Hos Ecouture handler jeg med en håndfuld leverandører af miljøvenlige tekstiler. En af leverandørerne er danske Vivatex, der både sælger lækre materialer til firmaer, men også metervarer og sengetøj til privatforbrug. Vi har besøgt Hanne fra Vivatex i hendes butik på Blågårds Plads i København og fået indsigt i hendes univers og store kendskab til miljøvenlige tekstiler.
Det kan ikke være lige meget
Da Hanne satte sig for at blive Danmarks største detailhandler af økologiske metervarer i 1998, var der ikke langt til målet, for det viste sig, at hun var den første til at introducere konceptet i Danmark. Hun forlod jobbet som håndarbejdslærer og gik ind i kampen for at forbedre vilkårene for Moder Jord og de mennesker, der er involveret i den globale tekstilproduktion. Og det var en sej kamp. Der gik mange år med at forklare folk, hvad det gik ud på, og folk ringede og spurgte ”hvad er det for noget?” og ”det kan da være lige meget?”. Men det kan ikke være lige meget, siger Hanne! I dag er der heldigvis et stigende antal projekter, hvor f.eks. indiske landmænd uddannes til at dyrke bomuld uden brug af pesticider og andre skrappe kemikalier, der er sundhedsskadelige for både landarbejderen og miljøet. Hanne fortæller, at i det lange løb er økologisk landbrug meget mere profitabel for landmanden, og han undgår oven i købet at forgælde sig og komme i lommen på internationale kemikalieforhandlere, som det så ofte afsløres i medierne.
Naturmaterialer er ikke nødvendigvis miljøvenlige…
… det er de faktisk sjældent. Bomuld, uld, hør og silke, som er de fire mest brugte naturmaterialer i tøjindustrien, bliver ofte produceret under meget forurenende forhold, som vi også har stillet skarpt på i forrige blogindlæg om uld og bomuld . Derfor understreger Hanne, at det ikke er nok, at der står 100% bomuld på mærket i tøjbutikken, det kan sågar have været mere miljøforurenende end kunstfibre som polyester. Hvis man vil være sikker på, at materialet ikke har svinet en masse undervejs, er det altså nødvendigt at kigge efter rigtige økomærker (Økotex 100 er ikke et øko-mærke) og certificeringsmærker som GOTS.
Vivatex’ tekstiler er alle lavet på GOTS-certificerede fabrikker i Europa og Indien, hvilket garanterer, at der er kontrol med miljøbelastning og arbejdsforhold. Vi hos Ecouture synes, at Hanne er super sej, en vigtig spiller og modkomponent til den konventionelle tekstilindustri, og det er derfor, vi gerne vil lege med Vivatex. Du kan besøge Vivatex på deres webshop eller i butikken på Blågårds Plads.