Kort om kemikalier

Ecouture
06/01/2014

Farlige kemikalier bliver brugt i stor stil i tøjindustrien. Test af tøj viser rester af ftalater, NPE (nonylphenolethoxylat) og aminer i 63% af tilfældene. Både de mennesker, der arbejder i produktionen, og dem, der køber tøjet i butikkerne, optager de skadelige stoffer i organismen, og miljøet tager skade af den store udskylning af svært nedbrydelige og sundhedsfarlige kemikalier.

Ftalater bruges til at blødgøre plastik. De er hormonforstyrrende og skader fostret, hvis man er gravid. Ftalater frigøres langsomt, men kontinuerligt fra det materiale, de er tilsat, så de kan ikke vaskes ud.

NPE bruges til rengøring og forarbejdning af tekstiler. Det nedbrydes til nonylphenol, som dels er svært nedbrydeligt, dels er hormonforstyrrende og for mænd nedsætter forplantningsevnen.

Aminer er kræftfremkaldende, reducerer frugtbarheden og ødelægger vandmiljøet varigt. De dannes af bestemte azofarver, der bruges til af tekstiler. De pågældende azofarver er forbudt i EU. Import er er ligeledes forbudt, men ikke desto mindre finder man altså aminer i tøj i butikkerne.

aromatiske aminer

Resultatet af undersøgelsen viser tydeligt, at lovgivning kun kan hjælpe os et stykke ad vejen. I bund og grund er det producenterne selv, der skal tage ansvar for at producere uden farlige kemikalier. Heldigvis er der stadig flere brands og butikskæder, der indgår aftaler om at udfase de giftige stoffer, og fokus på bæredygtighed og ansvarlighed vokser.

Kilde: Greenpeace 2012