Måle – og vaskeguide

For at sikre at vores tøj sidder så godt på dig som muligt, er det vigtigt, at du måler din krop, før du bestiller dit tøj hos os. Derfor gør vi meget ud af at lave målskemaer til alt vores tøj, så du kan vælge den rigtige størrelse til lige præcis dine kropmål. Du kan gå efter følgende generelle tips til Ecoutures mål, og hvordan du tager dine mål.

Hvordan tager jeg mine mål? 

Det er ikke svært at måle sig selv. Alt, hvad det kræver, er et målebånd. Har du ikke et målebånd ved hånden, kan du bruge en snor, noget garn eller lignende og måle din omkreds på en tommestok eller en lineal.

Du skal tage følgende mål:

Bryst: Mål brystet på det bredeste sted og sørg for, at målebåndet går lige hen over ryggen.
Talje: Mål taljen på det smalleste sted.
Hofte: Mål hoften ca 20 cm ned fra taljen – på det bredeste sted og sørg for, at målebåndet går lige hen over bagdelen.

Ecoutures standard målskema ses nedenfor, men vores designs kan være meget forskellige i deres pasform, så se altid på de individuelle mål under de enkelte produkter. Du vil sandsynligvis ikke passe målene 100 % – så gå efter at barmen passer dig godt (+ 1-3 cm). Man skal generelt ikke være bange for lidt ekstra vidde i stoffet på en 2-5 cm og gerne mere i hoftevidden. Men der må selvsagt ikke være nogle mål, du slet ikke kan passe! Så skal du en størrelse op. Og husk, at især bomuld krymper 2-4 %, alt efter hvordan du vasker det.

Du er altid velkommen til at maile os dine mål eller vedhæfte dem i en kommentar til din ordre. Så dobbelttjekker vi, om den valgte størrelse passer dig: Brystvidde, taljevidde og hoftevidde.

Størrelse Barm Talje Hofte Overarm
Amazing 90 70 95 30,5
Beautiful 95 75 100 32
Marvelous 100 80 105 33,5
Lovely 105 85 110 35
Fantastic 110 90 115 36,5
Gorgeous 115 95 120 38

 

Ecoutures faconguide – vælg det rette kjolesnit

Hos Ecouture elsker vi alle kvindekroppe, og vi gør os umage med at lave designs, der passer til så mange kropfaconer som muligt. Men vi kan ikke altid favne alle kropfaconer i et enkelt design, og forskellige kroptyper kan se bedre ud i bestemte kjolesnit frem for andre. Derfor har vi lavet en lille faconguide, der skal hjælpe dig med at finde ud af, hvilke kjolesnit du skal gå efter. Læs med nedenfor:

SØJLE – SILHUETTEN
Kendetegn: Mindre bryster • Mindre numse

Det skal du fremhæve: Din slanke krop.

Gå efter kropsnære kjoler, der fremhæver din talje. Undgå bluser, der er samme farve som din underdel, da det vil få dine former til at flyde ud. Toppe og kjoler med empiresnit vil også klæde din figur. Undgå A-formede kjoler, da du har brug for kjoler, der sidder til i taljen og giver dig former. Gå i stedet efter kjoler med indsnit, små bælter eller bindebånd.

Husk: Korte bluser og jakker skærer dig lige dér, hvor din talje er, og giver dig i stedet en kasseagtigt facon.

PÆRE – FACON
Kendetegn: Bredere hofter • Større lår • Større numse • Smalle skuldre • Mindre bryster • Flad mave

Det skal du fremhæve: Din flade mave.

Dine smalle skuldre gør, at du kan gå med de fleste overdele. En blazer med brede skuldre vil passe godt til din figur og udligne forskellen mellem din over- og underkrop. Udnyt dine smalle skuldre og fine overkrop og vælg kjoler, der sidder stramt til foroven, men går ud forneden.

Husk: Kjoler og nederdele med god, luftig vidde i skørtet sætter fokus på talje og barm og virker flatterende på hofter og lår.

 
ÆBLE – FACON
Kendetegn: Større bryster • Smallere hofte • Mindre numse • Slankere ben

Det skal du fremhæve: Dine slanke ben og dine flotte bryster

Vælg gerne kjoler med en lækker udskæring, da den trækker opmærksomheden op på din barm. Kjoler med A-snit eller empiresnit, der er stramme foroven, men løse forneden er gode til denne kropsfacon.

 
OMVENDT TREKANT – FACON
Kendetegn: Bredere skuldre • Smallere hofter • Mindre numse • Længere ben

Det skal du fremhæve: Din numse, ben og talje

Vælg gerne en kjole, der er markeret i taljen. Empiresnit fungerer godt, idet det sidder tæt til under barmen, men falder løst over maven, så den retter opmærksomheden mod den slankeste del af din torso: Området lige under brystet. Husk altid at vælge en kjole med dyb udskæring. Den brede, udringede halsudskæring hjælper med at afstemme din brystparti med resten af din krop.

Gå efter smalle overdele, gerne med print, eller v-udskæring, der trækker opmærksomheden nedad.

 
TIMEGLAS – FACON
Kendetegn: Større bryster • Større numse • Større hofte • Mindre talje

Det skal du fremhæve: Din talje

Den Marilyn Monroe-inspirerede kjole med smal talje og løst skørt er lige i øjet for dig. Det gælder om at vise dine former frem, så vælg stramme bluser og toppe. Dine smalle skuldre kan sagtens bære jakker og bluser med pufærmer eller skulderpuder. Derimod skal du undgå lange trøjer, der går langt ned over numsen, da dine kurver vil drukne i dem.

Gå efter kjoler med markeret talje og svaj i skørtet, det vil fremhæve dine former. Du kan også sagtens gå efter de helt kropsnære udgaver.

Husk: Gå altid efter stramme bluser og toppe – løsthængende tøj klæder ikke din figur.

Vaskeguide

Danskerne alene forbruger 89.000 tons tøj om året. Det svarer til, at hver dansker køber 16 kilo tøj hvert år. Og miljøbelastningen ved tøj ligger ikke kun i produktionen! Omkring 40% af et stykke tøjs miljøpåvirkning finder nemlig sted, efter det har forladt butikken. Altså hjemme hos dig!

OBS! Kig altid på vaskeinstruktionerne, som er angivet ved hvert produkt i webshoppen og inde i hvert stykke tøj.

Hvis du vil passe på dit tøj, så håndvask tøjet nænsomt ved 30° og lad det ikke ligge i blød, da det kan forårsage misfarvning. Lad tøjet dryptørre. Hvis man ikke vrider, så det er meget vådt – retter det lidt ud og hænger tøjet ude, kan vinden til tider hjælpe med at “stryge” det. Hvis du derimod vasker i maskinen – med centrifuge, opstår der det vi kalder “strygestraf “, fordi tøj bliver meget krøllet i centrifuge processen. Og husk at især bomuld krymper 2-4 %, alt efter hvordan du vasker det. Man kan dog godt stryge noget af det ud igen efterfølgende.

Hvis du vasker sådan, kan du beholde dit Ecooture-tøj rigtig længe, og det er jo bæredygtigt.

OBS! Vask generelt mindre – nogle gange kan man med fordel lufte tøjet og ikke vaske det. Eller bare nøjes med at vaske tøjet under armene. Du kan også bruge vores ærmeblade, som kan vaskes adskilt fra tøjet. Køb ærmebladene.

Print: Vores print tåler varme, og det er en god ide at give dem en ekstra gang strygning inden vask for at fiksere printet en ekstra gang.

7 gode vaskeråd

Vidste du, at 40% af et stykke tøjs miljøaftryk sættes i hjemmet? Derfor har vi samlet 7 råd til tøjvask, der vil hjælpe dig med at nedsætte dit tøjs miljøaftryk markant og samtidig forlænge dets levetid.

1. Vask mindre!

Vi kender alle denne hverdagsscene: Tøj ligger og flyder på gulvet. Tøj samles op fra gulvet. Tøj smides i vasketøjskurven – Men hovsa! Havnede det tøj nu det rigtige sted? Højst sandsynlig ikke.

Mange af os har den dårlige vane, at vi smider tøj til vask, der hverken er beskidt eller lugter. Langt det meste tøj kan bruges mange gange, før det reelt har brug for at blive vasket. Tøj som nederdele og bukser kan man endda bruge rigtig mange gange, før det begynder at lugte eller har fået for mange genstridige pletter på sig. Og hey, mindre tøjvask! – Det er da en win-win situation.

2. Luft tøjet

Et godt alternativ til at vaske tøj, er at lufte det i stedet. Som regel kan et par timer udenfor til luftning fjerne lugten fra tøjet. Er tøjet lavet af uld, kan du helt undgå nogensinde at vaske det og bare nøjes med at lufte det, hvis du ellers har undgået at gøre det for beskidt. Praktisk nok er kulde og frost den bedste lugtfjerner til uldtøj.

3. Brug ærmeblade

Vores formødre syede ærmeblade ind i deres bluser og kjoler, så de kunne vaske ærmebladene adskilt fra tøjet. Herved formåede de at vaske mindre og holde tøjet flot længere. Det er rigtig godt tænkt og en tradition, som vi hos Ecouture synes er værd at indføre igen. Derfor kan du købe hvide og sorte ærmeblade (med tilhørende trykknapper) på vores webshop – bestil dem her.

4. Fjern selv pletterne

Det siger sig selv, at det ikke er nødvendigt. Alligevel er der mange, som sender tøjet til rens, bare fordi det har fået en plet eller to på sig. Men langt de fleste pletter kan faktisk klares ved hjælp af en ”lokalvask” med lidt vand. Rens er en kradsbørstig affære for både tøjet og miljøet, så send dit tøj til rens så sjældent som muligt.

Pletter kan jo være svære at få af. Hvis du får pletter på dit tøj, så pas på med at gnubbe for grundigt på samme sted. Det kan nogle gange føre til, at man fjerner noget overskudsfarve og dermed får et lysere område på tøjet (hos Ecouture er der ikke brugt skrappe kemikalier til fiksering af farven, så man vil ofte opleve overskudsfarve).

Når man skal fjerne en plet, skal hele området omkring gøres vådt, for at undgå nye skolder. I processen gnubber man forsigtigt godt med håndsæbe eller brun sæbe ind i det snavsede område. Læg gerne det våde stof  i blød natten over i en plastikpose, så det ikke tørrer. NB: Det er dog best, hvis stoffet er nogenlunde ensfarvet, så farverne ikke smitter af på hinanden. Ellers skal du i hvert fald være sikker på, det ikke smitter af mere. Vupti – næste dag er langt de fleste plettet væk, og stoffet kan skylles ren for sæbe igen.

5. Vask ved 30°C og gerne 20°C

En helt almindelig vask af kjoler, T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, kan du sagtens vaske ved 20 grader! Det kræver dog, at du vasker i hånden eller har en maskine, der kan vaske på 20°C, og at du vasker det med koldvandsvaskepulver, som er tilsat nogle særlige enzymer. Du kan finde koldvandsvaskemiddel i de fleste supermarkeder. Irma har for eksempel et koldvandsvaskemiddel, der er Svanemærket.

Er tøjet meget beskidt kan 30°C som regel klare jobbet. 40°C er et no-go, hvis der er tale om en almindelig tøjvask.

Hvis du vil passe på dine Ecouture-kjoler, så håndvask dem nænsomt ved 20° – 30° og lad dem ikke ligge i blød, da det kan forårsage misfarvning, hvis det har flere farver. Lad tøjet dryptørre. Hvis man ikke vrider det, så det er meget vådt, når man hænger det op – retter det lidt ud. Og hænger tøjet ude, kan vinden til tider hjælpe med at “stryge” det. Hvis du derimod vasker i maskinen – med centrifuge – opstår der det vi kalder “strygestraf”, fordi tøj bliver meget krøllet i centrifugeprocessen.

6. Brug miljøvenligt vaskemiddel og dosér rigtigt

Der er et stort udvalg af miljøvenlige vaskemidler på markedet. Hvis dit lokale supermarked ikke har det i sit sortiment, findes der heldigvis en del netbutikker, der kan sende det til dig. Prøv for eksempel EcoEgo.dk

Og når nu vi taler om vaskemiddel, er vi efter sigende også lidt for sjuskede, når vi fylder vaskemiddel på maskinen. Overdosering af vaskemiddel efterlader sæberester i tøjet og er ganske enkelt spild af penge og en unødvendig gene for miljøet. Der er doseringsanvisninger på alle vaskemidler, så det kræver ikke mere af dig, end at du læser anvisningerne, og at du undersøger vandets hårdhed, der hvor du bor. Du finder et hårdhedskort over Danmark her. Til jer der bor i Københavns Kommune, kan vi afsløre, at vandets hårdhed er 18-24 dH = hårdt.

7. Drop den tørretumbler

Vi ved det alle sammen, og vi har vidst det i årevis. Nej, det er ikke sjovt at hænge sokker og underbukser til tørre, men det tager kun 5 min. Så den maskine skal bare droppes. Punktum.
Tekstiler

Værd at vide: Hvis du helt undlader at tumble, kan du spare 750 kr. og 200 kg CO2 på et år (kilde: Center for Responsible Design).