de dybere lag af huden og kan være med til at udvikle f.eks. hudkræft.

3. “Man bliver nemmere solskoldet, når man befinder dig ved vandet”

Det er sandt. Det er fordi, du både udsættes for de direkte UV-stråler og de stråler, der reflekteres hen på din hud fra vandet. Så når du bader er det en rigtig god idé at bruge vandfast solcreme.

Foto: Peter Mark

4. “Hvis man har solcreme på, får man ikke nok D-vitamin”

Falsk. Du skal ikke være bange for, at du ikke får nok D-vitamin, fordi du bruger solcreme. Der skal nemlig meget lidt sol til for at din hud danner D-vitamin.

5. “Man skal blive rød, før man bliver brun”

Det er falsk. Rødme forårsaget af solens stråler er en form for betændelsestilstand, og det er bestemt ikke noget, du ønsker dig. Når din hud bliver brun, skyldes det en frigørelse af melanin, der er hudens naturlige beskyttelsesstof. At blive rød eller brun er to meget forskellige processer, der sker i kroppen.

Brug solcreme og solsprays uden skadelig kemi!

Selvom du gør din hud en tjeneste, når du beskytter den med solcreme, er det ikke al solbeskyttelse, der er lige sundt for din krop. Mange solcremer og solsprays – især de billige – indeholder ingredienser, der er skadelige for din krop og kan være hormonforstyrende og kræftfremkaldende. Og det giver selvfølgelig ikke mening, at skærme sig for UV-stråler med solbeskyttelse, der er sprængfyldt med skadelig kemi. Derfor vil vi opfordre dig til at vælge din solcreme og sprays med omhu, og der findes heldigvis en del solbeskyttelsesprodukter på markedet, der er sikre at bruge. Du skal som minimum gå en stor bue udenom produkter, der indeholder oxybenzone eller octinoxat.

Her hos Ecouture kan du bestille lækre solcremer og solsprays fra Soleil Toujours. De er sammensat af en masse økologiske ingredienser og er ikke tilsat de skrappe kemikalier, du finder i mange andre solbeskyttelsesprodukter. Dertil er de certificeret ‘reef friendly’ og er derfor ikke med til at ødelægge verdens koralrev. Team Ecouture har selv testet Soleil Toujours, og vi kan kun sige, at de holder 100%. #testetpåmennesker

Du kan finde og læse mere om Soleil Toujours her.

Kilde: Inspire, magasin fra Plan Organic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.