Pas på kemikalierne!

Ecouture
21/11/2013

I fremstillingen af tekstiler anvendes kemikalier, for eksempel til farvning og blegning. Farvestoffer indeholder bly, cadmium, krom, tin og nikkel, og når tekstiler bleges kan det ske med klorbaserede kemikalier. I nogle tilfælde behandles tekstilerne også med kemikalier, der skal hæmme udviklingen af brand, såkaldte flammehæmmere, som indeholder brom eller klor.

Kemikalierne udledes sammen med spildevandet under produktionen, men der er stadig rester af kemikalier i tekstilerne, når de sælges i butikkerne. Når vi vasker tekstilerne, ryger der også rester ud i vandmiljøet.

Nogle af kemikalierne kan er miljø- og sundhedsproblematiske, og koncentrationen af kemikalierester i det færdige tøj kan i nogle tilfælde være så høj, at de kan udgøre en sundhedsrisiko for dig og dine børn. Tekstilerne kan blandt andet indeholde rester af kemikalier, der kan være kræftfremkaldende, eller kemikalier som kan give allergiske reaktioner eller irritationer ved kontakt med huden.

Alle kemikalieresterne vaskes ud af tøjet i løbet af de første par gange tøjet vaskes. Vask derfor nyt tøj, inden det tages i brug.Toxic hazard

Undgå tøj, der lugter af kemikalier eller dufter af parfume. Duften kan være tilsat for at skjule kemikalielugten.

Det skal pointeres, at skadevirkningerne fra kemikalier er koncentrationsafhængige, og at det derfor ikke er sikkert, at tekstilerne indeholder kemikalierne i sundhedsskadelige koncentrationer. Det er imidlertid hensigtsmæssigt at forsøge at nedbringe den totale kemiske eksponering, som vi dagligt udsættes for. En del af dem umulige at undgå. Et sted, hvor vi relativt simpelt kan reducere den daglige kemiske eksponering, er ved køb af økologiske tekstiler.

Formaldehyd

Formaldehyd forekommer i mange forskellige produkter, eksempelvis som konserveringsmiddel i bl.a. malinger og tekstiler. Det findes også i mange af de imprægneringer, der gør bomuld og viskose mere krølfrit, krympefrit og farveægte, og på grund af stoffets konserverende egenskaber mindsker det risikoen for, at tøjet bliver angrebet af skadedyr under transport og lagring.

Formaldehyd er optaget på IARC’s liste over kræftfremkaldende stoffer (Gr. 2A). Formaldehyd kan desuden være allergifremkaldende.

Formaldehyd har bl.a. følgende klassificeringer:

  • R 23/24/25 Giftig ved indånding, ved hudkontakt og ved indtagelse.
  • R 34 Ætsningsfare.
  • R 39 Fare for varig alvorlig skade på helbred.
  • R 40 Mulighed for kræftfremkaldende effekt.
  • R 43 Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.
  • R 68/20/21/22 Farlig: Mulighed for varig skade på helbred ved indånding, hudkontakt og indtagelse.

Nonylfenolethoxylat og nonylfenol

Nonylfenolethoxylat er et tensid, som tidligere har været meget anvendt i rengøringsmidler. Stoffet kan også anvendes som emulgeringsmiddel i kosmetik og som dispergeringsmiddel i farvepigmenter. Det er forbudt at benytte nonylfenol eller nonylfenolethoxylat til tekstilbearbejdning i EU, men der findes ikke noget direkte forbud mod at importere tekstiler, der indeholder nonylfenol eller nonylfenolethoxylat. Undersøgelser viser, at stoffet forekommer i importerede bomuldsprodukter.

Nonylfenolethoxylat nedbrydes let til nonylfenol, som bl.a. har følgende klassificeringer:

  • R50/53 Meget giftig for organismer, der lever i vand; kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet.
  • R62 Mulighed for skade på forplantningsevnen.
  • R63 Mulighed for skade på barnet under graviditeten.

Metaller

Under dyrkningen af bomuld anvendes store mængder kunstgødning. Kunstgødningen indeholder ofte kadmium, som dels sætter sig på planten og dels skylles ned i jorden for senere at blive optaget i bl.a. bomuldsplanterne.

Metallerne antimon, brom, krom, kobber, nikkel, zink, kadmium og bly anvendes også i farvepigmenter til farvning af tekstiler.

Ud over en forurening af grundvandet udsættes vi for en øget eksponering af kadmium gennem hudkontakt med bomulden og gennem planter, som vi indtager i forbindelse med føde.

Antimon, brom, krom, kobber, nikkel, zink, kadmium og bly nedbrydes ikke og ophobes i naturen. Nogle af disse metaller er livsnødvendige for planter og dyr i små koncentrationer, men fælles for dem er, at de er giftige i højere koncentrationer. Nogle er kendt som allergifremkaldende og andre som kræftfremkaldende.

Azo-farvestoffer

Azo-farvestofferne anvendes i vid udstrækning til farvning af tekstiler. Farvestofferne er ofte billige, giver klare farver og er lette at arbejde med.

Nogle af azo-farvestofferne er allergifremkaldende, muligvis kræftfremkaldende og giftige for organismer, der lever i vand. Farvestofferne er ofte vandopløselige, hvilket vil sige, at de let optages gennem hudkontakt.