Nylonstrømpens historie: Derfor skal strømpebukser være bæredygtige

Helene Liliendahl
18/08/2017

Alle, der har set Matador, husker scenen fra seriens sidste afsnit, hvor forretningsmanden Mads Skjern tilbyder iværksætteren Agnes Jensen et job i sit tøjfirma. Agnes tøver, da hun selv har opbygget sin egen lille virksomhed, hvor byens damer får opmasket deres strømper. Mads tilbyder derfor at overtage hendes virksomhed og hendes ansatte – så længe der er behov for opmaskning af strømper, naturligvis, indskyder han. “Maskerne render jo hele tiden”, siger Agnes. Men til den bemærkning har Mads et modsvar:

“I Amerika fremstiller de allerede strømper så billige, at folk smider dem væk og køber nye. Reparationer og den slags er måske aktuelt nu, men ikke i fremtiden.”

Spoiler alert: Han fik ret!

40’ernes vidunderopfindelse er ikke så vidunderlig mere

De billige strømper, som Mads Skjern henviser til, er selvfølgelig nylonstrømper. Nylon er en 100% kemisk fremstillet, syntetisk fiber, som blev opfundet i 1938 af den amerikanske kemikoncern Du Pont. I 40’erne blev nylon gjort tilgængelig for de kvindelige forbrugere i form af nylonstrømper. Før opfindelsen af nylon havde kvinder to materialer at vælge imellem, når de skulle købe strømper: Silke, der var dyrt og sart, og rayon, der ålede og var et billigt og dårligt kunststoffer. Så der er ikke noget at sige til, at nylonstrømper blev en kæmpesucces.

Som udgangspunkt kan man sige, at nylon var en rigtig god opfindelse, idet nylonstrømperne, dengang de kom på markedet, var meget mere slidstærke end 30’ernes silke og rayon. Nylonstrømper havde altså en længere levetid. På grund af deres høje kvalitet blev de rent faktisk også solgt til samme pris som deres forgængere i starten. Men så blev de hurtigt billigere, hvorfor den høje kvalitet desværre ikke afspejles i størstedelen af nutidens nylonstrømpebukser.

De fleste strømpebukser er lavet af nylon i dag, og ud over at de er meget skadelige for miljøet, både når de produceres, og når de kasseres af forbrugeren, så bliver de også lavet i en så ringe kvalitet, at de nærmest går i stykker, før man når at tage dem på. Hvad og hvem er det nu godt for?

Derfor skal du købe bæredygtige strømpebukser

I dag bliver der produceret ca. to milliarder par strømpebukser hvert år! De bliver som regel kun brugt et par gange, før de går i stykker og ender i skraldespanden. For de er ikke lige sådan til at reparere, og det kan jo heller ikke betale sig, når de er så billige, som de er (som den gode forretningsmand Mads Skjern pointerede i 1947). Dette, og den generelle brug og smid ud-kultur, er med til at gøre tekstilindustrien til en af de mest forurenende industrier i verden. Naturen og verdenshavene oversvømmes bogstaveligt talt af billige, ikke-nedbrydelige tekstiler.

Heldigvis findes der et enkelt firma (og der kommer forhåbentlig flere til), som har tænkt sig at rydde op efter den forurenende nylonstrømpeindustri og producere nylonstrømpebukser af høj og holdbar kvalitet. Swedish Stockings producerer bæredygtige strømpebukser, der laves af genanvendt nylon. De produceres i Italien på en fabrik, der er ledende inden for kvalitet, design og bæredygtighed. En stor del af fabrikken drives af strøm fra solceller, vandet i produktionen renses og sendes retur i naturen som helt rent vand, og der føres streng kontrol med de farver, der bruges i indfarvningsprocesserne.

Dét kalder vi et ordentligt firma, og derfor kan du selvfølgelig købe Swedish Stockings på Ecoutures webshop.

Recycling Club: Vær med til at lukke cirklen

Swedish Stockings har gjort det til deres mission at rydde op efter strømpebukseindustien og samtidig producere holdbare kvalitetsstrømpebukser. Derfor indsamler de nylonstrømpebukser til genanvendelse, så de ikke ender i naturen, men bliver brugt til nye produktioner af forskellig produkter (teknologien tillader endnu ikke, at de kan blive genbrugt til strømpebukser).

Ønsker du at genbruge dine gamle, brugte nylonstrømpebukser i stedet for at smide dem ud? Så send dem til Ecouture. Vi har nemlig besluttet at samle dem ind for Swedish Stockings her i Danmark og er glade for på den måde at kunne støtte op om deres Recycling Club – for at lukke cirklen. ♻️

På forhånd tak for, at du er med til at rydde op! Se Ecoutures adresse her.

GemGem

2 tanker om “Nylonstrømpens historie: Derfor skal strømpebukser være bæredygtige

  1. Det lyder rigtigt skønt, men en xl er ikke bare en xl og jeg kunne godt tænke mig at vide hvor lange de er, det er et generelt problem hvis man som mig er 184 cm eller højere at finde strømpebukser, bukser etc.

    1. Hej Rebekka.

      Tak for din relevante kommentar! Og du har da helt ret i, at der manglede en størrelsesguide! Så nu har vi indsat Swedish Stockings egen størrelsesguide under hvert produkt. Så skulle det være til at finde ud af, hvilken størrelse man skal vælge. Strømpebukserne er jo meget elastiske, så det med at angive en bestemt længde er meget svært. Derfor kan man i stedet vælge størrelse ud fra sin højde og vægt. Hvis du er 184 cm høj, vil jeg sige, at du skal vælge L, som umiddelbart er den eneste af størrelser, der passer op til 185 cm højde.

      Venlig hilsen

      Helene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.