Husk at passe på miljøet midt i julehyggen

Johanne
20/12/2018

Du ønskes hermed en rigtig fredelig grøn jul – med en påmasende opfordring til også at huske at passe godt på moder jordkuglesen undervejs. For julen betyder jo også masser af overflod og spild! Hvorfor jeg føler lyst til at dele en lille guide med nogle af mine egne små hjemmesyltede fifs til, hvordan man får en hyggelig jul og stadig tænker på miljøet. 

Gaver

20 milliarder kroner bruger vi danskere ca. på julegaver hvert år. Det kan faktisk godt rykke noget, hvis man forestiller sig, at vi alle sammen tænker over, hvilke gaver vi giver til vores kære, og hvilke vi selv ønsker os. Jeg kan dog IKKE anbefale at ønske sig et kolonihavehus på indlandisen. Derimod synes  jeg selvfølgelig, du skal ønske dig en økologisk kjole eller et gavekort fra Ecouture, det er klart! Men når det er sagt, er det altid en god, bæredygtig idé at give lækre, økologiske råvarer eller en god oplevelse.

Og til onkel Erik? – Åh, som ved gud ikke er til at finde på noget til og ej heller ønsker sig noget, kan du vælge den sublime julegave-klassiker: Nemlig det eneste ALLE i virkeligheden ønsker sig til jul: Grøn fred eller et stykke regnskov hos Verdens Skove, så du sikrer et stykke af vores klode.

Selv har jeg købt gaver på Christiania Julemarked. Jeg kan lige så godt sige det nu, i dette lukkede forum: ALLE får opvaskebørster af mig i år – med en vedlagt lille, selvfed, dengse-bedrevidende note om, hvorfor og hvordan vi sparer på plastikken i hverdagen.

Sidste års bedste køb, var nemlig julegaven til mig selv. Min håndlavede opvaskebørste. Og den har  vist sig at være genial. Se lige hvor fin den stadig er – her efter et år!


I kender ham måske godt – Ham den søde børstebinder, der altid er der – på julemarked, hvor han sælger sine håndlavede børster og koste, lavet af de bedste naturmaterialer, som bøgetræ, hestehale og plantefibre. Han sagde godt nok, at det var en børste, jeg kunne have glæde af i lang tid. Men alligevel, det er da for vildt. Han sælger dem også på nettet www.sjbørster.dk  
Og så har jeg købt sengetøj hos min stofdealer Vivatex.

Gavepapir

Der bliver smidt ca. 825 ton gavepapir ud hvert eneste år alene i Danmark. 825.000 kg gavepapir, sig det lige højt. Papir som der er brugt store mængder vand, energi, træ og kemikalier på at fremstille – for at flå i stykker krølle sammen og smide ud! Aj vel? Derfor er det en god idé at finde på alternativer.

Hvis du ikke er til at pakke dine gaver ind i gamle aviser (som for mit vedkomne så er en mobiltelefon), så kan du købe FSC-mærket papir eller endnu bedre bruge noget, der kan genbruges. Man kan bruge stof og tørklæder, man kan få mange flotte kasser og gaveposer. I min familie har min mor og jeg en ongoing konkurrence om, hvis pakker er de fineste. De skal helst være så flotte, at man gemmer alt pynten, der kan bruges igen i løbet af året til fødselsdage og til næste jul. Jeg bruger mest stof og tørklæder nu, til at pakke ind med og papir til pynten. 

Her får du lige nogle af mine fineste pakker. Og du kan se flere på min instagram

Juletræet

Pakkerne skal ligge under træet, og i år må jeg så smage min egen medicin, for at have købt et bæredygtigt juletræ. Det kunne nemlig for eksempel være en version med rødder, som du kan plante i haven, når julen er slut. Ja tak – Genbrug er guld! Nuvel – Se nu blot juletræet fra sidste år (købt i potte) Lige lidt vand og vips-vaps-vups… Så godt som nyt.

Hmm…  Alternativt måske et økologisk træ, som er produceret uden brug af miljøbelastende kemikalier. Det vigtigste er dog, at du ikke kører ret langt, for at hente det! Og når pynten er taget ned igen, skal vi helst sørge for at køre juletræt på genbrugsstationen, så det kan ende livet CO2-neutralt. Her får du et link til juletræer, hvor bæredygtighed og miljøhensyn er i fokus.

Julemiddagen

Jeg ved ikke en tør pind om mad, så det må du spørge en anden om. Men jeg ved da, at julemaden hovedsageligt består af kød, og at det mildest talt ikke er særligt bæredygtigt. Så flere grøntsager på bordet og køb øko. Det kan i hvert fald ikke være helt forkert. Prøv at spørge din familie, om de er friske på selleribøffer i stedet for? I vores familie er det mændene, der er gourmetører, jeg har spurgt dem, men det tror jeg desværre ikke de hørte. Nu må vi se. Men de har i hvert fald fået dette planteæder link til inspiration. Til gengæld holdte Ecouture en dejlig julefrokost på restaurant Urten, hvor vi fik lækker vegansk mad og risalamande. Det kan anbefales.

Og apropos mad, så er julen det perfekte tidspunkt at have fokus på dit madspild. Ifølge Landbrug & Fødevarer kyler du og din familie nemlig ca. 1.000 kroner i skraldespanden her i december. Så der er også plads til forbedring.

Indkøbsnettet

Uanset hvad skal der købes en masse ind her i julemåneden. Hvis du køber eller får en plastikpose til hver enkelt ting på dine indkøbsture, løber det hurtigt op. Øv dig derfor i at sige nej tak til plastikposerne, hver gang du bliver spurgt, OG når du ikke bliver spurgt. Hav altid et eller flere indkøbsnet i din alligevel medbragte, altopslugende dametaske, som du kan transportere sagerne i.

Lys

Selve ordet jul er gammelnordisk, og betyder noget i retning af årsskifte og vintersolhverv. En lysfest. I virkeligheden er det jo allerede den 21. december, lyset begyndte at komme tilbage, og der er et helt halvt år til Skt. Hans. Det skal selvfølgelig fejres!

Og nu vi taler om lys. Levende lys forurener mest. I forhold til CO2-udslip, javist, og dertil udsender stearinlys partikler, der forurener både luften og dine lunger. Stearinlys er en af de allerstørste kilder til indendørs partikelforurening. ÆV altså! Jeg elsker levende lys.

Nå, men jeg er også et X-astmabarn, der voksede op i tyk, støvet velour og masser af røg, så jeg hoster faktisk stadig ret meget. Så jeg har bidt i det sure æble – og lyskæder er jeg heldigvis også stor fan af. Brug en juletræskæde og bloklys med LED-lys i stedet. Det er den mest energivenlige løsning, og så indeholder de ikke kviksølv. Insisterer du alligevel på levende lys, så vælg lys af bivoks eller et svanemærket stearinlys.

Nu kan vi glæde os over, at mørket vender og vi får mere lys…

Julekjolen

Tja den skal selvfølgelig være økologisk eller genbrug. Og jeg vil selvsagt anbefale dig en Ecouturekjole;) Her kan du se 6 af mine favorit julekjoler.

 

 

Glædelig jul #LoveMotherearth ???

Kærlig hilsen ❤Johanne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.