Slået op d.

Opråb!

”Hvis Hennes og Mauritz har en kollektion, som de ikke får solgt på udsalg, hvad gør de så ved den, tror du…?”

Med denne sætning starter dokumentaren af Operation X Den brændende sandhed, der blev vist på TV2 i sidste uge. Her afsløres det, at både svenske H&M og danske Bestseller (Vero Moda, Vila, Only…) afbrænder tonsvis af brugbart tøj på danske forbrændingsværker – hvert år. Tøjet kasseres, som var det rådne madvarer fra et supermarked. Forskellen er bare, at tøj ikke bliver for gammelt. Så hvorfor smide det ud?

Her hos Ecouture kommer denne adfærd desværre ikke bag på os. Størstedelen af modebranchen er en grim pengemaskine, hvor kollektionerne helst skal lige så hurtigt ud af døren, som de kom ind. Fast fashion-virksomheder lever af at lave billigt tøj, der helst ikke skal holde for længe, så deres kunder kommer tilbage og køber nyt. Og ja, det der ikke bliver solgt hurtigt nok, det ryger åbenbart på forbrændingen.

T.v. nyfarvede tekstiler bliver vasket på en fabrik i Indien. T.h. spildevandsforurening fra tekstilindustrien i Kina.

Vi råber vagt i gevær. Det er nu, vi skal handle!

Til det har vi kun at sige: Hvilken skam! Hvilken krænkelse af moder jord, der lider under disse firmaers produktionsmetoder. Hvilken respektløs måde at ”takke” de mennesker på, der hver dag sidder og syr firmaernes tøj på faldefærdige fabrikker med alt for lange arbejdsdage og alt for lidt i løn. Og til hvilken nytte? At de rige landes borgere kan gå med tøjet et par gange for derefter at smide det ud – eller i værste tilfælde, som programmet afslører, at tøjet aldrig når at blive brugt og bliver brændt i stedet.

Det skal stoppe nu, hvis vi vil give vores børn en ordentligt fremtid og vores medmennesker en værdig tilværelse! Og hvis politikerne ikke vil gøre noget, og de store tøjfirmaer heller ikke har noget problem med at se sig selv i øjnene, er det jo op til os. Forbrugerne. For det er jo os, der egentlig sidder med magten og bestemmer, hvordan pengene skal fordeles. Derfor kommer her en liste med fem konkrete shoppingvaner, som vi forbrugere kan og skal ændre på, når vi køber tøj fremover.

1. Køb aldrig tøj på udsalg

Udsalg presser lønnen i bund hos dem, der syr dit tøj, og det er med til at retfærdiggøre, at de store tøjvirksomheder laver alt for meget billigt tøj, som de bare kan sætte på udsalg, hvis det ikke kan sælges til den oprindelige pris eller ikke bliver solgt hurtigt nok. Fænomenet udsalg er en direkte kilde til den ekstreme overproduktion af tøj, der er med til at forårsage klimaforandringer og har masser af menneskeliv på samvittigheden.

I forlængelse af dette vil vi også opfordre til helt at boykotte Black Friday og Cyber Monday, der jo ligger lige om hjørnet. Disse dage afspejler den allergrimmeste side af vores overforbrug og overproduktion.

Læs også om, hvorfor Ecouture boykotter Black Friday.

2. Køb tøj på forudbestilling

Du kan også vælge at købe tøj på forudbestilling. Det er et koncept, som vi holder meget af hos Ecouture, og vi håber, at mange andre virksomheder også får øjnene op for denne model.

Når du forudbestiller tøj hos Ecouture, sparer du penge på dine køb, men du hjælper os samtidig også med at vide, hvor stor efterspørgsel der er på de forskellige designs. Så undgår vi overproduktion, og du for tøjet til en lidt billigere pris, som tak for hjælpen. Ren win-win.

Du kan læse om Ecoutures forudbestillingskoncept her.

3. Køb tøj af høj kvalitet, som du ved, du bliver glad for og vil passe på i mange år

Køb mindre! Og tænk dig om en ekstra gang, før du handler. Det er spild af dine penge og jordens ressourcer, hver gang du laver fejlkøb. Det siger også sig selv, at et par bukser til 150 kr. eller en T-shirt til en flad 50’er ikke vil holde sig pæn særlig længe. Og så var det tilbud alligevel ikke så godt, som du troede, når du skal ud og købe nyt måneden efter.

4. Køb tøj, der er lavet af økologiske materialer, og kig efter miljøcertificeringer

Tøj og tekstiler, der er produceret med skrappe kemikalier, er ekstremt skadelige for både miljøet, tekstilarbejderne og din og din families sundhed. Kig derfor altid efter, hvad det tøj, du overvejer at købe, er lavet af, og om det eventuelt har en certificering. Når du er opmærksom på materialer og miljømærkninger, sender du samtidig et signal til virksomhederne om, at du vil have mere tøj af ordentlige, miljøvenlige tekstiler. Så hvis du alligevel bevæger dig ind i H&M, kan vi kun anbefale, at du styrer direkte mod deres Conscious-kollektioner og derved kun støtter den linje.

Læs Ecoutures guide til miljømærkninger i tøj og tekstiler.

5. Køb tøj hos grønne virksomheder, når du skal ud at shoppe

Hvis du mangler inspiration til, hvor du finder bæredygtige og grønne tøjvirksomheder, der sælger tøj, lavet under værdige forhold og af miljøvenlige materialer, er hjemmesiden GoGreen Danmark et godt sted at starte. Her finder du vej til Danmarks bæredygtige butikker og webshops.

Du kan også hente et af deres fysiske bykort over Københavns grønne virksomheder i Ecoutures showroom.

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

GemGem

3 tanker om “Opråb!

  1. Fin filosofi!

  2. Flot initiativ!! Jeg arbejder netop på etablering af en etisk og miljørigtig fashion design forretning i Colombia sammen med en ung Colombiansk mode designer. Det er netop den destruktive underbetaling og arbejdskrafts-udnyttelse samt tilsidesættelse af miljøhensyn der muliggør de store firmaers overproduktion – og gør det umuligt for ny firmaer t konkurrere. Vi appelerer derfor netop til etiske forbrugere! Betal mere men for bedre kvalitet, beskyttelse af miljø og til ansvarlig fair betaling af arbejdskaft. Vi findes på http://www.kristybakano.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.