Feminin-isme: De feminine værdier skal ikke gemmes væk

Johanne
03/03/2022

Jeg er barn af en skuespiller, og ”æblet falder ikke langt fra pæren”, som min mor siger. Altså hun har helt klart været en kæmpe stor inspiration for mig som designer. Vi kan hurtigt blive enige om, at min interesse for kjoler er kommet fra hende. Faktisk fik jeg ikke andet end kostumer og påklædningsdukker i sutteflasken og med på madpakke som barn. Og mange tak for det.

Jeg begyndte i en ungdomsteatergruppe allerede som 15-16 årig og har arbejdet som kostumier og designer lige siden. Med en hurtig hovedregning giver det ca. 35 år, hvor jeg både har hørt og set kvinder (og mænd) i prøverum... Og jeg skal hilse og sige, at man får sandheden om hvordan vi taler til os selv, lige netop der. Og der er MEGET stor forskel på, hvordan  mænd og kvinder taler til sig selv.

Min mission: At fremme det feminine og kvindekropsglæden

Jeg hører meget ofte sætninger som for eksempel: ”Jeg går alt for meget i sort og har besluttet mig for, jeg skal gå meget mere i farver og kjoler”, "Wauw en smuk rød kjole i vinduet - har du den i sort?", ”det er noget superflot tøj, du laver, men det er nok lidt for feminint til mig” eller "Det kan jeg ikke rigtig have på på mit arbejde."

Kan du genkende det?

Jeg forstår det faktisk godt, hvor den kommer fra – denne angst for det feminine og farver. For ikke nok med, at vi har vores gode, gamle jantelov med i kulturarvsbagagen; Det er jo også det billede, vi ser overalt og spejler os i.

Den gængse main-stream nordic fashion-stil er meget maskulin, enkel og farveløs, og gennem de sidste mange, mange år er det kun det meget slanke, androgyne, drengede look, vi har set på den skandinaviske catwalk. Jeg studser altid over, at den ikke mindre smukke, feminine kvinde  nærmest ikke er repræsenteret, endsige accepteret i vores trendbillede? Desværre synes femininitet, den kvindelige stil og de værdier, der følger med, at have en negativ klang .

Noget, der altid har undret mig, er, at feminister i overalls, business-kvinder i powersuits og andre kvinder, der kæmper for ligestilling, ofte ligner små mænd!? Måske er vores skønhedsidealer som ”den lille mand” et forsøg på at afseksualisere, virke cool og sej for at blive taget alvorligt på arbejdet? Jeg ved det ikke – men det er jo stadig mænd, der sidder på langt de fleste topposter, uanset hvor man vender blikket hen. Så vi bestræber os måske på at ligne mænd i kampen om anerkendelse og ligestilling? Åh, men hvor ville jeg elske at se en statsminister eller en topchef træde ind på et pressemøde iført en smuk feminin kjole og en rose i håret - CaPow! SådanDer√ Jeg håber virkelig at #Metoo bølgen har og vil ændre billedet i fremtiden.

Übercool Niko med Ecouture statement T-shirt og patkop fra Susanne Søllund.

Özlem Cecik i den røde Özlem-kjole i prøverummet hos Johanne.

Hvad er feminin-isme?

Hvorfor skulle man ikke kunne være supersej, feminin og MEGAkvinde på samme tid. Det begriber jeg ikke? Jeg elsker kvinder af alle slags og alt, hvad det feminine står for. Feminin-isme, kalder jeg det. Retten til både at være kvinde, feminin OG et begavet, handlende menneske på samme tid.

I mine ører klinger feminint så smukt! Det, de feminine værdier står for, er mindst lige så vigtigt som de maskuline værdier. Feminine værdier er blandt andet kærlighed – næstekærlighed – fred - skønhed –  farver – omsorg – familie og varme. Jeg kunne blive ved… Og dét synes jeg, man skal være meget stolt af at repræsentere og ikke gemme sin kvindelighed væk med sin påklædning.

Alle disse tanker og iagttagelser glæder jeg mig overordentligt meget til at tale med Özlem Cecik om, når jeg d. 7. marts er inviteret til Foreningen Brobyggernes kvindekampdags arrangement på Arbejdermuseet. Eventet er desværre udsolgt, men vi lover at lave en lille reportage fra det efterfølgende. Hvis du er nysgerrig på at læse lidt mere om eventet og hvem der ellers deltager, kan du gøre det her.

Du kan også kaste et blik på alle Ecoutures kjoler.

Bestil en statement T-shirt eller hættetrøje

Frem til kvindernes kampdag d. 8. marts kan du bestille T-shirts og hættetrøjer med fine prints, som er designet til lejligheden. Da vi selv håndtrykker printene, kan vi ikke love, at de når frem inden 8. marts. Men hey, budskaberne holder jo året rundt! Se lidt af udvalget nedenfor eller se alle T-shirts og hættetrøjer her. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.